Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rogoff (Harvard): «θα γύριζε τον κόσμο ανάποδα» μια αύξηση των επιτοκίων σε αυτή τη συγκυρια

Rogoff (Harvard): «θα γύριζε τον κόσμο ανάποδα» μια αύξηση των επιτοκίων σε αυτή τη συγκυρια

Ο οικονομολόγος του Harvard Kenneth Rogoff επισημαίνει ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι πλέον ταμπού και είναι δυνατόν να ενισχύσουν την αύξηση της ζήτησης και της απασχόλησης

Σχετικά Άρθρα

Μία αύξηση των επιτοκίων στο σημερινό σημείο που βρίσκεται η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας «θα γύριζε τον κόσμο ανάποδα», προειδοποίησε ο γνωστός οικονομολόγος του Harvard Kenneth Rogoff σε συνέντευξή του σε συνέντευξή του στην Τηλεόραση του Bloomberg την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021
«Εάν κηρύξεις πόλεμο στην οικονομία, απλά το μόνο που κάνεις είναι να υπονομεύεις όλες τις προσδοκίες που προεξοφλούν οι αγορές», υπογράμμισε.
Ο καθηγήτής Rogoff τόνισε ότι η εικόνα για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό θα ξεκαθαρίσει όταν η Ευρώπη θα έχει φτάσει τις ΗΠΑ στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.
«Όσο η Ευρώπη παραμένει σε δυσμενή θέση είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς τι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο δολάριο, ο οικονομολόγος υποστήριξε ότι θα χρειαζόταν ένα τεράστιο σοκ για να υπονομευτεί ο ηγεμονικός ρόλος του αμερικανικού νομίσματος, ο οποίος, όπως είπε, δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μέσα σε μία νύχτα.

Τα αρνητικά επιτόκια

Στο ίδιο μήκος κύματος, τον προηγούμενο Μάιο σε άρθρο του στο Project Syndicate υπερασπίστηκε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων ενάντια σε όσους προτείνουν αυξήσεις.
Σημειώνει ότι για εκείνους που είδαν τα αρνητικά επιτόκια ως γέφυρα πολύ μακριά για τις κεντρικές τράπεζες, ίσως είναι καιρός να το ξανασκεφτούμε.
Αυτήν τη στιγμή, στις ΗΠΑ, η Fed των ΗΠΑ - υποστηριζόμενη τόσο σιωπηρά όσο και ρητά από το Υπουργείο Οικονομικών - βρίσκεται σε καλό δρόμο να αντισταθμίσει σχεδόν κάθε ιδιωτική, πολιτειακή και δημοτική πίστωση στην οικονομία.
Πολλές άλλες κυβερνήσεις αισθάνονται υποχρεωμένες να κάνουν παρόμοια βήματα.
H κρίση του αιώνα (ελπίζουμε) απαιτεί μαζική κυβερνητική παρέμβαση, αλλά αυτό πρέπει να σημαίνει ότι πρέπει  να υποκαταστήσουμε τους μηχανισμούς της αγοράς;

Το αρνητικό σενάριο

Σημειώνει ότι οι γενικευμένες εγγυήσεις χρέους ένας εξαιρετικός μηχανισμός εάν κάποιος πιστεύει ότι οι πρόσφατες αναταράξεις στην αγορά (όπως αυτή των ομολόγων) ήταν απλώς μια βραχυπρόθεσμη κρίση ρευστότητας, που σύντομα θα μετριαστεί από μια ισχυρή συνεχή ανάκαμψη μετά την πανδημία.
«Τι γίνεται όμως εάν η ταχεία ανάκαμψη δεν υλοποιηθεί;» διερωτάται
Τι θα συμβεί αν, όπως υποψιάζεται κάποιος απαισιόδοξος, χρειαστούν χρόνια για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019;
Εάν ναι, υπάρχει ελάχιστη ελπίδα ότι όλες οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν βιώσιμες ή ότι κάθε πολιτεία και τοπική αρχή θα διατηρήσουν το αξιόχρεο.

Το καλύτερο στοίχημα

Τα αρνητικά επιτόκια θα λειτουργούσαν παρόμοια με την κανονική νομισματική πολιτική, ενισχύοντας τη συνολική ζήτηση και αυξάνοντας την απασχόληση, σημειώνει.
Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο, είναι η καλύτερη πρόβλεψη.
Ο πλούτος θα καταστραφεί σε εξαιρετικά μεγάλη κλίμακα και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να διασφαλίσουν ότι, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πιστωτές αναλαμβάνουν τη ζημία που τους αναλογεί, μια διαδικασία που θα χρειαστεί διαπραγματεύσεις που θα διαρκέσουν έτη και το ίδιο χρονοβόρες δικαστικές συγκρούσεων.

Η λύση

Τώρα, φανταστείτε ότι, αντί να υποστηρίξετε τις αγορές μόνο μέσω εγγυήσεων, η Fed θα μπορούσε να ωθήσει τα περισσότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε ολόκληρη την οικονομία στο πλησίον ή κάτω από το μηδέν.
Η Ευρώπη και η Ιαπωνία έχουν ήδη επικεντρωθεί στην πολιτική αρνητικών ποσοστών .
Ας υποθέσουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες προχωήσουν περαιτέρω εξαιτίας της επιβάρυνσης του χρέους, μειώνοντας τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια πολιτικής, για παράδειγμα, -3% ή χαμηλότερα

Όχι χειρουργική παρέμβαση

Κατ΄αρχήν όπως και οι περικοπές στις παλιές καλές εποχές των θετικών επιτοκίων, τα αρνητικά επιτόκια θα άρει το κίνδυνο πολλές επιχειρήσεις, πολιτείες και τοπικές αρχές να κηρύξουν χρεοστάσιο.
Εάν γίνει σωστά - και τα πρόσφατα εμπειρικά στοιχεία το υποστηρίζουν όλο και περισσότερο - τα αρνητικά επιτόκια θα λειτουργούσαν παρόμοια με μία κανονική νομισματική πολιτική, ενισχύοντας τη συνολική ζήτηση και αυξάνοντας την απασχόληση.
Λοιπόν, πριν πραγματοποιήσετε χειρουργική επέμβαση αναδιάρθρωσης χρέους παντού, δεν θα ήταν καλύτερα να δοκιμαστεί μια δόση κανονικής νομισματικής πολιτικής, σημειώνει

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης