Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Merit: Διατηρεί σύσταση αγοράς για ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 14,70 ευρώ – Θετική έκπληξη από το μέρισμα

Merit: Διατηρεί σύσταση αγοράς για ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα 14,70 ευρώ – Θετική έκπληξη από το μέρισμα
Το ΔΣ θα προτείνει τη διανομή μικτού μερίσματος 0,45 ευρώ/μετοχή, υψηλότερα από την πρόβλεψη της Merit (0,34 ευρώ/μετοχή). Η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 3.9%
Σχετικά Άρθρα

Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε τα ετήσια αποτελέσματα, τα οποία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Merit ΑΧΕΠΕΥ, αλλά υψηλότερα από το consensus σε επαναλαμβανόμενη βάση, σημειώνει η ΑΧΕ σε σχόλιό της για την εισηγμένη.
Τονίζει πως διατηρεί σύσταση αγοράς με τιμή στόχο 14,70 ευρώ.
Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από την πλήρη ενοποίηση της Kaizen Gaming από τον Δεκέμβριο του 2020 που είχε ως αποτέλεσμα τα καθαρά κέρδη στο Δ’ τρίμηνο να επηρεαστούν θετικά κατά 142,7 εκατ. ευρώ λόγω της αναγνώρισης εσόδου που προέκυψε από την επανεκτίμηση της αξίας του 36.75% ποσοστού συμμετοχής στην Kaizen Gaming για τις ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα:

1) Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ανήλθαν σε €1.13δισ. σύμφωνα τόσο με τις προβλέψεις μας (+2%) όσο και του consensus (+3%)
2) Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €274εκ. (-33%), σύμφωνα με τις προβλέψεις μας (0%) αλλά υψηλότερα από το consensus (+5%)
3) Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €100εκ. (-51%), σύμφωνα με τις προβλέψεις μας (+3%) αλλά πολύ υψηλότερα από το consensus (+31%)
4) Οι ελεύθερες ταμειακές ροές (χωρίς την εξαγορά του STOIXIMAN) ανήλθαν σε €167.5εκ. (-32%), σύμφωνα με τις προβλέψεις μας (+3%).
5) Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 46 εκατ. ευρώ στα 529,4 εκατ. ευρώ
6) Το ΔΣ θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση των μετόχων την διανομή μικτού μερίσματος €0.45/μετοχή, υψηλότερα από την πρόβλεψη μας (€0.34/μετοχή). Η μερισματική απόδοση ανέρχεται σε 3.9%.
Ημερομηνία αποκοπής ορίστηκε η 13η Ιουλίου.

Ελληνικά Λαχεία - Αίτηση για Διαιτησία

Η εταιρία έχει επισήμως αμφισβητήσει ότι οφείλει περισσότερα από €12.3εκ. στην Ελληνική Δημοκρατία σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης.
Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 30% του πραγματικού ετήσιου GGR της Εταιρίας, και έχει ήδη καταβληθεί μέσω εμβάσματος στην Ελληνική Δημοκρατία, δυνάμει της Σύμβασης Παραχώρησης.
Η Εταιρία έχει επισήμως λάβει τη θέση ως προς την Ελληνική Δημοκρατία, υποστηριζόμενη από τη γνώμη εξωτερικών συμβούλων, ότι δεν εκκρεμεί η καταβολή κανενός άλλου ποσού ώστε να επιτευχθεί η Ελάχιστη Ετήσια Αμοιβή των €50εκ. που προβλέπεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, δεδομένου του αντικτύπου των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία και επιβλήθηκαν από το Κράτος στη λειτουργία της εταιρίας.
Η θέση αυτή βασίζεται στον όρο περί ανωτέρας βίας της Σύμβασης Παραχώρησης και στις εφαρμοστέες διατάξεις του Ελληνικού δικαίου σχετικά με την αδυναμία εκπλήρωσης της παροχής και της απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών.
Για τους λόγους αυτούς η Εταιρία έχει καταθέσει Αίτηση προς Διαιτησία κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) σύμφωνα με τους κανόνες Διεθνούς Διαιτησίας του London Court of International Arbitration (LCIA).
Η κύρια αξίωση της εταιρίας είναι να αναγνωριστεί ότι δεν οφείλεται η Ελάχιστη Ετήσια Αμοιβή, καθώς επίσης και να αναγνωριστεί η παράταση της διάρκειας ισχύος της Σύμβασης Παραχώρησης ή/και η επιστροφή μέρους του προκαταβληθέντος Οικονομικού Ανταλλάγματος (και τα δύο θα ποσοτικοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο).
Ως εκ τούτου, το ζήτημα εκκρεμεί ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, το οποίο έχει αποκλειστική δικαιοδοσία να αποφανθεί κατά τελικό και δεσμευτικό για τα μέρη τρόπο.
Σε μια συνετή βάση, ωστόσο, η εταιρία έχει προβεί σε μια πρόβλεψη, κυρίως υπό το φως των εξασφαλίσεων που έχουν δοθεί ως πρόσθετη εγγύηση σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης