Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανησυχίες για διεθνές κραχ λόγω της αγοράς ακινήτων της Κίνας… αξίας 62 τρισ. – Η Goldman βλέπει πτώση -30%

Ανησυχίες για διεθνές κραχ λόγω της αγοράς ακινήτων της Κίνας… αξίας 62 τρισ. – Η Goldman βλέπει πτώση -30%
Όλοι αναφέρουν ότι η Evergrande είναι η νέα Lehman Brothers - Όχι εάν σκάσει η αγορά ακινήτων της Κίνας ύψους 62 τρισεκ. δολαρίων τότε θα μιλάμε για σοκ δεκάδων Lehman Brothers μαζί.
Σχετικά Άρθρα

Για κίνδυνο διεθνούς κραχ στην αγορά ακινήτων προειδοποιεί η Goldman Sachs.
Σε ανάλυση της αναφέρει ότι η αγορά ακινήτων της Κίνας αξίας 62 τρισεκ. δολαρίων που συνεισφέρει στο 29% του ΑΕΠ της Κίνας κινδυνεύει με κατάρρευση ενώ προβλέπει ότι θα μπορούσε να χάσει το 30% της αξίας της.
Ανεξάρτητα από την εξέλιξη του δράματος της Evergrande - είτε κορυφώνεται με μια ανεξέλεγκτη, χαοτική αθέτηση ή και εκκαθάριση με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση όπου οι κάτοχοι ομολόγων λαμβάνουν κάποια αποζημίωση, είτε με την Κίνα να διασφαλίζει τον πυλώνα της αγοράς κατοικίας… η Evergrande είναι απλώς ένα σύμπτωμα των τάσεων που έχουν επηρεάσει την αγορά ακινήτων της Κίνας.
Κατά την Goldman Sachs η αξίας των ακινήτων στην Κίνα είναι ύψους 62 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο , συνεισφέρει στο 29% του κινεζικού ΑΕΠ (έναντι 6,2% στις ΗΠΑ) και αντιπροσωπεύει το 62% του πλούτου των νοικοκυριών στην Κίνα.

Η Evergrande, είναι η κορυφή του παγόβουνου, μάλιστα αναμένεται να αθετήσει τις υποχρεώσεις υπεράκτιων πληρωμών των ομολόγων της, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Moelis, η οποία συμβουλεύει μια ομάδα κατόχων ομολόγων.
Η Evergrande, η οποία αντιμετωπίζει ιστορική στάση πληρωμών καθώς αγωνίζεται με χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει ήδη χάσει τις πληρωμές κουπονιών σε ομόλογα δολαρίου δύο φορές τον Σεπτέμβριο.
Οι χαμένες πληρωμές, συνολικής αξίας 131 εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν αφήσει τους διεθνείς επενδυτές να αναρωτιούνται εάν θα πρέπει να υποστούν μεγάλες ζημίες όταν λήξει η περίοδος χάριτος 30 ημερών για τα κουπόνια που έληγαν 23 Σεπτεμβρίου και στις 29 Σεπτεμβρίου.
Μια άλλη ομάδα πιστωτών η Jumbo Fortune Enterprises, η οποία συμβουλεύεται η White & Case, περιμένει επίσης την αποπληρωμή των αρχικών ομολόγων 260 εκατομμυρίων δολαρίων , αφού ένα ομόλογο που εγγυάται η Evergrande έληξε πρόσφατα και σε αντίθεση με τα ομόλογα σε υπεράκτιες εταιρίες, δεν έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών

Το τρίτο σενάριο της Goldman Sachs

Το τρίτο και πιο σοβαρό σενάριο κατά την Goldman Sachs είναι οι πωλήσεις γης και η στέγαση να διορθώσουν κατά 30% και οι πωλήσεις ακινήτων, οι τιμές των κατοικιών να μειωθούν κατά 10% από το 2021 έως το 2022.
Ποσοτικοποιώντας αυτό το σενάριο τρόμου, η Goldman προβλέπει ότι τα νέα ακίνητα στην Κίνα αρχίζουν να πέφτουν κατά 30%, τα ολοκληρωμένα ακίνητα μειώνονται κατά 10%.
Εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί θα εξαφανίσει επίσης τουλάχιστον το 4% του ΑΕΠ της Κίνας το 2022, ενδεχομένως να οδηγήσει σε συρρίκνωση για όλο το 2022 στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αποτέλεσμα που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για όλη την παγκόσμια οικονομία.

Και με την προειδοποίηση της Goldman ότι ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγήσει σε σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών παρόμοιων με αυτό που συνέβη "από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2018, όταν η εγχώρια πιστωτική σύσφιξη και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ταρακούνησαν σημαντικά τη χρηματοπιστωτική αγορά.

Ήδη υπάρχει πτώση -36%

Με βάση την Shanghai Securities News, που επικαλείται την έρευνα της China Real Estate Information Corp. αποκάλυψε ότι περισσότερο από το 90% των 100 κορυφαίων κατασκευαστών της Κίνας σημείωσαν μείωση 36% τον Σεπτέμβριο:

  • Οι πωλήσεις του Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 759,6 δισεκατομμύρια γιουάν (118 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), μειωμένες κατά 36,2% από τον Σεπτέμβριο του 2020 και 17,7% χαμηλότερες από την ίδια περίοδο του 2019, καταγράφοντας μεγαλύτερη επιδείνωση της καθοδικής πορείας που ξεκίνησε τον Ιούλιο
  • Μεταξύ των εταιρειών, το 60% οι κατασκευαστές είδαν ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά περισσότερο από 30% ετησίως τον Σεπτέμβριο. Το Πεκίνο, το Shenzhen και το Guangzhou είδαν τον όγκο συναλλαγών των κατοικιών να μειώνεται κατά 30% ετησίως, ενώ η Σαγκάη μειώθηκε κατά 45%

Έρχεται κύμα στάσης πληρωμών;

Όπως αναφέρει το Bloomberg , οι κινεζικές εταιρείες ακινήτων «ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ένα κύμα αθέτησης υποχρεώσεων» το 2022 εάν η κρίση χρέους του Ομίλου China Evergrande επιδεινωθεί.
Οι φόβοι για τον κίνδυνο μετάδοσης εντάθηκαν αυτήν την εβδομάδα, αφού μια εκπληκτική αθέτηση από τον όμιλο Fantasia Holdings προκάλεσε ένα δραματικό ξεπούλημα.
Είχε ως συνέπεια οι αποδόσεις των ομολόγων δολαρίου της Κίνας να εκτιναχθούν στο 17,5%, το υψηλότερο της 10ετίας, ενώ οι τιμές των ομολόγων του δολαρίου της Evergrande υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Είναι πολύ δύσκολο να δούμε μια λύση αυτή τη στιγμή ανέφερε η BoCom International, τονίζοντας ότι η κρίση της Evergrande θα μπορούσε να συνεχιστεί.
Εάν ο πληθυσμός χάσει την πίστη του σε αυτό που είναι το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Κίνας δηλαδή η αγορά ακινήτων τότε οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Όλοι αναφέρουν ότι η Evergrande είναι η νέα Lehman Brothers.
Όχι εάν σκάσει η αγορά ακινήτων της Κίνας ύψους 62 τρισεκ. δολαρίων τότε θα μιλάμε για σοκ δεκάδων Lehman Brothers μαζί.
china1.jpg

china2.jpg

china4.jpgchina3.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης