Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell: Δεν σκέφτομαι δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Fed - Σε λογικά επίπεδα ο πληθωρισμός, παραμένουν μηδενικά τα επιτόκια

Powell: Δεν σκέφτομαι δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Fed - Σε λογικά επίπεδα ο πληθωρισμός, παραμένουν μηδενικά τα επιτόκια
Διαφορετική κανονικότητα και διαφορετική οικονομία θα αντιμετωπίσουν όλοι οι πολίτες του κόσμου στη μετά τον κορωνοϊό εποχή, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell

Απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι πιθανό να θελήσει να υπηρετήσει δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves - Fed) ο Jerome Powell, ενώ παράλληλα απέρριψε τους ισχυρισμούς για ανησυχητική αύξηση του πληθωρισμού, άρα και αύξησης των επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, όπως είπε, «δεν θα επιστρέψουμε» στην προ Covid-19 οικονομία.
«Αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι τη δεύτερη θητεία ως προέδρου της Fed.
Καταναλώνω πολύ χρόνο για να κάνω όσο καλύτερη δουλειά γίνεται» δήλωσε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, και ο πρόεδρος του Eurogroup, Pascal Donohue, ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας:
«Έχω μια άλλη τεράστια πρόκληση στην οποία είμαι πολύ επικεντρωμένη, και αυτό είναι απλώς να κάνω τη δουλειά μου κάθε μέρα όσο καλύτερα μπορώ να υπηρετώ όλο τον αμερικανικό λαό».
Στη συνέχεια, ο Jerome Powell αναφέρθηκε στην πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία, όπως επεσήμανε, έχει αποφύγει τα χειρότερα μέχρι στιγμής – αν και η ανάκαμψη δεν είναι επαρκής.
«Η πανδημία έπληξε τους χαμηλόμισθους περισσότερο από ποτέ, και αυτό είναι λόγος ανησυχίας» σημείωσε ενώ υποστήριξε πως «θέλουμε να δούμε μια σειρά από αναφορές σε σχέση με την απασχόληση ώστε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει πρόοδος, καθώς περίπου 8,5 εκατομμύρια Αμερικανοί παραμένουν άνεργοι».
Στη συνέχεια, ο κ. Powell αναφέρθηκε στον κορωνοϊό.
«Η αργή πρόοδος των προγραμμάτων εμβολιασμού αποτελούν κίνδυνο για την οικονομία.
Ανακάμπτουμε αλλά πρέπει να δοθεί προσοχή στα κρούσματα».

Για τον πληθωρισμό

Στο μεταξύ, o Jerome Powell δεν απέφυγε να θίξει το κρίσιμο ζήτημα του πληθωρισμού.
«Μια αύξηση στις τιμές δεν σημαίνει πληθωρισμός.
Για να φτάσουμε στο σημείο να ανησυχούμε, οι πληθωριστικές πιέσεις πρέπει να είναι έντονες και επίμονες.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αναμένεται άμεσα ραγδαία αύξηση των τιμών.
Οι ανοδικές πιέσεις είναι παροδικές.
Έχουμε τα εργαλεία να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη υπερθέρμανση της οικονομίας, άρα και τον πληθωρισμό» είπε ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης, εξηγώντας ότι το παραδοσιακό εργαλείο για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η αύξηση των επιτοκίων.
«Ωστόσο, απέχουμε πολύ από κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.

«Δεν επιστρέφουμε στην ίδια οικονομία»

Διαφορετική κανονικότητα και διαφορετική οικονομία θα αντιμετωπίσουν όλοι οι πολίτες του κόσμου στη μετά τον κορωνοϊό εποχή, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Fed.
«Θα ήταν σκόπιμο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτούς που δυσκολεύονται να επιστρέψουν στην απασχόληση, ενώ υφίσταται κίνδυνο για την ανάκαμψη καθώς οι περιπτώσεις Covid αυξάνονται στις Η.Π.Α.
Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία και θα το κάνουμε.
Η Fed πρέπει να δει την πραγματική πρόοδο στους στόχους της για να εξομαλύνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» κατέληξε ο Jerome Powell.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης