Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Κινδυνεύει» το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαίου λόγω επιδημιολογικής κατάστασης

«Κινδυνεύει» το χρονοδιάγραμμα ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαίου λόγω επιδημιολογικής κατάστασης
Χωρίς ανοικτή εστίαση και λιανεμπόριο κινδυνεύουν οι συμφωνίες με το Ισραήλ
Σχετικά Άρθρα

Σε σπιράλ κινδύνου βρίσκεται το πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδιασμού για τον τουρισμό καθώς με τη συνεχόμενη αναβολή του ανοίγματος της αγοράς, του λιανεμπορίου και της εστίασης, πάει πίσω και το κανονικό άνοιγμα του τουρισμού του Απριλίου και ενδεχομένως και του Μαίου.

Χωρίς ανοικτή εστίαση και λιανεμπόριο κινδυνεύουν οι συμφωνίες με το Ισραήλ


Στο Μαξίμου και το Υπουργείο Τουρισμού, περίμεναν βάσει συμφωνίας με το Ισραήλ, να δεχτούν τους πρώτους τουρίστες από την χώρα αυτή στις 15 Απριλίου εφόσον αυτοί έχουν εμβολιαστεί.
Όμως κανείς δεν θα ήθελε να έρθει σε μία χώρα που δεν θα έχει ανοίξει έστω την εστίαση.
Μπορεί κάποια ξενοδοχεία, να διαθέτουν εστιατόρια που είναι ανοικτά αλλά αφορούν την μειοψηφία.
Όπως επίσης, η αμφισημία για το εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν προσφέρεται για όσους τουρίστες τον Απρίλιο θέλουν να κάνουν ταξίδι από προορισμό σε προορισμό.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης, η εστίαση δύναται να ανοίξει το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, δηλαδή από 20 Απριλίου εφόσον, όμως, το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων προηγηθεί.

Ανησυχία για τον εμβολιασμό 300 χιλ. στον τουρισμό


Αλλά, πέρα από την ημερομηνία για τους Ισραηλίτες, το γενικό άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες που δεν έχουν λυθεί διότι το 3ο κύμα της πανδημίας. Καταρχάς, σύμφωνα με το σχεδιασμό του Μαξίμου θα πρέπει κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο (ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί) να εμβολιαστούν 300.000 και πλέον εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Και μετά να αρχίσει ο εμβολιασμός στους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις εστίασης.
Εφόσον, όμως, ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί το άνοιγμα λιανεμπορίου και εστίασης, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε και το χρόνο έναρξης του εμβολιασμού.
Παράλληλα, αυτό που διαρρέεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι ότι μέχρι τις 14 Μαΐου μπορεί να μην έχουν εμβολιαστεί όλοι οι εμπλεκόμενοι με το τουριστικό προϊόν.
Η λύση που προτείνει η κυβέρνηση είναι τα 4 δωρεάν τεστ κάθε μήνα και για τις τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι να επέλθει ο συνολικός εμβολιασμός του κλάδου.

Αργή η αποκλιμάκωση κρουσμάτων, θα ξεπεράσει την 14η Μαίου


Τέλος, να θυμίσουμε ότι το 2020 η χώρα βγήκε από το lockdown στις 4 Μαΐου 2020 σε πρώτη φάση και σταδιακά κάθε εβδομάδα άνοιγαν οι οικονομικές δραστηριότητες.
Τα ξενοδοχεία είχαν ανοίξει 1 Ιουνίου 2020, δηλαδή ένα μήνα μετά.
Και αυτό μετά από λίγα κρούσματα και ένα αυστηρό lockdown στο οποίο οι πολίτες είχαν πειθαρχήσει πολύ καλά. Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Η διασπορά του ιού και των μεταλλάξεων του είναι καθημερινή και σε μεγάλα επίπεδα που θα φτάνουν για καιρό το επίπεδο των 2000-3000 κρουσμάτων.
Οι ειδικοί λένε ότι το επίπεδο των 1000 κρουσμάτων θα το φτάσουμε μέσα Απριλίου.
H αποκλιμάκωση και η σταδιακή επαναφορά ενδεχομένως να ξεπεράσει χρονικά τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση για κανονικό άνοιγμα στις 14 Μαΐου.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης