Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Ecnomics: Aνακάμπτει η Ευρωζώνη - Τι δείχνει ο Recovery Tracker

Oxford Ecnomics: Aνακάμπτει η Ευρωζώνη - Τι δείχνει ο Recovery Tracker
Ο δείκτης ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2020
Σχετικά Άρθρα
Αύξηση για τέταρτη διαδοχική εβοδμάδα σημειώνει ο δείκτης της Oxford Economics, ο οποίος καταγράφει την πορεία της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα, ο δείκτης ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2020, παρά τις διαφοροποιημένες επιδόσεις των κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ.
Ισχυρές αυξήσεις καταγράφηκαν στην κατανάλωση και την κινητικότητα, καθώς οι οικονομίες ανοίγουν και οι καταναλωτές επιστρέφουν στις συνήθειές τους.
Η παραγωγή, η αγορά εργασίας και τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μειώθηκαν, αλλά παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Ισχυρή ανάκαμψη στο β΄ τρίμηνο

«Παράλληλα με την επιταχυνόμενη διάθεση εμβολίων και τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης, η αύξηση του δείκττης που «ανιχνεύει» την ανάκαμψης,  εξακολουθεί να υποστηρίζει την άποψή μας για μια ισχυρή ανάκαμψη στο ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2ο τρίμηνο, μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης», σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics.
Ο Recovery Tracker της Oxford Economics  βελτιώθηκε κατά μία μονάδα, στις 76,1 μονάδες, την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου, λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών ενδείξεων στα στοιχεία κατανάλωσης και κινητικότητας, τα οποία βελτιώθηκαν κατά 4,5 μονάδες και 3,3 μονάδεςαντίστοιχα.
Και οι δύο υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές είναι ανυπόμονοι να δαπανήσουν, τώρα που τα lockdown χαλαρώνουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο υγειονομικής δείκτης επίσης σημείωσε σταθερή βελτίωση,  καθώς η πανδημία συνεχίζει να υποχωρεί.
Παρά τις μικτές επιδόσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι συνολικές προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ είναι βελτιωμένες καθώς προχωράμε στο δεύτερο μισό του 2ου τριμήνου.
Τα αυστηρά μέτρα για τη δημόσια υγεία και η πρόοδος των εμβολιασμών φαίνεται να θέτουν υπό έλεγχο την πανδημία.
Κατά συνέπεια, η ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα έχει ισχυρή ανάκαμψη στο β' τρίμηνο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,5% σε τριμηνιαία βάση.

oxford_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης