Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καμπανάκι ΠΟΥ: Πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος από την παράλλαξη Omicron - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς

Καμπανάκι ΠΟΥ: Πολύ υψηλός ο παγκόσμιος κίνδυνος από την παράλλαξη Omicron - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς
Είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο προειδοποιεί ο ΠΟΥ
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Πολύ υψηλό κίνδυνο συνιστά η παράλλαξη Omicron προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος υποστηρίζει πως το στέλεχος Omicron είναι πιθανό να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Μάλιστα ο ΠΟΥ αναφέρει πως ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής «ενδέχεται να υπάρξουν μελλοντικές εξάρσεις της covid-19, οι οποίες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιες περιοχές».
Ο ΠΟΥ καλεί τα κράτη – μέλη του να επιταχύνουν τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων κατά της covid-19 και να «καταρτίσουν σχέδια μετριασμού» προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι βασικές υγειονομικές υπηρεσίες τους.
«Η Omicron έχει έναν άνευ προηγουμένου ο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα της, κάποιες από τις οποίες προκαλούν ανησυχία για την ενδεχόμενη επίπτωσή τους στην πορεία της πανδημίας.
Συνολικά ο παγκόσμιος κίνδυνος από το νέο στέλεχος ανησυχίας Omicron εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός» υποστηρίζει ο ΠΟΥ, ο οποίος πάντως σημειώνει πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες προκειμένου να κατανοηθεί η ικανότητα του Omicron να διαφεύγει της προστασίας που προκαλούν τα εμβόλια και προηγούμενες μολύνσεις από άλλα στελέχη του κορvνοϊού, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.
«Κρούσματα covid-19 και μολύνσεις αναμένονται σε εμβολιασμένους, αν και σε μικρότερο και αναμενόμενο ποσοστό» επισημαίνει ο ΠΟΥ, ο οποίος αναφέρει πως προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να συνδέονται με το στέλεχος Omicron.

Σημαντικές οι επιπτώσεις στους ευάλωτους

«Η αύξηση των κρουσμάτων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς τους, ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας και ίσως οδηγήσει σε αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Οι επιπτώσεις στους ευάλωτους πληθυσμούς θα είναι σημαντική, κυρίως σε χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» υποστηρίζει ο ΠΟΥ.
Σημειώνεται πως ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού στις 24 Νοεμβρίου από τις αρχές της Νότιας Αφρικής, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων της covid-19 έχει αυξηθεί ραγδαία.
Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με κρούσματα να έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία, το Βέλγιο, την Μποτσουάνα, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νότια Αφρική, την Πορτογαλία και τον Καναδά.

Κλείνει τα σύνορα της η Ιαπωνία λόγω της παραλλαγής Omicron

Τα σύνορα της σε όλους τους ξένους επισκέπτες κλείνει από αύριο Τρίτη 30/11 η Ιαπωνία λόγω του παγκόσμιου συναγερμού που έχει σημάνει η εξάπλωση της παράλλαξης Omicron.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα σε όλους τους ξένους επισκέπτες από αύριο Τρίτη 30ή Νοεμβρίου, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της παραλλαγής Omicron.
Οι Ιάπωνες οι οποίοι επιστρέφουν από κράτη όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα της παραλλαγής αυτής θα μπορούν να μπουν στη χώρα, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα σε εγκαταστάσεις που θα τους υποδεικνύονται, επεσήμανε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.
Σημειώνεται πως η παραλλαγή Omicron εξαπλώνεται σε αρκετές χώρες.
Ήδη κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και σε πολλές ακόμα χώρες της Ευρώπης, όπως και σε Καναδά και Αυστραλία, ενώ και το Ισραήλ έχει αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα του, απαγορεύοντας την είσοδο όλων των αλλοδαπών στην χώρα.

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της G7

Σημειώνεται πως κατόπιν πρωτοβουλίας της Μ. Βρετανίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 29/11 έκτακτη σύνοδος των υπουργών Υγείας της G7 για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις και τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της νέας παράλλαξης.

Αυστραλία: Αναστέλλει το άνοιγμα των συνόρων λόγω Omicron

Στην αναστολή του σχεδίου της να ανοίξει τα σύνορα της στους φοιτητές και τους εξειδικευμένους εργαζόμενους προχώρησε η Αυστραλία, επικαλούμενη την αβεβαιότητα σχετικά με την παράλλαξη Omicron.
Κατόπιν έκτακτης σύσκεψης ο πρωθυπουργός Scott Morrison δήλωσε πως το πολυαναμενόμενο άνοιγμα των συνόρων δεν θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου, όπως προβλεπόταν, και ότι θα αναβληθεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.
Τα σύνορα της χώρας έκλεισαν για την πλειονότητα των ξένων υπηκόων εδώ και περισσότερους από 20 μήνες, απόφαση που προκάλεσε έλλειψη εργατικού δυναμικού και έπληξε σοβαρά τον ζωτικής σημασίας τουριστικό τομέα.

Προσωρινή αναστολή

Σύμφωνα με τον Morrison η μετάθεση του ανοίγματος των συνόρων είναι απαραίτητη και προσωρινή.
«Η προσωρινή αναστολή του ανοίγματος των συνόρων θα επιτρέψει στην Αυστραλία να συγκεντρώσει πληροφορίες τις οποίες χρειαζόμαστε ώστε να καταλάβουμε καλύτερα την παραλλαγή Omicron» υπογράμμισε ο Morrison
Σημειώνεται πως η Αυστραλία έχει εντοπίσει πέντε μολύνσεις από την παραλλαγή Omicron σε επιβάτες που προέρχονταν από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής.

Αντιδράσεις από Νότια Αφρική για Omicron: Αδικαιολόγητοι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί – Να αρθούν

Αδικαιολόγητους χαρακτήρισε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στη Νότια Αφρική και στις γειτονικές της χώρες λόγω της εξάπλωσης της παράλλαξης Omicron ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa.
Σε δηλώσεις του ο Ramaphosa εξέφρασε τη βαθιά δυσαρέσκεια του για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβάλλονται στην χώρα και σε άλλα κράτη της Αφρικής υποστηρίζοντας πως τα μέτρα αυτά πρέπει να αρθούν, καθώς δεν βασίζονται σε καμία επιστημονική βάση.
Σημειώνεται πως Ισραήλ και Ιαπωνία κλείνουν τα σύνορα τους, ενώ η ΕΕ, η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και μια σειρά από κράτη επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες που προέρχονται από τη Νότια Αφρική και γειτονικές της χώρες.
Ο Ramaphosa υποστήριξε πως η νότια Αφρική είναι θύμα μιας άδικης διάκρισης, εκτιμώντας πως οι περιορισμοί αυτοί δεν πρόκειται να περιορίσουν την εξάπλωση της παράλλαξης.
«Το μόνο πράγμα που πρόκειται να επιφέρουν αυτές οι απαγορεύσεις στα ταξίδια είναι περαιτέρω προβλήματα στις οικονομίες των πληττόμενων κρατών, καθώς υπονομεύουν την προσπάθεια τους να ανταποκριθούν και να ανακάμψουν από την πανδημία» είπε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.
Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε όλα τα κράτη που έχουν επιβάλλει περιορισμούς, να τους άρουν, καλώντας τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί ο ιός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης