Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταβλητότητα στη Wall Street με το βλέμμα στα μάκρο - Ήπιες απώλειες για Dow και S&P 500

Μεταβλητότητα στη Wall Street με το βλέμμα στα μάκρο - Ήπιες απώλειες για Dow και S&P 500

Έχασαν το θετικό πρόσημο οι δείκτες της Wall

Σχετικά Άρθρα

Με μικρές απώλειες έκλεισαν τελικά οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, επισκιάζοντας τις καθησυχαστικές δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Federal Reserve για την πορεία του πληθωρισμού.
Η άνοδος του πληθωρισμού προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αμερικανική αγορά το προηγούμενο διάστημα μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσιο άλμα 4,2% τον Απρίλιο του 2021.
Τα στοιχεία πυροδότησαν ανησυχίες ότι η Fed θα μπορούσε να κινηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο για να ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί για τις προοπτικές του πληθωρισμού, κάνοντας λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Σε μια τέτοια παρέμβαση ο πρόεδρος της Fed Chicago, Charles Evans δήλωσε ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών δεν αναμένεται να οδηγήσει στο είδος του ανεπιθύμητου υψηλού πληθωρισμού όπως φοβούνται ορισμένοι οικονομολόγοι, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη του στην ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,24% στις 34.312 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,21% στις 4.188 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε -0,03% στις 13.657 μονάδες

Τα στοιχεία πάντως που ανακοινώνονται από τις ΗΠΑ δείχνουν ένα ράλι των τιμών σε όλα τα επίπεδα.
Ειδικότερα, από την στεγαστική αγορά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών σημείωσαν τον Μάρτιο το μεγαλύτερο άλμα από τα τέλη του 2005.
Ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller για τις τιμές των κατοικιών αυξήθηκε σε εθνικό επίπεδο κατά 13,2% τον Μάρτιο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2005. Αυτό ακολουθεί το άλμα του Φεβρουαρίου κατά 12%
Οι τιμές των κατοικιών σε 20 αμερικανικές πόλεις αυξήθηκαν κατά 13,3%, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2013.
Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία δίνει και η υποχώρηση των αναταράξεων στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Amazon.com Inc. είναι κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά του κινηματογραφικού στούντιο MGM Holdings έναντι σχεδόν 9 δισ. δολ. μαζί με το χρέος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Κοντά στο τέλος της πανδημίας οι ΗΠΑ - Φωνές για δικαιότερη διανομή των εμβολίων

Κοντά στο να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες βλέπουν τους εμβολιασμένους να αυξάνονται και τα νέα κρούσματα του ιού να μειώνονται δραματικά.
Και ενώ χάρη στους εμβολιασμούς – εκτιμάται ότι 131 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως - οι ΗΠΑ είναι ένα βήμα πριν από την επιστροφή στην κανονικότητα, παγκόσμια ανησυχία επικρατεί για την επικράτηση της ινδικής παράλλαξης του ιού όχι μόνο στην Ινδία όπου τείνει να γίνει κυρίαρχη αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, με τη Βραζιλία να ανακοινώνει μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση της εν λόγω παράλλαξης στην επικράτεια της.
Πάντως, ο ιός φαίνεται να είναι σε ύφεση τα τελευταία 24ωρα στην Ινδία, ενώ αισιόδοξα είναι τα νέα και στην Ευρώπη, η οποία επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα.
Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να λάβουν σήμερα Τρίτη 25/5 στη Σύνοδο Κορυφής τις οριστικές τους αποφάσεις για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, έγγραφο, το οποίο εκτιμάται πως θα συνδράμει ιδιαίτερα στην αποκατάσταση των μετακινήσεων και των ταξιδιών ενόψει του καλοκαιριού.
Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν τα αιτήματα για δικαιότερη διανομή των εμβολίων, καθώς εκτιμάται ότι πάνω από το 75% των εμβολιασμών έχει γίνει σε μόλις 10 χώρες.

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές, νέο ρεκόρ ο DAX

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία οικονομικά στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,03% στις 445,20 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 0,2% και σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 15.465,09 μονάδες μετά τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία από τη χώρα.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα στοιχεία για τη συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ στο α΄τρίμηνο.
Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός όμιλος οικιστικών ακινήτων Vonovia συμφώνησε να εξαγοράσει την ανταγωνιστική του Deutsche Wohnen έναντι περίπου 18 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Deutsche Wohnen κατέγραψε άλμα 15,7% ενώ της Vonovia υποχώρησε κατά 6,2%.
Οι μετοχές τεχνολογίας έκαναν ράλι 1%, με όχημα την άνοδο του τεχνολογικού κλάδου της Wall Street ύστερα από την εκ νέου επιμονή αξιωματούχων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) ότι δεν εξετάζεται αλλαγή της πολιτικής της.
Η ιταλική τράπεζα Aigis Banca, που εδρεύει στο Μιλάνο κατέρρευσε λόγω της έκθεσης στην Greensill Capital και την GFG Alliance, καθώς τα σοκ από την χρεοκοπία της βρετανικής χρηματοοικονομικής εταιρείας είχαν ένα ακόμη θύμα.
Η Aigis Banca που εδρεύει στο Μιλάνο, ειδικευόταν στον δανεισμό σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όμως η Τράπεζα της Ιταλίας διέταξε την εκκαθάριση της, με την Banca Ifis να αγοράζει τα περιουσιακά στοιχεία και τις υποχρεώσεις της στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ.

Γερμανία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,8% στο α΄τρίμηνο 2021 - Ρεκόρ καταθέσεων

Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων είναι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της Γερμανίας στο α΄τρίμηνο του 2021, καθώς οι περιορισμοί για τον κορωνοϊό οδήγησαν σε πτώση της κατανάλωσης και αύξηση των καταθέσεων.
Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 1,8% σε επίπεδο τριμήνου, ενώ σε ετήσια βάση κατά 3,1%.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές έκαναν λόγο για συρρίκνωση κατά 1,7% και 3% αντίστοιχα.

Ρεκόρ καταθέσεων

Tο διαθέσιμο εισόδημα των γερμανικών νοικοκυριών αυξήθηκε ελαφρά λόγω των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.
Ωστόσο, τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία οδήγησαν σε πτώση της κατανάλωσης.
καθιστούσαν επίσης πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να το ξοδέψουν.
«Η πτώση της κατανάλωσης είναι κολοσσιαία», δήλωσε ο οικονομολόγος του ομίλου VP Bank Thomas Gitzel.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 5,4% το τρίμηνο, καθώς το ποσοστό αποταμίευσης αυξήθηκε σε ρεκόρ 23,2%.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,8% το τρίμηνο, ενισχυμένες από την ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 3,8%, πράγμα που σημαίνει ότι το καθαρό εμπόριο μείωσε επίσης τη συνολική ανάπτυξη.

Άλμα στον Ifo επιχειρηματικού κλίματος

Βελτίωση κατέγραψε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, με τον δείκτη Ifo να ενισχύεται στις 99,2 μονάδες τον Μάιο, από 96,8 τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για άνοδο στις 98,2 μονάδες.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών αυξήθηκε στις 95,7 μονάδες, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε στις 102,9 μονάδες.

Κέρδη στην Ασία

Θετικό ήταν το κλίμα στις αγορές της Ασίας, καθώς υποχωρεί η ανησυχία για τον πληθωρισμό.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,9% στις 4.004 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,67%, στις 28.553 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,77% στις 28.908 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άλμα +2,4% στις 3.581 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε οριακές μεταβολές στις 50.663 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης