Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Καταστροφική η πρώιμη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

Georgieva (ΔΝΤ): Καταστροφική η πρώιμη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

Απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell, η επικεφαλής του ΔΝΤ Kristalina Georgieva τον κάλεσε να επικοινωνεί όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα τη θέση της Fed ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο, επισημαίνοντας ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει σε υπερβολικό βαθμό τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ωθώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων

Σχετικά Άρθρα
Προειδοποίηση ότι μία αύξηση των επιτοκίων θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνη κυρίως για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, παρότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα των προβλέψεων από την κρίση της πανδημίας, απηύθυνε σήμερα η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Kristalina Georgieva στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου του ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021.

Εμβολιασμοί

Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της επιτάχυνσης της διανομής των εμβολίων σε ολόκληρο τον κόσμο και δεσμεύθηκε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη διεθνή συνεργασία.
«Η αβεβαιότητα στις αγορές συνιστά κίνδυνο εάν οι διεθνείς χρηματοοικονομικές συνθήκες καταστούν πιο περιοριστικές στο άμεσο μέλλον.
Η κρίση μπορεί να παρατείνει τις πληγές που άφησε η κρίση του κορωνοϊού και να επιτείνει την φτώχεια και τις ανισότητες, ενώ η κλιματική αλλαγή και οι υπόλοιπες προκλήσεις μπορεί να γίνουν πολύ πιο πιεστικές», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του ΔΝΤ.

Προς τον Powell

Η Georgieva ενώ επεσήμανε ότι η ισχυρότερη ανάκαμψη των ΗΠΑ θα μπορούσε να βοηθήσει ολόκληρο τον κόσμο, επέστησε την προσοχή ότι κάποιες χώρες που δυσκολεύονται να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους μπορεί να υποστούν νέο πλήγμα εάν η ταχύτερη ανάκαμψη οδηγήσει σε επιτοκιακές αυξήσεις.
Απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Federal Reserve, Jerome Powell, η Georgieva τον κάλεσε να επικοινωνεί όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα τη θέση της Fed ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο, επισημαίνοντας ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει με υπερβολικό τρόπο τις πληθωριστικές προσδοκίες, ωθώντας σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων.

Αναδυόμενες αγορές

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τον αντίκτυπο πιθανού πληθωρισμού στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες έχουν την τάση να ανταποκρίνονται μέσω μέτρων νομισματικής χρηματοδότησης ή κοπή περισσότερου χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες για την απευθείας στήριξη των κρατικών δαπανών.
Τέτοιου είδους κινήσεις όμως, σύμφωνα με την κορυφαία αξιωματούχο, πυροδοτούν περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις και πλήττουν την αγοραστική δύναμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης