Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στα όρια τους οι ΜΕΘ - Διαφωνούν οι ειδικοί για το «Πάσχα στο χωριό» μετά το ρεκόρ διασωληνωμένων – Στους 9.330 οι νεκροί

Στα όρια τους οι ΜΕΘ - Διαφωνούν οι ειδικοί για το «Πάσχα στο χωριό» μετά το ρεκόρ διασωληνωμένων – Στους 9.330 οι νεκροί
Ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση στα νοσοκομεία
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd)Έντονη είναι η διαφωνία των ειδικών στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει το Πάσχα στο χωριό την ώρα που οι ΜΕΘ ασφυκτιούν με τους διασωληνωμένους να σπάνε καθημερινά το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Τα self και rapid test στα οποία η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για ομαλή μετάβαση στην καθημερινότητα βρίσκει αντίθετους του ειδικούς που βλέπουν τις ΜΕΘ να ξεπερνούν τα όρια τους και τα κρούσματα να εκτοξεύονται καθημερινά σε δυσθεώρητα επίπεδα.
Ο Διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση στα νοσοκομεία λέγοντας ότι «ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος και δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ, Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί».
Μιλώντας στο Open ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό που πρέπει να συζητάμε με βάση την εικόνα που υπάρχει είναι «τι θα κλείσει και όχι τι θα ανοίξει. Κάθε εφημερία σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, φροντίζουν οι άνθρωποι στις κλινικές να βοηθήσουν τους ασθενείς με μη μηχανικό τρόπο, αλλά πολλές φορές αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Λέγαμε ότι θα φτάσει η κορύφωση και θα δούμε λίγο φως, όμως υπάρχει προοδευτική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κανείς από όσους νοσηλεύουμε δεν έχουν εμβολιαστεί».

Μεγάλη η διασπορά

«Η διασπορά έχει πάρει τόσο τεράστιες διαστάσεις που ακόμη και στο ασανσέρ μπορεί να μολυνθείς, γιατί υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού και οι μεταλλάξεις έχουν δυσκολέψει τα πράγματα. Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει με προϋποθέσεις, αλλά η ψυχολογία είναι ότι τελειώσαμε και δεν ισχύει αυτό, θα το πληρώσουμε ακριβά, δεν τελειώσαμε με την πανδημία».
«Αυτό που προέχει είναι ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμένων και η ασφυξία στο σύστημα Υγείας, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες. Θα ήταν ολέθριο και καταστροφικό να χαλαρώσουμε, είναι άκυρο να το συζητάμε να ανοίξει κάτι το Πάσχα. Η Γερμανία με 8.000 κλίνες ΜΕΘ κλείνει, εμείς υποβαθμίζουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής».

Πέτσας (Αν. Υπ. Εσωτερικών): Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το «Πάσχα στο χωριό»

«Δεν αποκλείουμε τίποτα σχετικά με το Πάσχα στο χωριό» δήλωσε σήμερα (17/4) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο δίλλημα που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση για το εάν πρέπει ή όχι να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα την ώρα που τα κρούσματα βρίσκονται στο κόκκινο.
Μιλώντας στο Open τόνισε ότι «υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων. Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση μετά από 14 μήνες στον κόσμο. Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».
Για την ενίσχυση της εστίασης και των δήμων σημείωσε:
«Το πρώτο βήμα που κάναμε ήταν να επεκτείνουμε τις μισθώσεις για δύο χρόνια. Πολλά δισεκατομμύρια χρέη υπάρχουν από τον Φεβρουάριο του 20 μέχρι τώρα. Έχουμε θεσπίσει 100 δόσεις για την αποπληρωμή τους μπορεί να γίνουν και περισσότερες. Για να στηρίξουμε τους δήμους δώσαμε 187,1 εκατομμύρια. Όσον αφορά την εστίαση θα τους δώσουμε πολύ παραπάνω εξωτερικό χώρο για να κινηθούν ως τον επόμενο Οκτώβριο για να μην υπάρξει συνωστισμός και να κάνουν και την δουλειά τους».

Τζανάκης: Δεν αποκλείεται επικαιροποίηση του εμβολίου και τρίτη δόση

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου, καθώς και αλλαγής τύπου του ιού που περιέχεται στα εμβόλια, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, με αφορμή τα όσα δήλωσε ο CEO της Pfizer.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να γίνεται επικαιροποίηση του εμβολίου ανάλογα με τον τύπο της επιδημίας που υπάρχει στον κόσμο και τη χώρα.
Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε το χρόνο προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. Φαίνεται ότι είναι μερικοί μήνες τουλάχιστον… μπορεί και παραπάνω. Το πιθανότερο είναι ο ιός να χρειάζεται, και με τις μεταλλάξεις που έχει, όχι μόνο αναμνηστικές δόσεις ετησίως, θα δούμε κάθε πότε, αλλά ενδεχομένως και αλλαγή του τύπου του ιού ο οποίος περιέχεται στα εμβόλια… Δεν αποκλείεται δηλαδή να γίνεται επικαιροποίηση του εμβολίου ανάλογα με τον τύπο της επιδημίας που υπάρχει στον κόσμο και τη χώρα».
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης «σε εύλογο χρονικό διάστημα που θα ορίσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμού», σημειώνοντας πως «νομίζω το Ισραήλ ήδη καλύπτει τους πολίτες γι’ αυτό».

Συμβάλλουν σε κρούσματα οι ναοί και οι θρησκευτικές τελετές

«Δυστυχώς από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών ιχνηλατήσεων έχουμε δει ότι οι ναοί και οι θρησκευτικές τελετές, οι οποίες πρέπει να γίνονται φυσικά, συμβάλλουν σε κρούσματα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Κατά τον ίδιο, «θα πρέπει η εκκλησία να δώσει τη λύση και να προτείνει αυτή τη λειτουργία που θα διαφυλάξει τη θρησκευτικότητα των ημερών, αλλά και θα προφυλάξει το ποίμνιο από τους κινδύνους».
Σχετικά με το ενδεχόμενο τέλεσης του επιταφίου στον περίγυρο της εκκλησίας ή της Ανάστασης σε ανοιχτούς χώρους, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε τη γνώμη του πως οτιδήποτε προκαλεί υπερσυγκέντρωση, ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, θα προκαλέσει κάποιο θέμα. «Χρειάζεται αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο μπορεί να βρεθεί αυτό, αρκεί η εκκλησία να μην πιέσει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση ανασφάλειας υγειονομικής. Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα θα επιτρέψουν και τη θρησκευτικότητα αλλά και την ασφάλεια του ποιμνίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 «Δύσκολη εξίσωση» το Πάσχα - Αργεί η αποσυμφόρηση των ΜΕΘ

Εξακολουθεί να πιέζεται και να είναι σε δύσκολη κατάσταση το σύστημα υγείας και από τον αριθμό των θανάτων και από αυτόν των διασωληνωμένων.
Τα αυξημένα κατά 320 σε σχέση με την προηγούμενη Παρασκευή 3.067 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες (16/4)  ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) κινούνται πλέον σε επίπεδα σχεδόν αναμενόμενα για τους ειδικούς, οι οποίοι, όμως, παρατηρούν τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας να ανεβαίνουν συνεχώς βάζοντας «θηλιά» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).
Ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 5,3% λόγω και του αυξημένου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες -65.209 το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων 19.874 μοριακοί και 45.335 rapid- και ο συνολικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια καταγράφει επίσης μείωση στα 26.000, αλλά ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου εξακολουθεί πάνω από τη μονάδα (Rt 1,02).
Είναι, λοιπόν, εμφανές πως η όποια χαλάρωση θα αυξήσει και πάλι άμεσα το επιδημιολογικό φορτίο.

Η αποκλιμάκωση καθυστερεί

Η αποκλιμάκωση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα καθυστερήσει ακόμα τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της Επιτροπής.
Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας μοιάζει αποκαρδιωτική, με τις νοσηλείες ασθενών να ξεπερνούν πλέον τις 5.500, τις εισαγωγές σε κλίνες COVID-19 να ανέρχονται σε 550/ημέρα κατά μέσο όρο και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να σπάει καθημερινά νέα ρεκόρ.
Χθες 16/4, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 547 και οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 824, ξεπερνώντας το φράγμα των 820 ασθενών.
Οι ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι πρόκειται για αναμενόμενη τάση, δεδομένου ότι η μέση διάρκεια νοσηλείας στις ΜΕΘ υπολογίζεται σε 17 ημέρες και ότι ο αριθμός των διασωληνώσεων εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερος από τις αποσωληνώσεις.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται και οι θάνατοι -ακόμη 91 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο- εικόνα που θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα λόγω του υψηλού αριθμού των διασωληνωμένων.
Η επιβάρυνση των ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε κατά 6%, με την κάλυψή τους στην επικράτεια να ανέρχεται πλέον στο 86% και στο 91% για Αττική και Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται, πάντως, ότι παρατηρείται μείωση των εισαγωγών ηλικιωμένων ανθρώπων στις ΜΕΘ (άνω των 75 ετών), με τους ειδικούς να υποστηρίζουν αδιάλλακτα ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς.
Ειδικότερα, η μέση ηλικία των ασθενών στις ΜΕΘ είναι πλέον τα 69 έτη, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό νοσηλειών κατέχουν οι ηλικίες 65-74.
Το ανησυχητικό, όμως, είναι ότι το 1/4 των ασθενών είναι νεότεροι των 55 ετών.

Άνοιγμα στην Κοζάνη με self test

Με «δίχτυ ασφαλείας» τα self test που επανεκκινεί το λιανεμπόριο και στην Κοζάνη από την προσεχή Δευτέρα 19/4, αλλά μόνο με την μέθοδο του click away.
Στις οικονομικές δραστηριότητες προστίθεται πανελλαδικά και η επαναλειτουργία των Σχολών Οδήγησης, με την υποχρέωση του εβδομαδιαίου self testing κατά τη λογική που ισχύει ήδη για τους εργαζομένους στην εστίαση (όταν ανοίξουν), το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα δικαστήρια, τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Αρνητική ήταν ωστόσο η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall και εκπτωτικά χωριά), λόγω της εύθραυστης σταθεροποίησης του επιδημιολογικού φορτίου και της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Yποχωρεί η πανδημία στην Αττική, σταθερή στη Θεσσαλονίκη – Παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ

Δειλά σημάδια εύθραυστης βελτίωσης καταγράφονται στην Αττική, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 1.398 νέες λοιμώξεις από COVID-19. Το κέντρο της Αθήνας συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα με 379 κρούσματα, ενώ πάνω από 300 παραμένουν και χθες 16/4 στις δυτικές περιοχές του λεκανοπεδίου (308 συνολικά).
Με την συρρίκνωση της πανδημίας στην Περιφέρεια να μειώνεται πλέον κατά 5%, σημειώθηκαν 201 νέες διαγνώσεις στον νότιο τομέα της Αθήνας, 192 στον Πειραιά, 165 στα βόρεια, 146 στα ανατολικά και 12 στα νησιά της Αττικής.
Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου, πάντως, νοσηλεύεται περίπου το 45% των ασθενών τις τελευταίες εβδομάδες, με 2.538 ασθενείς έως χθες, οι 2.108 εκ των οποίων σε απλές κλίνες και οι 430 διασωληνωμένοι, εντός κι εκτός ΜΕΘ.
Λιγότερο ενθαρρυντική η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφεται μεν μια σταθεροποίηση στην περιοχή της Θεσσαλονίκης (425 νέα κρούσματα σήμερα), αλλά ανησυχητική αύξηση παρατηρείται σε άλλες περιοχές όπως η Καβάλα (73), η Πέλλα (50), οι Σέρρες (37), το Κιλκίς (35) και η Θάσος (13).
Το ΕΣΥ εξακολουθεί να πιέζεται έντονα, αφού μέχρι χθες νοσηλεύονταν 1.471 ασθενείς, με τους 223 διασωληνωμένους, στους οποίους προστέθηκαν το περασμένο 24ωρο περίπου 200 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης – ενδεικτικά 66 στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη και 14 σε εκείνο της Καβάλας.
Από τις άλλες μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες που ξεχωρίζουν σήμερα στον επιδημιολογικό πίνακα του ΕΟΔΥ παρατείνοντας την ανησυχία των ειδικών, το νήμα κόβει η Λάρισα με 99 νέα κρούσματα και ακολουθούν η Αχαΐα (81), το Ηράκλειο (70), η Μαγνησία (45), η Εύβοια (39), ο Έβρος (32) και τα Χανιά (30).

Επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών από τις 19/4
 
Επαναλειτουργούν από Δευτέρα 19/4 οι σχολές οδηγών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.
Οι σχολές αυτές θα λειτουργούν με τους εξής όρους:
• Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά.
• θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές αυτές
• διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Επίσης διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα τήρηση κανόνων προστασίας δημόσιας υγείας, ανοιχτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος.
Οι περιοχές που εισέρχονται στο βαθύ κόκκινο
Με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται από αύριο το πρωί: Θάσος, Ρέθυμνο, δήμος Φαιστού, Μαρωνείας – Σαπών, Κύθνος, Διδυμότειχο, Πύδνας – Κολινδρού, Καβάλας, Βόλου, Σιντικής Σερρών και Βόρειων Τζουμέρκων.

Στους 9.330 οι νεκροί
 
Τα νέα 16/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.067, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 311.033, εκ των οποίων 51,3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 57 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.990 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 65.209 τεστ, τα 19.874 μοριακά και τα 45.335 rapid.

y1_2.jpg

Επί του συνόλου η θετικότητα βελτιώθηκε και διαμορφώνεται σε 4,7% έναντι 5,89% την αμέσως προηγούμενη ημέρα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 91, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.330 θάνατοι.
Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 824 (χθες 819).

y2_4.jpg


Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.927 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 547 (ημερήσια μεταβολή +3.99%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 514 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

y5_4.jpg

Άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα ηλικίας 18 - 59

Άνοιξε από 16/4 έως και τη Δευτέρα 19/4 η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού για Covid-19, για την ομάδα ατόμων με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών.
Αφορά 800.000 πολίτες.
Το άνοιγμα της συγκεκριμένης ομάδας θα γίνει σταδιακά, ανάλογα με το νόσημα.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα εμβολιάζονται, πολίτες άνω των 60 ετών, με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας.

Ποιους αφορά

Οι εμβολιασμοί αφορούν τους εξής πολίτες με νοσήματα αυξημένου κινδύνου.
Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία A, νοσημάτων υψηλού κινδύνου)
Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία Α), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ' οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Ο προγραμματισμός των εμβολιασμών

Σημειώνεται την Τετάρτη 21 Απριλίου, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59.
Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 50-54.
Ο προγραμματισμός του ραντεβού εμβολιασμού γίνεται με τους εξής τρόπους: Εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση, μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS) από το 13034, απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, σε ΚΕΠ ή φαρμακείο.

Self test σε εργαζόκενους του ιδιωτικιού τομέα από 19/4

Ήδη 10.155 φαρμακεία έχουν διαθέσει 832.831 self test.
Παράλληλα η διανομή τους θα επεκταθεί από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, όταν και θα ξεκινήσει ο έλεγχος των εργαζομένων στον ιδιωτικό (λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια - κέντρα αισθητικής, εταιρείες τυχερών παιχνιδιών) αλλά και δημόσιο τομέα (εργαζόμενοι σε ΚΕΠ, ΟΤΑ, δικαστικούς υπαλλήλους και λειτουργούς).
Τις κατηγορίες εργαζομένων για τους οποίους θα είναι υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος μέσω self test για την φυσική παρουσία στην εργασία τους αλλά και τη διαδικασία υποβολής των αποτελεσμάτων στην πλατφόρμα www.self-testing.gov.gr.
Για την άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία.
Θα πρέπει δε να διενεργούνται μία φορά την εβδομάδα».

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής:

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
Κάθε εβδομάδα, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.
Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιον λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self-test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με την ακόλουθη διαδικασία:
Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων Covid-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος Covid-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».
Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self tests.

Η ΚΥΑ

Ο «οδικός χάρτης» για τα υποχρεωτικά self tests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19 Απριλίου, περιγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας.
Έτσι, οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test από τη Δευτέρα 19/4 θα προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής τους ταυτότητας, ενώ θα δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.

Ποιους αφορά

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα self-tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

  • Λιανεμπόριο, (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
  • Εστίαση
  • Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
  • Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
  • Υπηρεσίες καθαρισμού
  • Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
  • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων


Σημειώνεται ότι, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις, κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριελήφθησαν και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Μία φορά την εβδομάδα self-test

Το self-test διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.
Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος σε μία τράπεζα επιστρέφει από την τηλε-εργασία στο γραφείο στις 23 Απριλίου, θα πρέπει να κάνει το πρώτο self test στις 22 Απριλίου, να το επαναλάβει στις 29 του μηνός, κ.ο.κ.
Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test είτε έχει δηλώσει θετικό self test. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Η διαδικασία

Όσον αφορά στη διαδικασία ταυτοποίησης των στοιχείων των εργαζομένων, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους (ΑΜΚΑ), όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Στην αρχή κάθε εβδομάδας, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.
Εργαζόμενοι που προσελήφθησαν, μετά την αποστολή στην ΗΔΙΚΑ των στοιχείων των ομάδων εργαζομένων που υποβάλλονται υποχρεωτικά σε self test, πριν προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους, πρέπει να υποβληθούν σε rapid ή μοριακό τεστ είτε σε δημόσια δομή, είτε σε ιδιωτική δομή (με επιβάρυνση του εργοδότη τους), μόνο για την πρώτη φορά εφαρμογής του μέτρου.
Η ίδια διαδικασία ισχύει και για εργαζόμενους που δεν έχουν συμπεριληφθεί στο αρχείο που αποστέλλεται από το υπουργείο Εργασίας προς την ΗΔΙΚΑ, διότι ανήκουν σε ειδικές περιπτώσεις (εργαζόμενοι μέσω Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης, προσλήψεις εκτός του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ με χειρόγραφη διαδικασία, προωθητές πωλήσεων, κλπ). Στη συνέχεια, τα στοιχεία και αυτών των εργαζομένων θα συμπεριληφθούν στο αρχείο της ΗΔΙΚΑ.

Προμήθεια από το φαρμακείο

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής ταυτότητάς τους. Μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.
Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του), έχει αυτή τη δυνατότητα.

Δήλωση αποτελέσματος

Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», ως εξής:

  • Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr. Αφού ταυτοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και υποβάλλουν το αποτέλεσμα του τεστ, συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».
  • Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από τη πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή. Ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
  • Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση, που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου είναι αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση, με την οποία πιστοποιείται το αρνητικό αποτέλεσμα και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».


Για τους εργοδότες και τα πρόστιμα

Κατά τη δήλωση του αποτελέσματος του self-test, οι εργαζόμενοι δηλώνουν τη συγκατάθεσή τους για πρόσβαση του εργοδότη τους στο περιεχόμενο της δήλωσης.
Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self-test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση, κλπ) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
Εάν, κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Εφαρμογή από τις 19/4

Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου. Για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθεύονται τα self-test και να δηλώνουν το αποτέλεσμα εντός του χρονικού διαστήματος 19-25 Απριλίου.
Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη, οφείλουν να κάνουν self test και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά, για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος.
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από το ΣΕΠΕ, που, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προγραμματίζει στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους που εμπίπτουν στο πεδίο της ΚΥΑ (λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, κλπ).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης