Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Προσοχή στα λάθος σήματα των αγορών - Δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός καταλύτης, αλλά και οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

BlackRock: Προσοχή στα λάθος σήματα των αγορών - Δεν είναι μόνο ο πληθωρισμός καταλύτης, αλλά και οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας

Τα γεωπολιτικά σοκ θα μπορούσαν να δείξουν ότι οι επενδυτές είναι πιο απρόσεκτοι από το συνηθισμένο

Ενώ οι επενδυτές ασχολούνται με τις αυξανόμενες τιμές, μια έξαρση στις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να εκπλήξει δυσάρεστα τις αγορές, προειδοποιεί η BlackRock.

Το BlackRock Investment Institute δημοσιοποίησε νέα έκθεση καθώς ο δείκτης γεωπολιτικού κινδύνου έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στον πληθωρισμό και την οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της πανδημίας.
Αυτό σηματοδοτεί μια μετατόπιση της προσοχής από τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας ή από μια πυρηνική επίθεση στη Βόρεια Κορέα, δύο καταλύτες που προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές τα τελευταία χρόνια.
«Ο δείκτης αιωρείται σε αρνητικό έδαφος φέτος... που σημαίνει ότι η προσοχή των επενδυτών στους γεωπολιτικούς κινδύνους είναι κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών», ανέφερε η έκθεση.
«Ως αποτέλεσμα, τα γεωπολιτικά σοκ θα μπορούσαν να δείξουν ότι οι επενδυτές είναι πιο απρόσεκτοι από το συνηθισμένο».

Η μέτρηση των κινδύνων

Ένας από τους σημαντικότερους κινδύνους που ενδέχεται να παραβλέπουν οι αγορές είναι ο διαχωρισμός ή η «αποσύνδεση» των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο στο μέτωπο της τεχνολογίας.
Οι αναλυτές σημείωσαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συνέχισε τη σκληρή στάση του προκατόχου του στην Κίνα «με έμφαση στις κρίσιμες τεχνολογίες», ενώ το Πεκίνο δίνει προτεραιότητα στην αυτονομία στην τεχνολογία.
«Βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα η αποσύνδεση των τομέων τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Κίνας επιταχύνεται σε κλίμακα και πεδίο εφαρμογής, παρά τη σχετικά χαμηλή προσοχή στους κινδύνους που θέτει η κινεζική και αμερικανική τεχνολογία, ανέφερε η έκθεση.
Ο γεωπολιτικός δείκτης κινδύνου του BlackRock υπολογίζεται χρησιμοποιώντας δύο μετρήσεις.
Το ένα είναι ένα σύστημα βαθμολόγησης που βασίζεται σε υπολογιστή για θετικές και αρνητικές αναφορές γεωπολιτικών κινδύνων.
Η δεύτερη μέτρηση είναι ένα μοντέλο δυνητικού αντίκτυπου ενός μήνα από γεωπολιτικά γεγονότα στα παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία.
Στη συνέχεια, τα δύο μέτρα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα δείκτη.
Μια θετική ανάγνωση, πλησίον του ενός, δείχνει ότι η απόδοση της αγοράς ταιριάζει με την πρόβλεψη του μοντέλου για αντίδραση σε γεωπολιτικούς κινδύνους.
Η αρνητική ανάγνωση αντικατοπτρίζει ότι οι αγορές κινούνται προς μια κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που προβλέπει το μοντέλο.
Ενώ η BlackRock δεν αποκάλυψε το ακριβές επίπεδο του δείκτη, δήλωσε ότι ο δείκτης έγινε αρνητικός φέτος για πρώτη φορά από το 2017 - πράγμα που σημαίνει ότι η εστίαση των επενδυτών στους γεωπολιτικούς κινδύνους έχει πέσει κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι

Η BlackRock είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία περίπου 8,7 τρισ. δολαρίων.
Το επενδυτικό ινστιτούτο διεξάγει ιδιόκτητη έρευνα για πελάτες και διαχειριστές χαρτοφυλακίου.
Σύμφωνα λοιπόν με την BlackRock, οι τρεις πιθανοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι του δείκτη είναι:
1) Διαχωρισμός των βιομηχανιών τεχνολογίας των ΗΠΑ και της Κίνας
2) Μια σημαντική επίθεση στον κυβερνοχώρο
3) Πολιτική κρίση στις αναδυόμενες αγορές ως αποτέλεσμα της αδυναμίας των χωρών να ελέγξουν την πανδημία.
Στην τέταρτη θέση είναι η αύξηση των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας στην Ταϊβάν, ένα αυτόνομο νησί που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του.
Το ινστιτούτο δεν αναμένει «στρατιωτική αναμέτρηση» έναντι της Ταϊβάν φέτος, αλλά εκτιμά ότι οι εντάσεις ενέχουν «σημαντικό μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κίνδυνο».

Προβλέψεις αγοράς

Ο αυξανόμενος τεχνολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σημαίνει ότι και οι δύο κυβερνήσεις θα επενδύσουν περισσότερα στη βιομηχανία, καθιστώντας το «κλειδί για επενδύσεις και στους δύο αυτούς πόλους παγκόσμιας ανάπτυξης», ανέφεραν οι αναλυτές του BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης