Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καθησυχάζει η ΕΚΤ για την Omicron: Γνώριμος ο εχθρός, προετοιμασμένη η Ευρωζώνη

Καθησυχάζει η ΕΚΤ για την Omicron: Γνώριμος ο εχθρός, προετοιμασμένη η Ευρωζώνη
Η Ευρωζώνη είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει επιπλέον συνέπειες της πανδημίας, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα
Να καθησυχάσουν τις αγορές και τους επενδυτές έσπευσαν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσον αφορά την οικονομική επίδραση της μετάλλαξης Omicron στην Ευρωζώνη.
Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί ότι η μετάλλαξη Omicron είναι επικίνδυνη, οι επενδυτές ανησυχούν ότι αποτελεί απειλή για την ανάκαμψη και για τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών.
Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, ο αναπληρωτής της Luis de Guindos και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Francois Villeroy de Galhau, εμφανίστηκαν γενναία απέναντι σε αυτόν τον νέο κίνδυνο, σημειώνει το Reuters.

Καθησυχάζουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ

«Υπάρχει μια προφανής ανησυχία για την οικονομική ανάκαμψη το 2022, αλλά πιστεύω ότι μάθαμε πολλά», δήλωσε η Lagarde στην ιταλική τηλεόραση RAI.
«Τώρα γνωρίζουμε τον εχθρό μας και ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε.
Είμαστε όλοι καλύτερα εξοπλισμένοι για να ανταποκριθούμε στον κίνδυνο ενός πέμπτου κύματος ή στην παραλλαγή Omicron», εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
«Προφανώς, πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον COVID και το νέο στέλεχος Omicron», δήλωσε ο Villeroy σε διαδικτυακή οικονομική διάσκεψη.
«Αλλά οι οικονομικές επιπτώσεις των διαδοχικών κυμάτων έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ότι είναι όλο και λιγότερο επιζήμιες, και αυτό δεν θα έπρεπε πιθανώς να αλλάξει πολύ τις οικονομικές προοπτικές», εκτίμησε.
Οι αγορές ανέκτησαν την ψυχραιμία  τους τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές περίμεναν περαιτέρω λεπτομέρειες για την παραλλαγή, η οποία έχει ήδη επαναφέρει ορισμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos αναγνώρισε τον «υψηλό βαθμό αβεβαιότητας», αλλά υποστήριξε ότι τα πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού θα βοηθήσουν την Ευρώπη να αντιμετωπίσει καλύτερα αυτούς τους κινδύνους.
Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό η νομισματική πολιτική να διατηρεί όλες τις επιλογές ανοιχτές.
Την Παρασκευή, είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ ήταν ακόμη σε πορεία για να τερματίσει το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP) ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο, όπως είχε προγραμματιστεί.
Καθώς η απόφαση PEPP θεωρούνταν οριστική πριν από την εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού, η ΕΚΤ συζητά κυρίως εάν θα αυξήσει τις αγορές ομολόγων μέσω άλλων καναλιών, όπως το τακτικό Πρόγραμμα Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της ΕΚΤ (APP).

Στο αποκορύφωμά του ο πληθωρισμός

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, Η ΕΚΤ πιστεύει ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Νοέμβριο του 2021, πράγμα που σημαίνει ότι θα ήταν πρόωρο να αυξηθούν τα επιτόκια καθώς οι αυξήσεις των τιμών φαίνεται πιθανό να επιβραδυνθούν σταδιακά το επόμενο έτος, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel.
Ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο 2% το επόμενο έτος, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF τη Δευτέρα, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα περιοριστούν.
Τα τρέχοντα υψηλά μεγέθη αντικατοπτρίζουν τόσο τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά όσο και από μια επίδραση της βάσης που προέκυψε από τις χαμηλότερες τιμές πέρυσι στο απόγειο της πανδημίας.
 
Δεν υπάρχει λόγος για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

«Οι περισσότερες προβλέψεις υποθέτουν ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 2%, επομένως δεν υπάρχουν πραγματικά σημάδια ότι οι αυξήσεις των τιμών θα ξεφύγουν από τον έλεγχο», εκτίμησε η αξιωματούχος της ΕΚΤ.
«Αν εκτιμούσαμε ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωνόταν μόνιμα πάνω από το 2%, σίγουρα θα αντιδρούσαμε.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε καμία ένδειξη για αυτό», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης