Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ύποπτα παιχνίδια με Scope από Attica bank για να πάρει βαθμολογία στις τιτλοποιήσεις – Μεγάλο το χάσμα προβλέψεων

Ύποπτα παιχνίδια με Scope από Attica bank για να πάρει βαθμολογία στις τιτλοποιήσεις – Μεγάλο το χάσμα προβλέψεων
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά από όλες τις τιτλοποιήσεις και τα νέα NPEs η μαύρη τρύπα στον ισολογισμό της Attica bank είναι 600 εκατ ευρώ – δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί εκτίμηση και ορισμένων ενδιαφερόμενων -.
Σχετικά Άρθρα

Ύποπτα παιχνίδια με τους οίκους αξιολόγησης εκτυλίσσονται στο παρασκήνιο με επίκεντρο την αδυναμία – προφανώς – της Attica bank να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις NPEs που θα τις εντάξει στον Ηρακλή 2.
Για να ενταχθούν οι τιτλοποιήσεις στον Ηρακλή 2 θα πρέπει να αξιολογηθούν από οίκους αξιολόγησης ώστε να διαπιστώσουν ότι οι προβλέψεις είναι επαρκείς και να λάβουν βαθμολογία τουλάχιστον ΒΒ-.
Στην περίπτωση της Attica bank οι τιτλοποιήσεις αποτελούν το αποκορύφωμα της πλάνης καθώς οι προβλέψεις που έχουν διενεργηθεί δεν επαρκούν…
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Attica bank θα χρησιμοποιήσει δύο οίκους αξιολόγησης την Scope που ωστόσο δεν είναι αναγνωρισμένη και την DBRS ή Moody’s.
Ο σκοπός είναι η Scope να δώσει αξιολόγηση στις τιτλοποιήσεις και ακολούθως να έρθει και ο επίσημος οίκος αξιολόγησης και να πιστοποιήσει την βαθμολογία.
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά από όλες τις τιτλοποιήσεις και τα νέα NPEs η μαύρη τρύπα στον ισολογισμό της Attica bank είναι 600 εκατ ευρώ – δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί εκτίμηση και ορισμένων ενδιαφερόμενων -.
Μόνο στις τιτλοποιήσεις το χάσμα μπορεί να φθάνει τα 300 εκατ ευρώ, οπότε εγείρονται τεράστια ζητήματα επάρκειας κεφαλαίων άπαξ και επισήμως η τράπεζα δηλώνει ότι διαθέτει 186 εκατ ευρώ.

Τι ανέφερε στις 18 Οκτωβρίου 2021 το bankingnews

Μια τράπεζα με 186 εκατ – κατά δήλωση της – κεφάλαια και 3,6 δισεκ. ενεργητικό έχει χρηματιστηριακή αξία 29,6 εκατ… η χρηματιστηριακή αγορά προφανώς αποτιμάει την Attica bank ως χρεοκοπημένη τράπεζα.
Έχουμε αναλύσει ότι η Attica bank έχει μαύρη τρύπα 600 εκατ ευρώ και έτσι εξηγείται γιατί κανείς επενδυτής δεν ενδιαφέρεται εδώ και χρόνια, έτσι εξηγείται γιατί όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις αποτυγχάνουν και έτσι εξηγείται γιατί η τράπεζα απέτυχε.
Η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο.

Ο Πανταλάκης απέτυχε στην διαχείριση

Ευθύνη για την αποτυχία της Attica bank δεν φέρει μόνο ο Πανταλάκης ο διευθύνων σύμβουλος ο οποίος κατά την άποψη μας ήταν ακατάλληλος να σηκώσει το βάρος αυτής της μικρής αλλά μονίμως ελαττωματικής τράπεζας…
Το παρελθόν του Πανταλάκη – βλέπε χρεοκοπία Αγροτικής Τράπεζας και διάσπαση σε καλή και κακή – αποδεικνύει ότι δεν έχει πλέον ούτε την ικανότητα, ούτε την επάρκεια να διασφαλίσει την επιβίωση μιας τράπεζας.
Διοικεί χρόνια την Attica bank και το αποτέλεσμα της διοίκησης Πανταλάκη ήταν
1)Η Attica bank να έχει προβεί σε τιτλοποιήσεις τεράστιου κόστους για την τράπεζα.
2)Να συνεχίζει να εμφανίζει πρωτοφανής ζημίες.
3)Να μην διαθέτει κεφάλαια, τα 187 εκατ δεν υπάρχουν, η πραγματική μαύρη τρύπα της Attica bank είναι 600 εκατ ευρώ.
4)Η Attica bank εμφανίζει χρεοκοπημένο επιχειρηματικό μοντέλο άπαξ και τα προ προβλέψεων κέρδη της είναι ζημίες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συγκαλύπτει πρωτοφανώς ένα διαχρονικό σκάνδαλο

Κάποτε ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ είχε στηρίξει τον Θεόδωρο Πανταλάκη ως διευθύνων σύμβουλο της Attica bank – καθώς τον είχε προτείνει και τοποθετήσει στην Attica bank – τονίζοντας ότι είναι ένα από τα καλύτερα στελέχη της τραπεζικής αγοράς.
Ο Στουρνάρας έχει εκτεθεί επειδή η επιλογή του αποδείχθηκε παντελώς αποτυχημένη, η Attica bank δεν είναι απλά μια χρεοκοπημένη τράπεζα, είναι ένα διαχρονικό σκάνδαλο…

Οι κυβερνήσεις ασελγούν εις βάρος της Attica bank

Προφανώς και ένα σκάνδαλο για να συντηρείται χρόνια τόσο από τις κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και από του ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι είναι διαχρονική η εμπλοκή των κυβερνήσεων στην διατήρηση μιας τοξικά άρρωστης τράπεζας.
Με ζημίες τα τελευταία 18 χρόνια περί τα 1,4 δισεκ.
Με το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών να έχει χάσει 1 δισεκ. ευρώ πρωτοφανής ζημία για ένα ταμείο και χωρίς να υπάρχει λογοδοσία και έλεγχος πως σπαταλάει ένας ασφαλιστικός φορέας 1 δισεκ. χωρίς ευθύνη.
Η Attica bank χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις ως μηχανισμός άσκησης πολιτικής δανειοδότησης ημετέρων.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις που η Attica bank έχει δανειοδοτήσει επιχειρηματίες – απατεώνες…
Το σκάνδαλο είναι διαχρονικό, συνεχές και καταστροφικό για τους εργαζομένους καθώς στην φάση της θεραπείας σοκ που έρχεται αυτοί θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της αποτυχημένης πορείας προς τον γκρεμό.

Μονόδρομος η κρατικοποίηση

Τα 16.541.878 warrants – παραστατικούς τίτλους – που εξέδωσε η Attica bank θα μετατραπούν σε ισόποσες μετοχές στις 19 Οκτωβρίου 2021 και στις 20 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ελέγχει το 68,2% των μετοχών, το ΤΣΜΕΔΕ το 14,7% και ο ΕΦΚΑ το 10,3%.
Η κρατικοποίηση της Attica bank έχει οριστικοποιηθεί αφενός γιατί οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν δείχνουν ενδιαφέρον αφετέρου γιατί αποτελεί την λιγότερο δαπανηρή κεφαλαιακά λύση.
Εάν η Attica bank δεν κρατικοποιηθεί και σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 1,5 δισεκ. οπότε με 180 με 190 εκατ που θα δαπανήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκύπτει μια τεράστια διαφορά, η κρατικοποίηση κοστίζει λιγότερο σε σχέση με την ενεργοποίηση του resolution, bail in και διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα με κόστος για το δημόσιο 1,5 δισεκ. όσα θα ήταν τα κεφάλαια που θα τοποθετούσε το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων για να καλύψει το χάσμα χρηματοδότησης – funding gap.
Η Attica bank λοιπόν αποφεύγει το bail in με εμπλοκή ομολογιούχων και καταθετών γιατί είναι ακριβότερη και πιο κοστοβόρος λύση έναντι της κρατικοποίησης.
Η DGComp η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την χορήγηση κρατικών κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέτοντας ως όρο να μην καλύψει το 100% των κεφαλαίων δηλαδή τα 240 εκατ που έχει ανακοινώσει η Attica bank ότι θα είναι το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Εάν καλύψει το 100% θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια και δεν θα μπορούσε να εγκρίνει την ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια.
Για τον λόγο αυτό θα συμμετάσχει το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με 50 εκατ ευρώ επειδή είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με έως 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ με 50 εκατ άθροισμα 240 εκατ ευρώ.
Σε αυτή την φάση, στην φάση της κρατικοποίησης δεν θα συμμετάσχει ιδιώτης επενδυτής αλλά σε επόμενη φάση όπου θα χρειαστούν και νέα πρόσθετά κεφάλαια.

Τα warrants είχαν αρχική τιμή 9,18 ευρώ ή 151,8 εκατ και η τρέχουσα αξία είναι 100 χιλιάδες ευρώ

Μόνο από την χρηματιστηριακή αξία των 16.541.878 warrants – παραστατικών τίτλων – που εκδόθηκαν έναντι των 151,8 εκατ που ήταν το κεφάλαιο που προήλθε από την ενεργοποίηση του νόμου για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση… εξάγονται πολλά συμπεράσματα.
Τα warrants ξεκίνησαν με τιμή 9,18 ευρώ ή 151,8 εκατ ευρώ και στις 19 Οκτωβρίου μετατρέπονται σε 16,541 εκατ κοινές μετοχές.
Καμία πράξη δεν σημειώθηκε κατά την διαπραγμάτευση των warrants στο χρηματιστήριο ωστόσο οι τιμές που τοποθετήθηκαν χωρίς να εκτελεστούν έδωσαν αποτιμήσεις στα warrants 100 χιλιάδες ευρώ.
Δηλαδή τα 151,8 εκατ έχουν αξία… ή αποτιμώνται 100.000 ευρώ ή 99,8% πτώση δηλαδή μηδενικός και καταστροφή.

Ορισμένες πικρές αλήθειες για την Attica bank

Η Attica bank έχει θετικά κεφάλαια 187 εκατ όπως αναφέρει ή -600 εκατ αρνητικά ίδια κεφάλαια;
Η απάντηση είναι η εξής, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Attica bank δεν διαθέτει 187 εκατ θετικά κεφάλαια.

Σε δύο φάσεις η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank

Η Attica bank θα ανακεφαλαιοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στις 14 Οκτωβρίου 2021 έληξε η προθεσμία διαπραγμάτευσης των 16.541.878 warrants τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό 68,2% και το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% και ο ΕΦΚΑ με ποσοστό 10,3%.
Στην πρώτη φάση η αύξηση θα είναι 240 εκατ ευρώ και το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα εισφέρει από 180 με 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ 50 εκατ ευρώ.
Παρ΄ ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει αποτύχει πλήρως στην επένδυση του στην Attica bank έχοντας χάσει 1 δισεκ. ευρώ το Τεχνικό Επιμελητήριο το οποίο είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ δίνει το πράσινο φως συμμετοχής στην αύξηση, κυρίως γιατί ετέθη ως όρος από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ο βασικότερος λόγος είναι όμως ότι το ΤΣΜΕΔΕ που συνδέεται με τον ΕΦΚΑ προτάθηκε να συμμετάσχει ώστε να μην κρατικοποιηθεί πλήρως η Attica bank αντί 68,2% εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάλυπτε και τα 240 εκατ θα κατείχε το 90% της Attica bank.
Τα 240 εκατ ευρώ όμως δεν επαρκούν άπαξ και η μαύρη τρύπα όπως έχουμε αναλύσει είναι περίπου 600 εκατ ευρώ.

Έρχεται και η δεύτερη φάση με νέα αύξηση κεφαλαίου και στρατηγικό επενδυτή

Πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση – μετά από κάποιους μήνες ίσως στο β΄ τρίμηνο του 2022, θα έχουν προηγηθεί ορισμένες σοβαρές εξελίξεις.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη συνομιλεί με ορισμένους ενδιαφερόμενους…
Η διοίκηση Πανταλάκη θα αντικατασταθεί, όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Η Attica bank χρειάζεται ένα ριζικά τροποποιημένο σχέδιο εξυγίανσης, μια θεραπεία σοκ καθώς η τράπεζα δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο κεφαλαιακά αλλά και με όρους μοντέλου ανάπτυξης.
Έχοντας νέα διοίκηση η Attica bank θα προχωρήσει στην δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης, όπου ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής, ένα ξένο fund θα έρθει μέσω αύξησης κεφαλαίου να καταβάλλει νέα κεφάλαια.
Προσοχή, το ΤΧΣ δεν θα πουλήσει μέσω placement αλλά θα υποστεί dilution δηλαδή απίσχναση – αραίωση μέσω της αύξησης κεφαλαίου ωστόσο θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στο μέλλον.
Η νέα αύξηση θα πρέπει να είναι από 200 έως 300 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ από 68,2% θα υποχωρήσει στο 20% και ο νέος επενδυτής θα κατέχει τουλάχιστον το 51% με 60% της Attica bank.

Με την φάση 1 των 240 εκατ και την φάση 2 των 200 με 300 εκατ η Attica bank θα συγκεντρώσει από 440 έως 540 εκατ ευρώ και μαζί με τα 187 εκατ που διαθέτει θα μηδενίσει τα NPEs, θα προχωρήσουν οι δύο τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 και θα πάρουν βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης και θα διαθέτει θετικά κεφάλαια ούσα πλήρως εξυγιασμένη.
Εν συνεχεία η Attica bank χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα νέο business plan που θα στοχεύει στον πλήρη εκσυγχρονισμό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως είναι σήμερα η Attica bank δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης.
Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης