Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έσπασε το πτωτικό σερί και με αρκετούς πρωταγωνιστές

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Έσπασε το πτωτικό σερί και με αρκετούς πρωταγωνιστές
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Μετά από 6 συνεχόμενες πτωτικές, αλλά ήπιες, συνεδριάσεις έβγαλε καλή αντίδραση με πρωταγωνίστρια τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και αρκετές βοήθειες από Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΠΕ και μερικές ακόμα. Μέρες τώρα προσπαθεί η αγορά να ξεπεράσει τις 913 μονάδες. Σήμερα τα κατάφερε πάλι, αλλά μένει να δούμε αν θα επιβεβαιώσει το σπάσιμο και θα δώσει κάτι παραπάνω.

Όμορφη κίνηση από πολλά βαριά χαρτιά, ενώ συνεχίστηκαν και σήμερα οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε ποιοτικά μικρομεσαία. Δημοσιεύονται και ενημερώσεις για το εννεάμηνο, επομένως αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον η εν λόγω κατηγορία. Συνολικά θα πούμε πως μας άρεσε η συνεδρίαση, καθώς υπήρχε ενδιαφέρον για αρκετές μετοχές και όχι για 2-3. Θέλουμε όμως συνέχεια. Να σπάσουμε 930 μονάδες και να κλείσουμε τη χρονιά όσο πιο ψηλά μπορούμε.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Και σήμερα μάζεψε όλο το χαρτί η Εθνική που γίνεται Εθνικάρα… Φήμες για το επικείμενο placement κυκλοφορούν στην αγορά και για εμπλοκή πάλι του γνωστού οίκου, ο οποίος έχει πάρει σχεδόν όλες τις δουλειές στην Ελλάδα. Και βέβαια με το χρήμα που διαθέτει βοηθάει και τις μετοχές. Γι΄αυτό και κάποιες άλλες τράπεζες έχουν χειρότερη απόδοση από αυτήν την Εθνικής.

Μέχρι και στο +7,89% πήγε η μετοχή και στα 2,90 ευρώ επίπεδα δηλαδή που είχε πριν την πανδημία. Τελικά έκλεισε στα 2,8210 ευρώ και στο +4,95%. Προσπαθεί και η Alpha Bank να ακολουθήσει αλλά δεν τα καταφέρνει. Ήπια ανοδικά συνολικά οι τρεις συστημικές. Η στήλη την έχει στις επιλογές της, όπως και την ΑΛΦΑ, καθώς φέτος είχε για πρώτη φορά μετά από χρόνια… διάθεση για τράπεζες. Λόγω του momentum και παρά το γεγονός ότι είμαστε ευχαριστημένοι από την άνοδο, την διατηρούμε. Θεωρούμε πάντως πως η κίνηση είναι προάγγελος νέου.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Το έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία ύψους 500 εκατ. ευρώ είναι ο λόγος για την άνοδο της μετοχής σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Μάλιστα μαθαίνουμε πως ο κ.Περιστέρης πήγε εκτάκτως χθες στην Αμφιλοχία. Σημειώστε ως η αντλιοταμίευση είναι η μόνη διεθνώς διαδεδομένη μέθοδος μαζικής αποθήκευσης ενέργειας και αποτελεί πρακτική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1890. Φιλική στο περιβάλλον και εγκαθίσταται εύκολα σε περιοχές όπου η φύση το επιτρέπει.

Παλιότερο ρεπορτάζ του ΒΝ ανέφερε για το έργο: Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή δυο ανεξάρτητων άνω ταμιευτήρων, του Πύργου (ωφέλιμος όγκος 2 εκατ. κ.μ.) και του Αγίου Γεωργίου (ωφέλιμος όγκος 5 εκατ. κ.μ.), ενώ η υφιστάμενη λίμνη Καστρακίου (ιδιοκτησίας ΔΕΗ) θα λειτουργήσει ως κάτω ταμιευτήρας. Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής κοντά στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Καστρακίου. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι περίπου 680 MW (παραγωγή) / 730 MW (άντληση) και η καθαρή ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι 816 GWh. Στα 13,90 ευρώ και στο +4,51%.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Οριακά κάτω από το 100 έκλεισε το ομόλογο και από νωρίς βγήκαν κομμάτια στο 100. Δηλαδή κάποιοι μόλις τα πήρα στα χέρια τους τα έδωσαν. Η μετοχή από την άλλη πήγε στο +4,79% και στα 1,97 ευρώ. Θέλουμε μία συνέχιση της κίνησης μέχρι το τέλος του έτους προς τα 2,20 ευρώ. Νομίζουμε πως έχει μείνει πίσω. Για να δούμε, θα τα καταφέρει;

ΔΕΗ: Πιέστηκε σήμερα και έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στα 10,07 ευρώ με απώλειες 2,42%.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Στα 2,03 ευρώ και στο +8,56%. Ήταν η μετοχή με την καλύτερη άνοδο, από αυτές βέβαια που κάνουν και λίγα κομμάτια.

MODA BAGNO: Ήταν από τις μετοχές που είχαν ξεχωρίσει στη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση και σήμερα είδαμε να αφυπνίζεται και πάλι. Νομίζουμε πως αξίζει η παρακολούθηση της μετοχής ειδικά μετά το εξάμηνο που είχε δημοσιεύσει και ουσιαστικά στήριζε τη μέχρι πρότινος κίνηση. Όμως νομίζουμε πως η καλή εικόνα του τρίτου τριμήνου δεν έχει αποτυπωθεί στην αποτίμηση των 11,5 εκατ. ευρώ περίπου.

Με ίδια κεφάλαια 15,2 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 5,9 εκατ. ευρώ (χωρίς τις μισθώσεις ή 10,7 εκατ. ευρώ μαζί με αυτές), μάλλον δεν έχουμε κάτι να ανησυχούμε, καθώς γνωρίζουμε ότι διαθέτει και αρκετά ακίνητα. Η Τουρκία ήταν μία ανησυχία που είχαμε αλλά δεν επιβεβαιώθηκε. Το αντίθετο μάλιστα, πήγε ανέλπιστα καλά. Επιπλέον η ενίσχυση του ευρώ έναντι της τουρκικής λίρας ενισχύει αποτελέσματα και ίδια κεφάλαια.

Ο τζίρος στο εξάμηνο ήταν στα 6,7 εκατ. ευρώ από 4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 223 χιλ. ευρώ από -806 χιλ. ευρώ. Περιμένουμε πολύ καλή πορεία στο τρίτο τρίμηνο ειδικά στη δραστηριότητα της εστίασης, καθώς η Μύκονος είχε εξαιρετική πορεία στον τουρισμό φέτος. Η εταιρεία είχε αναφέρει πως ο τζίρος του εστιατορίου πλησίαζε τα επίπεδα του 2019. Στα 0,61 ευρώ και στο +7,96% με όγκο 18 χιλ. τεμάχια.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Τρομερά νούμερα εννεαμήνου! Κέρδη προ φόρων 3,03 εκατ. ευρώ με τζίρο 28 εκατ. ευρώ από 21 εκατ. ευρώ. Στα 30 εκατ. ευρώ ο καθαρός δανεισμός αλλά πλέον με EBITDA 4,55 εκατ. ευρώ στους 9 μήνες υπάρχει μεγάλη διαφορά, όταν πέρυσι ήταν στα 1,77 εκατ. ευρώ. Στα 0,3180 ευρώ και στο +6%. Η αποτίμηση στα 11,8 εκατ. ευρώ.

PERFORMANCE: Μετά από 5 πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασε και πέρασε πάλι πάνω από τα 5 ευρώ. Στα 5,14 ευρώ και στο +4,90%.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Λίγο βίαια προσπάθησαν να την ανεβάσουν το πρωί και βρέθηκαν να χτυπάνε σημαντική αντίσταση. Αξίζει και με το παραπάνω την άνοδό της η μετοχή όλο αυτό το διάστημα. Στα 2,70 ευρώ και στο +5,88% με όγκο 185 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης