Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας από Πάτρα: Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις είμαστε σύμμαχοι - Οι έμποροι αντιδρούν επιμένουν στα ανοικτά μαγαζιά

Πέτσας από Πάτρα: Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, επιχειρήσεις είμαστε σύμμαχοι - Οι έμποροι αντιδρούν επιμένουν στα ανοικτά μαγαζιά
Βρίσκομαι στην Πάτρα, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, προκειμένου να αναδείξουμε ότι αυτή τη μάχη τη δίνουμε μαζί
Σχετικά Άρθρα

Βαρύ ήταν το κλίμα σήμερα (4/4) στην Πάτρα για τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα ο οποίος έγινε αποδεκτός με έντονες αποδοκιμασίες από τους εμπόρους της πόλης.
Ο υπουργός συναντήθηκε με φορείς της πόλης σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του εμπορικού κόσμου για την αναστολή στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Έμποροι της Πάτρας συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί έξω από το Δημαρχείο όπου γινόταν η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού με τοπικούς φορείς και τον δήμαρχο της πόλης Κώστα Πελετίδη διαμαρτυρόμενοι έντονα για την αναστολή και επαναλειτουργία των καταστημάτων.
Δήλωσαν φυσικά την απόφασή τους να ανοίξουν αύριο Δευτέρα (5/4) τα καταστήματά τους κανονικά χωρίς εργαζομένους.

Πέτσας: Είμαι εδώ με εντολή Μητσοτάκη

Ο κ Πέτσας τόνισε ότι «βρίσκομαι στην Πάτρα, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, προκειμένου να αναδείξουμε ότι αυτή τη μάχη τη δίνουμε μαζί. Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικός κόσμος και φυσικά οι πολίτες είμαστε σύμμαχοι και από αυτή τη μάχη βγαίνουμε νικητές όταν βάζουμε όλοι πλάτη».
Υποστήριξε πως «τα δύο βασικά σημεία που συζητήσαμε σε αυτή τη φάση, είναι το πώς μπορούμε να έχουμε μία αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να εντοπιστούν γρηγορότερα εστίες διασποράς και ταυτόχρονα να δούμε πώς μπορεί να ενισχυθεί αυτή η επιτήρηση με περισσότερα ενδεχομένως κλιμάκια και τεστ από τον ΕΟΔΥ. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που είναι μία αιτία διασποράς, εγώ αυτό που μπορώ να πω ότι συζητήσαμε σε πολύ καλό πνεύμα με τον δήμαρχο».

Κάνω έκκληση για τήρηση των μέτρων

Αναφερόμενος στους συγκεντρωμένους εμπόρους τόνισε πως «απευθύνω έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν, παρά την κόπωσή τους, τις συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχει συνωστισμός. Για δε τους ανθρώπους που διεκδικούν, το διεκδικητικό πλαίσιο είναι πολύ ευρύ, ένας τρόπος διεκδίκησης είναι οι συγκεντρώσεις, και τους παρακαλώ να δουν για τις επόμενες δυο - τρεις εβδομάδες, μέχρι το Πάσχα, το διεκδικητικό πλαίσιο να προωθείται με άλλους τρόπους και να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις που μπορεί να είναι αιτία διασποράς».
Όσον αφορά τους εργασιακούς χώρους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «μιλήσαμε με τον δήμαρχο για μία αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση όσο είμαστε σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση και αυτό θα το δούμε άμεσα με τον ΕΟΔΥ».

Θα μεταφέρω στον πρωθυπουργό τα αιτήματα

Σχετικά με τις διαμαρτυρίες των εμπόρων, για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, ο Στέλιος Πέτσας, είπε ότι «θα ακολουθήσει συζήτηση στο Επιμελητήριο Αχαΐας με τον επιχειρηματικό κόσμο και μετά θα είμαι σε θέση να μεταφέρω στον πρωθυπουργό, το τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα, δηλαδή σήμερα και αύριο, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποια περίπτωση να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο άμεσα, μπροστά σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που έχουμε μέχρι τώρα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης ανέφερε ότι «εμείς αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ότι πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να προστατευθεί η υγεία και αναλύσαμε και τα αιτήματα, τα οποία είχαμε κατά καιρούς βάλει».
Όσον αφορά στην απόφαση για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, ο Κώστας Πελετίδης είπε ότι «ζητήσαμε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανοίξουν τα καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα», προσθέτοντας ότι «καθήκον όλων μας και όλης της πόλης είναι να πάρει και ο καθένας τα μέτρα που του αναλογούν, δηλαδή η κυβέρνηση τα δικά της, η υγειονομική περιφέρεια τα δικά της, ο δήμος τα δικά του στους χώρους εργασίας και ο εμπορικός σύλλογος τα δικά του».
petsas-patra.jpg

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας

«Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με μία αιφνιδιαστική ακατανόητη και αδικαιολόγητη απόφαση αναιρέθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη που μόλις την Τετάρτη είχε αναγγελθεί. Ο Εμπορικός κόσμος βιώνει έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό και εξευτελισμό. Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού. Πληρώνει όμως βαρύ τίμημα με την καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους.
• Ζητάμε από τους Βουλευτές της Αχαΐας, την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο να πάρουν σαφή θέση για να μην επιτραπεί η μετατροπή της Πάτρας σε νεκρή πόλη.
• Ζητάμε άμεση οικονομική στήριξη και ενίσχυση για το διάστημα που έχουμε παραμείνει κλειστοί, αποζημίωση για αδιάθετα εμπορεύματα και για την μείωση του τζίρου το 2020.
• Ζητάμε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με νοσηλευτικό προσωπικό επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.
• Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε μαζική κινητοποίηση τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα την Κυριακή 4/4 στις 9:00 π.μ. έξω από το Δημαρχείο, στις 10:00 π.μ .έξω από το Επιμελητήριο.
• Όλοι την Δευτέρα το πρωί στις 9:00 στα καταστήματα μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή , με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές. Αναρτούμε το αφισάκι – κηδειόχαρτο του Συλλόγου και μαύρες σημαίες.
Ως εδώ, έχουμε φωνή! Η Πάτρα ΑΠΑΙΤΕΙ δεν επαιτεί! Όχι άλλος εμπαιγμός στην μικρομεσαία επιχείρηση!»

Τελεσίγραφο από τη Θεσσαλονίκη στην κυβέρνηση - Έκτακτη συνεδρίαση στις 5/4

«Την πορεία της λειτουργίας του λιανεμπορίου και τη στήριξη των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης που προέκυψε από την πανδημία του Covid -19», θα εξετάσει τη Δευτέρα 5 Απριλίου Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε έκτακτη συνεδρίασή του.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 18.00 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας.
Στο μεταξύ, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη και να αναιρέσει την απόφαση καλούν την κυβέρνηση τόσο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης όσο και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Επιχειρηματίες πραγματοποίησαν κινητοποίηση εκτάκτως για την απόφαση το Σάββατο (3/4), ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση μετά από τηλεδιάσκεψη το απόγευμα, ζητώντας αναίρεση της απόφασης.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία, αν μέχρι 4/4 η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει την απόφαση της για το μη άνοιγμα της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τότε οι επιχειρηματίες επιφυλάσσονται με κάθε νόμιμη ενέργεια.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, οι επιχειρηματίες της πόλης δεν είναι παραβάτες, όμως αν δεν λειτουργήσει κανονικά η αγορά θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία.

Φιλιππίδης (ΕΣΘ): Οι έμποροι εμμένουν στο αίτημά τους για λειτουργία των καταστημάτων τους

Τη διαβεβαίωση ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) θα τηρήσει τη νομιμότητα ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της πόλης τη δευτέρα 5/4, έδωσε ο πρόεδρός του, Π. Φιλιππίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, εάν δεν αλλάξει η απόφαση να παραμείνουν κλειστά, τότε θα εξεταστούν όλες τις νόμιμες λύσεις για την προστασία των συμφερόντων του κλάδου.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Π. Φιλιππίδης, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, οι έμποροι εμμένουν στο αίτημά τους να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τους αύριο.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «βρίσκονται εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εντός των επόμενων ωρών, σε σχέση με το αν θα γίνει τελικά δεκτό - ή όχι».
Άλλωστε, αυτά τα ζητήματα αποτέλεσαν το αντικείμενο βσύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 4/4 μεταξύ των προέδρων οκτώ εμπορικών συλλόγων του νομού Θεσσαλονίκης, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να μη λειτουργήσουν τη Δευτέρα 5/4 οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης της Covid-19.
Ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, στο οποίο και εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης για το μη άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων στην πόλη.
Στο μεταξύ, το απόγευμα συνεδριάζουν και οι έμποροι του δήμου Παύλου Μελά για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, μετά τη δεδηλωμένη πρόθεση συναδέλφων τους στην Πολίχνη να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματά τους τη Δευτέρα 5/4.


Οι Περιφέρειες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης ζητούν έκτακτη επιχορήγηση

Έκτακτη επιχορήγηση 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση ζητούν οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας, με επιστολή τους στον πρωθυπουργό λόγο της αναστολής λειτουργία του λιανεμπορίου σε αυτές τις περιοχές.
Οι Απόστολος Τζιτζικώστας, Νεκτάριος Φαρμάκης και Γιώργος Κασαπίδης, ζητούν από τον πρωθυπουργό να στηρίξει με αυτή την κίνηση τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Μάλιστα, οι περιφερειάρχες ζητούν αυτή η επιχορήγηση να δοθεί χωρίς κριτήρια.

ΕΣΕΕ: Η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της

«Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις».
Αυτό σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας με αφορμή την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.
Όπως δήλωσε ο κ. Καρανίκας: «Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία.
Το ίδιο όμως και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της στην αγορά και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.
Αυτός ο διπλός εθνικός στόχος, δεν υπηρετείται με αιφνιδιαστικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οδηγούν στην ακύρωση προγενέστερων δικών τους προτάσεων και κατά συνέπεια των κυβερνητικών αποφάσεων για το πολυπόθητο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ύστερα από το πολύμηνο, σκληρό lockdown.
Οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα δικαιούνται και απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό από όλους.
Δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες γιατί, ενώ προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στο "παρά ένα" μαθαίνουν ότι θα παραμείνουν τελικά κλειστοί.
Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες;
Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε "σκωτσέζικο ντους" τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν "γονατίσει" κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown;
Τι θα γίνει με το τεράστιο στοκ από απούλητο εμπόρευμα, συν το καινούριο που προμηθεύτηκαν με αιματηρές θυσίες, ενόψει του ανοίγματος που ακυρώθηκε;
Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης.
Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα όμως αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις.
Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα για την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, προκρίνοντας λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους»

www.bankingnews.gr.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης