Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Έλλειψη όγκου = Δυσκολία ανόδου

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Έλλειψη όγκου = Δυσκολία ανόδου
Όσο, οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αντλούνται κεφαλαία τόσο σε ΑΜΚ όσο και σε μαζικές ομολογιακές εκδόσεις με πενιχρά επιτόκια, αλλά κυρίως συνεχίζεται η αδιαφορία-αποχή των ξένων επενδυτών συστήνεται υπομονή
Σχετικά Άρθρα

Η Ελληνική αγορά συνέχισε την ισχνή αντίδραση της μετά την πίεση των τελευταίων ημερών.
Όμως οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών (περίπου 5 εκατ. ευρώ καθαρή αξία συναλλαγών ανά ώρα) δεν πείθουν για κάτι καλύτερο.
Με δεδομένο ότι βαδίζουμε προς τις εορτές και το κλείσιμο έτους, που παραδοσιακά οι όγκοι συναλλαγών φθίνουν, δεν τρέφουμε πολλές ελπίδες για αλλαγή της εικόνας.
Η ισορροπία ανοδικών (61) καθοδικών (60) και αμετάβλητων (97), δείχνει την αναποφασιστικότητα της αγοράς για κάτι καλύτερο…
Οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών και τα στοιχεία που αναμένονται από της ΗΠΑ την Παρασκευή, θα επιβεβαιώσουν την πλάνη των Κεντρικών Τραπεζών περί «παροδικού φαινομένου», ως φυσικό απότοκο τις εκτόξευσης των ενεργειακών τιμών, των Α’ Υλών και του μεταφορικού κόστους.
Η αρνητική επιρροή του πληθωρισμού, θα γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτή στην καθημερινότητα των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, συνεχίζοντας να παραμένει ο σημαντικότερος κίνδυνος για την ανάκαμψη των οικονομιών…
Η Ελληνική οικονομία αν και προσπαθεί να επανέλθει στην κανονικότητα, απέχει ακόμα ¼ του δρόμου για να φτάσει στα επίπεδα προ κρίσης.
Το γεγονός ότι η οικονομία αντέδρασε σαν ελατήριο από την πίεση των περσινών lockdown, δεν σημαίνει ότι κάλυψε τις μεγάλες πληγές που δημιούργησε οι υπέρ-δεκαετής κρίση στον πυρήνα της πραγματικής οικονομίας.
Παρά τα πρόσφατα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία, το πρόβλημα του δυσθεώρητου χρέους και η υπέρ-εξάρτηση της οικονομίας από την ΕΚΤ, τα προγράμματα επαναγοράς τίτλων και ανασυγκρότησης παραμένει, καθιστώντας ευάλωτη την δομή της σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον.
Εκτιμούμε ότι όσο αυτοί οι φόβοι υφίστανται, παραμένει εγκλωβισμένη η αγορά σε μια πλευρική κίνηση, παρά τα θετικά νέα και τα deal που κυοφορούνται, μη μπορώντας να κάνει την υπέρβαση, παγιδευμένη σε χαμηλούς όγκους συναλλαγών. Επιπλέον αρκετές εταιρίες ήδη έχουν προεξοφλήσει στις αποτιμήσεις τους τα βελτιωμένα θεμελιώδη μεγέθη τους σε σημαντικό βαθμό, αλλά δεν έχουν προεξοφλήσει την αρνητική επίδραση στα κόστη τους από τις επερχόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Έτσι ο τραπεζικός κλάδος, παρά την πρόσφατη ανοδική του κίνηση και το κλείσιμο του πτωτικού του κενού, δεν έχει υπερκεράσει ακόμα την αντίσταση των 585 μονάδων και τυχόν έγκυρη διάσπαση της σε εβδομαδιαία θα βοηθήσει και την υπόλοιπη αγορά.
Η ζώνη 535-540 μονάδες αποτελούν την 1η σημαντική στήριξη και τυχόν εβδομαδιαία διάσπαση τους, θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα και την ταλαιπωρία του κλάδου αλλά και της αγοράς βραχυπρόθεσμα.
Ως αναφορά τον ΓΔ, τεχνικά όσο παραμένει κάτω των 900 μονάδων η εικόνα δεν αλλάζει. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου οδηγεί στον επόμενο εφικτό στόχο των 910-915μονάδων.
Η ζώνη 885-880 μονάδων αποτελεί την 1η γραμμή υποχώρησης και μόνο εβδομαδιαία διάσπαση της ζώνης αφήνει περιθώρια για χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Αντίστοιχα στο Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 2163 και κυρίως οι 2180 μονάδες δείχνουν προς το παρόν απροσπέλαστες με τέτοιους όγκους συναλλαγών και μόνο εβδομαδιαία διάσπαση τους αλλάζει την βραχυχρόνια εικόνα, δημιουργώντας προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης των 2235 μονάδων.
Μέχρι τότε οι 2125, 2090 και 2054 μονάδες αποτελούν τα επίπεδα αμύνης του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Εκτιμούμε ότι η Μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής οικονομίας συνεχίζει να παραμένει θετική υπό προϋποθέσεις, με βασικότερες να αποφευχθούν οι κραδασμοί στις Διεθνείς αγορές, να ελεγχθούν γρήγορα οι ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις αλλά και αστάθμητες γεωπολιτικές κρίσεις που συνεχώς εναλλάσσουν πεδία ενδιαφέροντος...
Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε αυξημένη επιφυλακή, επικεντρώνοντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, και ωφέλειες από τυχόν πληθωριστικές πιέσεις.
Εκτιμούμε ότι τα δύσκολα ως αναφορά τις πληθωριστικές πιέσεις είναι μπροστά μας και θα δημιουργηθούν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες τοποθέτησης σε τίτλους που έχουμε στοχοποιήσει σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Όσο, οι όγκοι συναλλαγών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, αντλούνται κεφαλαία τόσο σε ΑΜΚ όσο και σε μαζικές ομολογιακές εκδόσεις με πενιχρά επιτόκια (κατά την εκτίμηση μας), αλλά κυρίως συνεχίζεται η αδιαφορία-αποχή των ξένων επενδυτών συστήνεται υπομονή..

Λουκάς Παπαιωάννου
Economist / Corporate Advisor
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης