Τραπεζικά νέα

Σε 50 σελίδες εισαγγελέας Πρωτοδικών αποκαλύπτει πως η Attica bank έχει καταστρέψει επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία

Σε 50 σελίδες εισαγγελέας Πρωτοδικών αποκαλύπτει πως η Attica bank έχει καταστρέψει επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία
Η διασπάθιση των χρημάτων των ασφαλισμένων αποτελεί τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο… ωστόσο ο φαύλος κύκλος στην Attica bank συνεχίζεται καθώς θέλουν το ΤΣΜΕΔΕ να επενδύσει άλλα 50 εκατ στην αύξηση των 240 εκατ ευρώ.
Σχετικά Άρθρα

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Στέφανος Μπαξεβάνης σε ένα κείμενο 50 σελίδων αποδεικνύει πως η Attica bank έχει καταστρέψει επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία.
Ειδικότερα ερευνώντας την υπόθεση της συμμετοχής του ΤΑΠΙΛΤΑΤ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών, στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank καταδεικνύει πως σπαταλήθηκαν κεφάλαια εις βάρος των ασφαλισμένων… με το επιχείρημα ότι έπρεπε να διασωθεί η Attica bank.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews για την αύξηση κεφαλαίου του 2015 – 2016 της Attica bank και της συμμετοχής του ΤΑΠΙΛΤΑΤ είχε με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αναφέρει ότι το Ταμείο θα καταστραφεί οικονομικά εάν συμμετάσχει στην αύξηση της χρεοκοπημένης Attica bank.

Η Attica bank ως μη συστημική τράπεζα και μη βιώσιμη παρ΄ ότι είχε ανακεφαλαιοποιηθεί επανειλημμένα κυρίως μέσω του Ταμείου των Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ συνέχισε να εμφανίζει διογκούμενο κεφαλαιακό έλλειμμα.
Τον Νοέμβριο του 2015 αποφασίστηκε αύξηση 750 εκατ ευρώ ωστόσο η παρελθούσα εμπειρία αποδείκνυε ότι η συμμετοχή στην αύξηση δεν διασφάλιζε τους επενδυτές καθώς σε όλες τις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου, τα επενδεδυμένα κεφάλαια χάθηκαν.
Την ίδια στιγμή οι σύλλογοι προσωπικού άλλων τραπεζών όπως Alpha, Eurobank, Attica bank υπέβαλλαν αίτημα ομαδικής αποχώρησης από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ.
Εν μέσω ενός τέτοιου κλίματος δρομολογείτο η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank και σχεδιαζόταν μαζί με το ΤΣΜΕΔΕ να συμμετάσχει και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ.
Εμπλοκή στην υπόθεση είχε και ο Παντελής Τσίτος ως διευθυντής του τομέα Ιδιωτικών Επενδύσεων της Alpha bank, στον οποίο πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα για τη συμβολή από τη διευθυντική θέση ευθύνης που κατείχε τότε, καθώς με τη στάση και την επαγγελματική του επάρκεια απέτρεψε την ολική απώλεια του κεφαλαίυ όσων δυνητικά θα ήθελαν να συμμετέχουν.
Τόνιζε μάλιστα ότι η συμμετοχή τους στην ΑΜΚ της Attica Bank θα ισοδυναμούσε με ολική απώλεια του κεφαλαίου τους, κάτι που αποδείχθηκε στην πραγματικότητα.



Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ ωστόσο αποφάσισε να συμμετάσχει με 55 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank – τα οποία σε σημερινές τιμές έχουν αξία 750 χιλιάδες ευρώ.
Ο εισαγγελέας στις 50 σελίδες της πρότασης του αναφέρει ότι «οι κατηγορούμενοι – δηλαδή η διοίκηση του Ταμείου – καλά γνώριζαν ότι η απόφαση συμμετοχής του ΤΑΠΙΛΤΑΛ στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank πραγματώθηκε κατά παράβαση του θεσμικού και καταστατικού πλαισίου, αλλά και της αρχής της χρηστής διοίκησης καθώς αποτελούσε εξαρχής ζημιογόνο και μη αποδοτική για τα συμφέροντα του Ταμείου επένδυση.
Μάλιστα ο εισαγγελέας αναφέρει ότι το ΤΑΠΙΛΤΑΛ στηρίχθηκε σε ένα Ορκωτό Ελεγκτή της Crowe Horwath όπου με απευθείας ανάθεση συνέταξε την πρόταση – εισήγηση του να συμμετάσχει το Ταμείο στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank.

H αξιολόγηση του Ορκωτού θεωρείτο ανακριβής καθώς δεν έλαβε υπόψη βασικά στοιχεία για την ανάληψη ενός τόσο μεγάλου ρίσκου.
Τα 55 εκατ. που επενδύθηκαν στην Attica bank αναλογούσαν στο 6,77% των συνολικών διαθέσιμων κεφαλαίων αλλά μαζί με άλλες επενδύσεις σε μετοχές έφθαναν στο 48,5% του συνόλου των χρηματικών διαθεσίμων.
Η Attica bank είχε ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 1,021 δισεκ. ευρώ ή το 29% του ενεργητικού της ενώ εμφάνιζε και ιδιαίτερα δυσοίωνες προοπτικές.
Μέχρι τις αρχές του 2020 το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είχε υποστεί οικονομική καταστροφή από την επένδυση αυτή καθώς από τα 55 εκατ επένδυσης είχε χάσει 45,36 εκατ και όπως προέκυψε με βάση την τρέχουσα συγκυρία έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερη ζημία καθώς τα 55 εκατ έχουν αξία 750 χιλιάδες ευρώ.
Ο εισαγγελέας στην πρόταση του κατηγορεί για απιστία τα στελέχη του ΤΑΠΙΛΤΑΛ καθώς η ζημία είναι μη αναστρέψιμη.

Υποσημείωση

Εάν το ΤΑΠΙΛΤΑΛ επένδυσε 55 εκατ που έχουν αξία 750 χιλιάδες, τι πρέπει να πει το ΤΣΜΕΔΕ που επένδυσε 1 δισεκ. όλα αυτά τα χρόνια και η αξία της επένδυσης είναι 14 εκατ ευρώ;
Η διασπάθιση των χρημάτων των ασφαλισμένων αποτελεί τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο… ωστόσο ο φαύλος κύκλος στην Attica bank συνεχίζεται καθώς θέλουν το ΤΣΜΕΔΕ να επενδύσει άλλα 50 εκατ στην αύξηση των 240 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης