Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H κρατικοποίηση της Attica bank η λιγότερο δαπανηρή λύση – Η DGComp επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση από ΤΧΣ και ΤΣΜΕΔΕ

H κρατικοποίηση της Attica bank η λιγότερο δαπανηρή λύση – Η DGComp επιτρέπει την ανακεφαλαιοποίηση από ΤΧΣ και ΤΣΜΕΔΕ
Με την φάση 1 των 240 εκατ και την φάση 2 των 200 με 300 εκατ η Attica bank θα συγκεντρώσει από 440 έως 540 εκατ ευρώ και μαζί με τα 187 εκατ που διαθέτει θα μηδενίσει τα NPEs
Σχετικά Άρθρα

Η κρατικοποίηση της Attica bank έχει οριστικοποιηθεί αφενός γιατί οι υποψήφιοι μνηστήρες δεν δείχνουν ενδιαφέρον αφετέρου γιατί αποτελεί την λιγότερο δαπανηρή κεφαλαιακά λύση.
Εάν η Attica bank δεν κρατικοποιηθεί και σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 1,5 δισεκ. οπότε με 180 με 190 εκατ που θα δαπανήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκύπτει μια τεράστια διαφορά, η κρατικοποίηση κοστίζει λιγότερο σε σχέση με την ενεργοποίηση του resolution, bail in και διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα με κόστος για το δημόσιο 1,5 δισεκ. όσα θα ήταν τα κεφάλαια που θα τοποθετούσε το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων για να καλύψει το χάσμα χρηματοδότησης – funding gap.
Η Attica bank λοιπόν αποφεύγει το bail in με εμπλοκή ομολογιούχων και καταθετών γιατί είναι ακριβότερη και πιο κοστοβόρος λύση έναντι της κρατικοποίησης.
Η DGComp η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την χορήγηση κρατικών κεφαλαίων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέτοντας ως όρο να μην καλύψει το 100% των κεφαλαίων δηλαδή τα 240 εκατ που έχει ανακοινώσει η Attica bank ότι θα είναι το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Εάν καλύψει το 100% θα θεωρηθεί state aid δηλαδή κρατική βοήθεια και δεν θα μπορούσε να εγκρίνει την ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια.
Για τον λόγο αυτό θα συμμετάσχει το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με 50 εκατ ευρώ επειδή είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με έως 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ με 50 εκατ άθροισμα 240 εκατ ευρώ.
Σε αυτή την φάση, στην φάση της κρατικοποίησης δεν θα συμμετάσχει ιδιώτης επενδυτής αλλά σε επόμενη φάση όπου θα χρειαστούν και νέα πρόσθετά κεφάλαια.

Τα warrants είχαν αρχική τιμή 9,18 ευρώ ή 151,8 εκατ και η τρέχουσα αξία είναι 200 χιλιάδες ευρώ

Μόνο από την χρηματιστηριακή αξία των 16.541.878 warrants – παραστατικών τίτλων – που εκδόθηκαν έναντι των 151,8 εκατ που ήταν το κεφάλαιο που προήλθε από την ενεργοποίηση του νόμου για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση… εξάγονται πολλά συμπεράσματα.
Τα warrants ξεκίνησαν με τιμή 9,18 ευρώ ή 151,8 εκατ ευρώ, λήγουν 14 Οκτωβρίου 2021 ενώ στις 19 Οκτωβρίου μετατρέπονται σε 16,541 εκατ κοινές μετοχές.
Μέχρι τώρα καμία πράξη δεν έχει σημειωθεί κατά την διαπραγμάτευση των warrants στο χρηματιστήριο ωστόσο οι τιμές που τοποθετούνται αποτιμούν τα warrants 200 χιλιάδες ευρώ.
Δηλαδή τα 151,8 εκατ έχουν αξία… ή αποτιμώνται 200.000 ευρώ ή 99,8% πτώση δηλαδή μηδενικός και καταστροφή.

Ορισμένες πικρές αλήθειες για την Attica bank

Η Attica bank έχει θετικά κεφάλαια 187 εκατ όπως αναφέρει ή -600 εκατ αρνητικά ίδια κεφάλαια;
Η απάντηση είναι η εξής, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Attica bank δεν διαθέτει 187 εκατ θετικά κεφάλαια.

Σε δύο φάσεις η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank

Η Attica bank θα ανακεφαλαιοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στις 14 Οκτωβρίου 2021 λήγει η προθεσμία διαπραγμάτευσης των 16.541.878 warrants τα οποία θα μετατραπούν σε μετοχές και θα περιέλθουν στην κυριότητα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το ΤΧΣ θα βρεθεί με ποσοστό 68,2% και το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% και ο ΕΦΚΑ με ποσοστό 10,3%.
Στην πρώτη φάση η αύξηση θα είναι 240 εκατ ευρώ και το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ θα εισφέρει από 180 με 190 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ 50 εκατ ευρώ.
Παρ΄ ότι το ΤΣΜΕΔΕ έχει αποτύχει πλήρως στην επένδυση του στην Attica bank έχοντας χάσει 1 δισεκ. ευρώ το Τεχνικό Επιμελητήριο το οποίο είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ δίνει το πράσινο φως συμμετοχής στην αύξηση, κυρίως γιατί ετέθη ως όρος από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ο βασικότερος λόγος είναι όμως ότι το ΤΣΜΕΔΕ που συνδέεται με τον ΕΦΚΑ προτάθηκε να συμμετάσχει ώστε να μην κρατικοποιηθεί πλήρως η Attica bank αντί 68,2% εάν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάλυπτε και τα 240 εκατ θα κατείχε το 90% της Attica bank.
Τα 240 εκατ ευρώ όμως δεν επαρκούν άπαξ και η μαύρη τρύπα όπως έχουμε αναλύσει είναι περίπου 500 με 600 εκατ ευρώ.

Έρχεται και η δεύτερη φάση με νέα αύξηση κεφαλαίου και στρατηγικό επενδυτή

Πριν ξεκινήσει η δεύτερη φάση – μετά από κάποιους μήνες ίσως στο β΄ τρίμηνο του 2022, θα έχουν προηγηθεί ορισμένες σοβαρές εξελίξεις.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήδη συνομιλεί με ορισμένους ενδιαφερόμενους…
Η διοίκηση Πανταλάκη θα αντικατασταθεί, όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο.
Η Attica bank χρειάζεται ένα ριζικά τροποποιημένο σχέδιο εξυγίανσης, μια θεραπεία σοκ καθώς η τράπεζα δεν έχει χρεοκοπήσει μόνο κεφαλαιακά αλλά και με όρους μοντέλου ανάπτυξης.
Έχοντας νέα διοίκηση η Attica bank θα προχωρήσει στην δεύτερη φάση ανακεφαλαιοποίησης, όπου ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής, ένα ξένο fund θα έρθει μέσω αύξησης κεφαλαίου να καταβάλλει νέα κεφάλαια.
Προσοχή, το ΤΧΣ δεν θα πουλήσει μέσω placement αλλά θα υποστεί dilution δηλαδή απίσχναση – αραίωση μέσω της αύξησης κεφαλαίου ωστόσο θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας στο μέλλον.
Η νέα αύξηση θα πρέπει να είναι από 200 έως 300 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ από 68,2% θα υποχωρήσει στο 20% και ο νέος επενδυτής θα κατέχει τουλάχιστον το 51% με 60% της Attica bank.

Με την φάση 1 των 240 εκατ και την φάση 2 των 200 με 300 εκατ η Attica bank θα συγκεντρώσει από 440 έως 540 εκατ ευρώ και μαζί με τα 187 εκατ που διαθέτει θα μηδενίσει τα NPEs, θα προχωρήσουν οι δύο τιτλοποιήσεις που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 και θα πάρουν βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης και θα διαθέτει θετικά κεφάλαια ούσα πλήρως εξυγιασμένη.
Εν συνεχεία η Attica bank χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, ένα νέο business plan που θα στοχεύει στον πλήρη εκσυγχρονισμό και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως είναι σήμερα η Attica bank δεν έχει κανένα νόημα ύπαρξης.
Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης