Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τεράστια η διασπορά covid, λυγίζει το ΕΣΥ - Kαταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ - Στον αέρα τα σενάρια για άνοιγμα

Τεράστια η διασπορά covid, λυγίζει το ΕΣΥ - Kαταγγελίες για θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ - Στον αέρα τα σενάρια για άνοιγμα
Πάνω από 5.000 οι νοσηλευόμενοι - Από σήμερα 24/3 ΝΜΙΤΣ και Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251 για non covid περιστατικά, και Ερυθρός αποκλειστικά για covid ασθενείς
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Τεράστια είναι η διασπορά του κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως άλλωστε δείχνουν και οι αριθμοί – ρεκόρ των κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία, με την Αττική να είναι πραγματικά στο κόκκινο.
Με το ΕΣΥ να δίνει καθημερινά μάχη για να σταθεί όρθιο και να αντιμετωπίσει όλα τα περιστατικά covid, η επιδημία δείχνει τα «δόντια» της.
Είναι χαρακτηριστικό πως τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε αριθμός – ρεκόρ κρουσμάτων (3.586), αριθμός – ρεκόρ διασωληνωμένων (699) ενώ έγιναν και 543 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία (εκ των οποίων οι 265 στην Αττική) τη στιγμή που οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται να δούμε και άλλη άνοδο στον αριθμό των μολύνσεων.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 έφτασαν του 5.057, όταν ο αριθμός τον περασμένο Νοέμβριο δεν είχε ξεπεράσει τους 4.800.

Εφόσον συνεχιστούν αυτοί οι αριθμοί και τις επόμενες ημέρες, είναι προφανές πως το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα αντέξει – από σήμερα 24/3 μπαίνουν για εφημερίες τα νοσοκομεία ΝΜΙΤΣ και Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας 251, στα οποία θα νοσηλεύονται non covid περιστατικά αλλά και ο Ερυθρός αποκλειστικά για covid ασθενείς - , γεγονός που φέρνει ακόμα πιο κοντά την επίταξη και των ιδιωτικών κλινικών.
Και ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται σε «συνθήκες πολέμου» προκειμένου να περιθάλψει όλα τα περιστατικά covid, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως υπό αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει απολύτως καμία σκέψη για άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας από την ερχόμενη Δευτέρα 29/3.
Ήδη η βεβαρημένη αυτή εικόνα έχει αλλάξει για ακόμα μια φορά τους σχεδιασμούς, με την κυβέρνηση να προσδιορίζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 5 ή τις 12 Απριλίου, των σχολείων από τις 12 και τις 19 Απριλίου και με την εστίαση να πηγαίνει για το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.
Όμως, και αυτές οι ημερομηνίες δεν είναι τίποτα άλλο από σενάρια, μια και εάν δεν υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση της επιδημίας, πολύ δύσκολα θα υπάρξει εισήγηση για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Διαψεύδει η διοίκηση στο Λαϊκό τα περί κατάρρευσης της εφημερίδας

Διαψεύδει το ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ» δημοσιεύματα που αναφέρουν «αναληθώς», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ότι σταμάτησε να δέχεται περιστατικά Covid κατά τη διάρκεια της χθεσινής εφημερίας.
«Η εφημερία 23-24/03/2021 του ΓΝΑ "ΛΑΪΚΟ", για τη διαχείριση ασθενών Covid, ξεκίνησε με 19 κενές κλίνες σε σύνολο 86 απλών κλινών Covid που διαθέτει το Νοσοκομείο μας, ενώ κατά τη διάρκεια της εφημερίας έγιναν 8 εξιτήρια» αναφέρει, στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση του Λαϊκού Νοσοκομείου.
«Έγιναν 35 εισαγωγές ασθενών, είτε με επιβεβαιωμένη λοίμωξη Covid είτε ασθενών για τους οποίους αναμένεται το αποτέλεσμα του μοριακού ελέγχου - και νοσηλεύονται ως "ύποπτα" περιστατικά.
ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ και υπήρχε διαρκής παρακολούθηση αυτής.
ΑΝΑΛΗΘΩΣ ΑΝΑΦΕΡETAI ΟΤΙ ΣΤΙΣ 21:00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ Ή ΖΗΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ. Άλλωστε, στις 21:00 το βράδυ είχαμε ακόμη 12 κενές κλίνες» υποστηρίζει η διοίκηση του νοσοκομείου, τονίζοντας πως όλοι οι ασθενείς νοσηλεύονται στη μονάδα Covid σε ασφαλείς συνθήκες, υπό την φροντίδα του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
«Η διασπορά ψευδών ειδήσεων, που αποδομούν και υποβαθμίζουν το τεράστιο έργο και την αυτοθυσία του προσωπικού του Νοσοκομείου μας, δημιουργεί αναστάτωση και φόβο τόσο στους συμπολίτες μας όσο και στα υγειονομικά στελέχη.
Και κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο στην πρωτοφανή μάχη που δίνουμε με την πανδημία», καταλήγει η ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου.

Καταγγελίες για δύο ασθενείς covid που πέθαναν περιμένοντας ΜΕΘ

Εν τω μεταξύ εργαζόμενοι του νοσοκομείου Λαϊκό κατήγγειλαν πως δύο ασθενείς με covid πέθαναν, περιμένοντας μια κενή κλίνη ΜΕΘ.
«Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν.
Περίμεναν δύο, τρεις μέρες.
Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου.
Ελπίδα στη ζωή έχουν οι πάντες.
Όμως είμαστε στα όριά μας», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Λαϊκό, Τ. Αντωνόπουλος ενώ και ο προϊστάμενος μονάδας covid του Λαϊκού, Νίκος Ορφανός είχε κάνει λόγο για μια εφιαλτική εφημερία.
«Δραματική εφημερία, τραγική νύχτα.
Υπάρχουν ασθενείς ακόμη και σε ράντζα, μπορώ να μιλήσω για τουλάχιστον 7 περιπτώσεις και δεν έχει κλείσει ακόμα η εφημερία, κι εξ όσων γνωρίζω ακόμα και τώρα εξετάζονται περιστατικά Covid.
Δεν είναι καθόλου καλή η μέρα για μας, γιατί η νύχτα ήταν δραματική.
Υπάρχουν εκτός από τα 90 κρεβάτια και 7 φορεία στους θαλάμους, ενώ έχουν παραμείνει και 2 διασωληνωμένοι εδώ και 5 μέρες σε κλίνες εκτός ΜΕΘ και δεν έχουν πάει σε κρεβάτι γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση.
Κάποια στιγμή χθες σταμάτησε η εφημερία και υπήρχαν τα υποστηρικτικά νοσοκομεία που αναλάμβαναν τα περιστατικά covid» υποστήριξε μιλώντας στην τηλεόραση του Open ο κ.Ορφανός.

Εξαδάκτυλος: Να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για μακράς διάρκειας μάχη με τον κορωνοϊό

Να προετοιμαστεί το σύστημα υγείας για μια μακράς διάρκειας μάχη με τον κορωνοϊό συστήνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος κάνει λόγο για έναν ιό που καθημερινά μας εκπλήσσει δυσάρεστα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος είπε ότι αναφέρεται στο δύσκολο σενάριο για το οποίο πρέπει να γίνει προετοιμασία με προσαρμογές μόνιμου χαρακτήρα, προκειμένου το Σύστημα Υγείας να αντέξει εφόσον απαιτηθεί σε μια μακράς διάρκεια μάχη με την αρρώστια.
«Υπάρχουν μερικά απλά πράγματα τα όποια πρέπει να γίνουν, ελπίζω να γίνουν, για να μπορέσουμε να έχουμε μια μάχη μακράς διάρκειας.
Άλλο είναι το επεισόδιο τριών ημερών και άλλο είναι η μάχη των τεσσάρων ετών ή ο εκατονταετής πόλεμος.
Είναι διαφορετικά μεγέθη, απαιτούν διαφορετική προετοιμασία» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη, αναφέροντας πως όλες τις προηγούμενες φορές έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του.
Ωστόσο, επικαλέστηκε τα μαθηματικά μοντέλα των καθηγητών Σαρηγιάννη και Τζανάκη, για να τονίσει πως θα συνεχίσει η άνοδος κρουσμάτων τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα ο κ.Εξαδάκτυλος δεν έκρυψε και την απαισιοδοξία του για το φετινό Πάσχα, καθώς μετά τις αρχικές του εκτιμήσεις ότι θα είναι διαφορετικό σε σχέση με το περσινό, πλέον σημείωσε πως «η προοπτική του να κάνουμε ένα Πάσχα τέτοιο που να γεμίσει τις ψυχές μας, δεν έχει χαθεί οριστικά».
Σχετικά με το ενδεχόμενο ανοίγματος δραστηριοτήτων, τόνισε ότι ενδεχομένως και να γίνει κάποια σχετική συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής την Παρασκευή, ωστόσο η δική του εισήγηση θα είναι ότι «δεν πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας».

Γώγος: Μεγάλη η διασπορά του κορωνοϊού – Καμία σκέψη για άνοιγμα του λιανεμπορίου

Τη θέση ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για άνοιγμα του λιανεμπορίου με αυτή την επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογράμμισε πως η διασπορά είναι μεγάλη και ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί τόσο γρήγορα.
«Για ένα μικρό διάστημα, 3-4 μέρες, θα έχουμε αυτό το επίπεδο κρουσμάτων.
Υπάρχει αβεβαιότητα.
Δεν αποκλείεται να ανέβουν τα κρούσματα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι μεταλλάξεις.

Πάνω από το 1 ο δείκτης θετικότητας

«Το βρετανικό στέλεχος δείχνει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα.
Ο δείκτης θετικότητας είναι λίγο πάνω από το 1» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος εκτίμησε πως από την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει μια ύφεση.
«Σύμφωνα με τις μετρήσεις, τα ποσοστά δεν είναι τόσο μεγάλα, διαφαίνεται μια σταθεροποίηση η οποία μπορεί να αρχίσει να αποτυπώνεται.
Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει πραγματικά», τόνισε ο καθηγητής.
Για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν, εκτάκτως. «Χρειάζονται προσλήψεις, όμως δεν θα λύσουν το πρόβλημα αυτή τη στιγμή.
Η επίταξη δεν είναι πάντα αποτελεσματική.
Πρέπει να υπάρχει συνεργασία» ανέφερε ο καθηγητής.

Καμία σκέψη για λιανεμπόριο

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, ο κ. Γώγος είπε πως «αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο».
«Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα.
Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε» είπε ο κ.Γώγος, επισημαίνοντας πως για να αρχίσουμε να συζητάμε θα πρέπει να δούμε τη δυναμική της πανδημίας να ελέγχεται.
«Με σιγουριά δε μπορούμε να πούμε τίποτα.
Με τον εμβολιασμό θα έχουμε μείωση των νοσηλευμένων» υποστήριξε ο κ.Γώγος, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της ατομικής ευθύνης.
«Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» υποστήριξε ο κ.Γώγος.

Ανεξέλεγκτη η διασπορά στην Αττική

Την περασμένη Παρασκευή, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε επισημάνει την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής και της Αχαΐας, με αυξητικές τάσεις στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη.
Ειδικότερα, στην Πάτρα μόνο νοσηλεύονταν ως χθες 216 ασθενείς, 801 στα νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης και 141 στην Κρήτη.
Ο χθεσινός αριθμός - ρεκόρ νέων κρουσμάτων αντανακλά το τεράστιο βάρος που έρχεται να προστεθεί στο σύστημα υγείας της επικράτειας, δεδομένου του 10-15% των θετικών κρουσμάτων που θα χρειαστούν νοσηλεία και του 5-7% εξ αυτών που θα οδηγηθεί σε ΜΕΘ.
Η Αττική, το μεγάλο αγκάθι στη διαχείριση της πανδημίας λόγω του ασύμμετρα μεγάλου επιδημιολογικού της βάρους, καταγράφει τριπλάσια νούμερα νέων διαγνώσεων σε όλες της περιφερειακές της ενότητες πλην των Νήσων. Από τα χθεσινά 1.779 κρούσματα που καταγράφηκαν στην Αττική, τα 470 εντοπίζονται στο κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στα Δυτικά Προάστια, 244 στην Ανατολική Αττική και 121 στη Δυτική, 180 στα Βόρεια και 144 στα Νότια Προάστια και 18 στις Νήσους.

Φουντώνει η πανδημία στη Μακεδονία

Η πανδημία φουντώνει και στη Μακεδονία με ένα μεγάλο τριψήφιο για τη Θεσσαλονίκη (398) και έπειτα 37 για την Ημαθία, 31 για το Κιλκίς, 53 για την Πέλλα, 23 για την Πιερία, 48 για τη Χαλκιδική και 36 για τις Σέρρες από την Κεντρική και για τη Δυτική 15 στα Γρεβενά, 28 στην Καστοριά και 82 στην Κοζάνη, με τις δύο τελευταίες περιφέρειες να ανάγονται σε οδηγούς της πανδημίας στην περιφέρεια.

Τι συμβαίνει σε Πελοπόννησο και Κρήτη

Η Αχαΐα, πυρήνας της πανδημίας για την Πελοπόννησο, καταγράφει χθες 161 νέες διαγνώσεις με Κορινθία (39), Αργολίδα (27), Ηλεία (32) και Μεσσηνία (15) να ακολουθούν με διψήφιους αριθμούς.
Αναφορικά με την Κρήτη, η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου πρωτοστατεί στην πανδημία με 60 νέες διαγνώσεις, με τα Χανιά να έπονται με 36 και πολύ λιγότερα νέα κρούσματα σε Ρέθυμνο (14) και Λασίθι (8).
Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αρνητικό επιδημιολογικό αποτύπωμα εμφανίζουν οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων (49) και Εύβοιας (52), όπως και τριών νήσων με ανησυχητική αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού: Μυκόνου (49,34), Καλύμνου (47,53) και Ζακύνθου (56,43).

Ανοίγει στις 26 Μαρτίου η πλατφόρμα για τους 70-74 - Αρχές Απριλίου για τους 65 - 69

Το πρόγραμμα παραλαβής των εμβολίων για τον Απρίλιο και τις ηλικιακές ομάδες που εντάσσονται στο πρόγραμμα εμβολιασμού το αμέσως επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.Όπως δήλωσε, στις 29 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις πολιτών που μπορούν να καταθέσουν δικαιολογητικά για την υπαγωγή τους στην ομάδα Α των υποκείμενων νοσημάτων.
Στις 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για του πολίτες ηλικίας 70-74 και στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει το σύστημα για τους πολίτες ηλικίας 65-69.
«Σήμερα έχουν γίνει 29.000 εμβολιασμοί και συνολικά 1.464.000 εμβολιασμοί.
Το ποσοστό κάλυψης είναι στο 9,74%.
Αύριο 23/3 μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσουμε το ένα εκατ. με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
Σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων.
Από την Τετάρτη 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί αίτηση που οι πολίτες θα μπορούν να ενταχθούν στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα, αν θεωρούν ότι υπάγονται σε αυτή.
Επίσης για τις πολύ σπάνιες και υποκείμενες παθήσεις, ο γιατρός θα μπορεί να υποβάλει αίτηση.
Αν ο πολίτης πληροί τις προϋποθέσεις θα ενημερώνεται μέσω του συστήματος ανά βδομάδα.
Την Παρασκευή 26 Μαρτίου ανοίγουν οι αιτήσεις για ηλικίες 70-74 και στις αρχές Απριλίου, οι ηλικίες 65-69» είπε ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος αναφέρθηκε και στις παραδόσεις των εμβολίων για τον μήνα Απρίλιο.
«Από την Pfizer περιμένουμε πάνω από 1,2 εκατ.
Η AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις.
Από τη Moderna περιμένουμε 100.000 δόσεις.
Όσον αφορά στη Johnson & Johnson θα τηρήσει τη δέσμευση της παράδοσης του 1,2 εκατ. δόσεων με 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάιο και 900.000 τον Ιούνιο.
Στα 1.073 τα εμβολιαστικά κέντρα από 1η Απριλίου και θα ξεπεράσουμε τις δυνατότητες εμβολιασμού για 2 εκατ.
Το επόμενο διάστημα θα εξετάσουμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για εμβολιασμό πριν το καλοκαίρι, ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη προτεραιοποιηθεί από το σύστημα.
Αυτό θα γίνει μέσα Μαΐου» είπε ο κ.Θεμιστοκλέους.

Τι επαναλειτουργεί από 22/3 – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Επαναλειτουργούν από 22/3 κομμωτήρια, κέντρα περιποίησης άκρων, αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα και παιδικές χαρές.

Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, η διαδημοτική μετακίνηση επιτρέπεται μόνο για τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων κατόπιν ραντεβού, με τη χρήση του κωδικού 6.
Συγκεκριμένα, λειτουργούν:

- Κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης άκρων.
- Υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
- Δημόσια πάρκα, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες, και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τι ισχύει για τα κομμωτήρια

Οι μετακινήσεις εκτός δήμου για κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής επιτρέπονται από τη Δευτέρα 22/3.
Ειδικότερα, οι πολίτες που κατοικούν στις περιοχές επιδημιολογικού επιπέδου «πολύ αυξημένου κινδύνου», θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός δήμου κατόπιν ραντεβού στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής με αποστολή sms στο 13033 με την επιλογή 6 ή με την αντίστοιχη γνωστή γραπτή βεβαίωση (τύπου Β) και με το σχετικό αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή email) από τον πάροχο της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση κατόπιν ραντεβού ειδικά για το σκοπό αυτό.
Ωστόσο, ο πολίτης θα πρέπει να επικοινωνεί προηγουμένως με το κομμωτήριο ή το κέντρο αισθητικής, να κλείνει ραντεβού και το κατάστημα να του στέλνει SMS ή e-mail που αποτελεί το αποδεικτικό του ραντεβού. Την ημέρα και την ώρα του ραντεβού ο πολίτης στέλνει SMS με επιλογή 6 στο 13033 ή ετοιμάζει την χειρόγραφη βεβαίωση και μαζί με το αποδεικτικό του ραντεβού (SMS ή e-mail) μετακινείται.

Αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα, παιδικές χαρές

Ανοιχτοί είναι από σήμερα οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι.
Στους χώρους αυτούς θα επιτρέπεται η παρουσία έως 3 ατόμων με χρήση μάσκας.
Η μετακίνηση θα γίνεται με τον κωδικό και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
Για τη μετάβαση σε δημόσια πάρκα και παιδικές χαρές η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή του κωδικού 6 στο 13033.
Στους χώρους θα επιτρέπεται επίσκεψη έως και τρία άτομα, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες ενώ η μετάβαση επιτρέπεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.
Η ώρα έναρξης του μέτρου της απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα έχει αλλάξει και ισχύει από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί της επομένης όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Τι ισχύει για τις εκκλησίες

Στις εκκλησίες, μπορεί να τελεστεί λειτουργία με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου (26 Μαρτίου).
Παράλληλα, επιτρέπεται, πλέον, η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.


Στους 7.582 οι θάνατοι

Στους 7.582 ανέρχονται οι θάνατοι στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 23/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.586, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 242.347, εκ των οποίων 51,5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 80 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.965 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.582 θάνατοι.
eody_23_3_1.jpg
Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699 (χθες 681).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 81,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
xartis23.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.613 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 518 (ημερήσια μεταβολή +31,47%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 482 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
eody_23_3_2.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης