Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Έρχεται σοκ εάν η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ξεπεράσει το 2% το 2021

Roubini: Έρχεται σοκ εάν η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων ξεπεράσει το 2% το 2021

Ο «Dr. Doom» επισήμανε ότι ο συνδυασμός των χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων μεταξύ των προηγμένων οικονομιών και των δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης των οικονομιών οδηγεί τους επενδυτές στην ανάληψη υπερβολικού κινδύνου

Ένα νέο κύμα ανόδου στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων θα προκαλούσε αναστάτωση στις αγορές και θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλα οικογενειακά γραφεία (σ.σ. διαχείρισης χαρτοφυλακίων) και hedge funds στον ίδιο κατήφορο με την Archegos Capital Management του Ηwang επισημαίνει ο Nouriel Roubini, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 6 Απριλίου 2021.

Ανάληψη κινδύνου

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, o Roubini καθηγητής στο Stern School του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο συνδυασμός των χαμηλών έως και αρνητικών επιτοκίων μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών και των μέτρων δημοσιονομικής τόνωσης οδηγεί τους επενδυτές στην ανάληψη υπερβολικού κινδύνου.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε τους κυκλικά προσαρμοσμένους δείκτες τιμής - κέρδους στα υψηλά επίπεδα τα οποία καταγράφηκαν το 1929 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ως ένα σημάδι ασύνετης τακτικής.
«Πολλοί από τους παίκτες έχουν αναλάβει ιδιαίτερα υψηλό ρίσκο και μερικοί από αυτούς θα "ανατιναχτούν"» επισήμανε.

Archegos

Ο καθηγητής ο οποίος κέρδισε το ψευδώνυμο «Dr. Doom» για τις δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα προειδοποιεί πως θα μπορούσαν να προκληθούν περισσότερες "καταστροφές" ανάλογες του Archegos.
O Roubini επισήμανε ότι θα μπορούσε να προκληθεί σοκ αν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξηθούν πάνω από 2% φέτος.
Άλλοι κίνδυνοι σχετίζονται με την επιστροφή του πληθωρισμού και την προοπτική ενός πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Το δολάριο

Ενώ η προοπτική ενός ισχυρότερου δολάριου έχει οδηγήσει ορισμένα hedge funds και άλλους επενδυτές να συμβιβαστούν με απαισιόδοξα στοιχήματα, το δολάριο θα εξασθενήσει μεσοπρόθεσμα καθώς τα δίδυμα ελλείμματα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου διευρύνονται σύμφωνα με τον Roubini.
Εν τω μεταξύ οι κυρώσεις εκ μέρους των ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσουν χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα να διαφοροποιηθούν από τα περιουσιακά στοιχεία που διακρατούν σε δολάριο.
Ακόμα κι αν τα βραχυπρόθεσμα στοιχεία για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενισχύσουν το δολάριο, η πορεία του δολαρίου με την πάροδο του χρόνου είναι πτωτική» δήλωσε.

Ισχυρή ανάκαμψη - Πληθωρισμός 

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America αναφέρθηκαν στο ίδιο επίπεδο των κινδύνων με τον Roubini για την ανοδική πορεία των μετοχών, μετά από ρεκόρ - εισροών 372 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο.
Μία σειρά οικονομικών δεδομένων που θα «δείχνουν» ισχυρή ανάκαμψη μπορεί να τροφοδοτήσει μια ισχυρή κίνηση στις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων αποτιμούν τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.
Το βασικό σενάριο είναι ότι πριν από την αύξηση των επιτοκίων, η Fed θα αρχίσει να σκέφτεται να μειώσει το ρυθμό αγοράς ομολόγων, μια κίνηση που υπήρξε καταλύτης για να οδηγηθούμε σε υψηλότερα πραγματικά επιτόκια κατά το παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης