Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Fairfax: Πως γυρίζουν σελίδα σε Eurobank - Βlackberry - Τα εύσημα σε Καραβία και κυβέρνηση... και η αυτοκριτική

Fairfax: Πως γυρίζουν σελίδα σε Eurobank - Βlackberry - Τα εύσημα σε Καραβία και κυβέρνηση... και η αυτοκριτική
Μπορεί το Fairfax να έγραψε ζημιές στην Εurobank με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015,  αλλά σήμερα η τράπεζα προηγείται απο πλευράς κεφαλαιοποίησης (2,58 δισ. ευρώ) απ όλες τις συστημικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα

Παραθέτοντας τις αξίες του Fairfax στον ισολογισμό του 2020, το καναδικό fund του μεγαλομετόχου της Eurobank κ. Prem Watsa σημειώνει ότι, "είναι εντάξει να αποτυγχάνεις, αλλά θα πρέπει να μαθαίνουμε απο τα λάθη μας”.
Στις ίδιες αξίες, επίσης, το Fairfax περιλαμβάνει και την ομαδική δουλειά καθώς αντιπαραθέσεις και “εγώ” δεν έχουν θέση στο καναδικό fund.
Μπορεί λοιπόν το Fairfax να έγραψε ζημιές στην Εurobank με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 - δίχως να ευθύνεται - αλλά σήμερα η τράπεζα προηγείται απο πλευράς κεφαλαιοποίησης ( 2,58 δισ. ευρώ) απ όλες τις συστημικές τράπεζες.
Είναι η πρώτη τράπεζα που θα μειώσει το ποσοστό των NPE’s σε 9% ενώ η εκτιμώμενη απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα φθάσει το 10%.
Βεβαίως, απαιτήθηκε η απορρόφηση της Grivalia, η οποία πρόσφερε στην Eurobank κεφάλαια 1 δισ. ευρώ, ωστόσο οι ζημιές θα μετατραπούν σε κέρδη, με την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο διεθνούς φήμης επενδυτής - ο οποίος έχει γνωρίσει τρείς Έλληνες πρωθυπουργούς- παραμένει μακροπρόθεσμος επενδυτής αξίας και επιμένει να παίρνει απο τις επενδύσεις του το βέλτιστο, ακόμη κι αν χρειαστεί να περιμένει χρόνια.
Αυτό το συμπέρασμα συνάγει κανείς αν μελετήσει και τα πρόσφατα στοιχεία του μετοχικού χαρτοφυλακίου του (13F) το οποίο υποβάλλει στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως κάνουν όλοι οι διαχειριστές για χαρτοφυλάκια άνω των 100 εκατ. δολαρίων.
Το μετοχικό χαρτοφυλάκιο του (13 F) αν και είναι ένα μικρό μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου αυξήθηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου απο 1,77 δισ. δολάρια σε 2,25 δισ. δολάρια.
O Iνδο- καναδός επενδυτής, αν και θα μπορούσε π.χ. να ρευστοποιήσει την δεύτερη μεγαλύτερη θέση του στην εταιρεία Βlackberry, όταν η μετοχή της τελευταίας πρόσφατα ανήλθε στα 28 δολάρια, παρέμεινε, αποκομίζοντας πάντως πρόσθετα κέρδη 235 εκατ. δολ. σε σχέση με τα τέλη του περασμένου χρόνου.
Η μετοχή της εταιρείας Blackberry βρέθηκε μεταξύ των μετοχών τις οποίες αγόραζαν οι “επαναστάτες” του Robinhood και σόρταραν τα Hedge Funds (βλέπε Citadel) καθώς τα τελευταία αγοράζουν τα στοιχεία αγορών των ιδιωτών απο τις πλατφόρμες.
Σήμερα, η μετοχή της Blackberry μετά την εκτόξευση στα 28 δολάρια - λόγω του short squeeze απο τις αγορές των short - κινείται στα 11,85 δολάρια, και σε υψηλότερη κεφαλαιοποίηση απο τα προηγούμενα χρόνια.
Το Fairfax, αλλά και η ιδια η Blackberry δεν ενεπλάκη στην κόντρα των ιδιωτών με τα Hedge funds και παραμένει πιστό στις επενδυτικές θέσεις του.
Η πρώην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σήμερα έχει αλλάξει άρδην τομέα.
Μ ενα ειδικό στις αναδιαρθρώσεις εταρειών τον κ. John Chen η Blackberry δραστηριοποιείται με επιτυχία σε λογισμικό κυβερνοασφάλειας για οργανισμούς, επιχειρήσεις ενω έχει συνάψει σημαντικές συμφωνίες για το λογισμικό αυτοκινήτων. Και σύντομα, η εταιρεία εκτιμάται ότι, θα εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη και κερδοφορία.

Απο τα 100 εκατ δολάρια για 2 εκατ. μετοχές Blackberry η επένδυση σήμερα ξεπερνά τα 500 εκατ. δολάρια

H μετοχή της Βlackberry είναι η δεύτερη μεγαλύτερη θέση του χαρτοφυλακίου και ξεκίνησε το 2010 με αγορά 2 εκατ. μετοχών στα 50 δολάρια, ήτοι 100 εκατ. δολάρια.
Στην συνέχεια, με επιθετικές αγορές το χαρτοφυλάκιο ανήλθε στα 46,7 εκατ. μετοχές με το καθαρό κόστος για το Fairfax κινείται στα 10 δολάρια.
Έκτοτε, οι συναλλαγές είναι πολύ μικρές τα τελευταία επτά χρόνια. Το 2013, το Fairfax είχε χρηματοδοτήσει μέσω μετατρέψιμων ομολόγων την Βlackberry με 500 εκατ. δολάρια (6% επιτόκιο ) μαζί με άλλους επενδυτές.
Στον ισολογισμό του 2020, το κόστος του Fairfax ήταν 6,63 δολάρια ανα μετοχή και σήμερα η αξία του ποσοστού του 8% που κατέχει στην εταιρεία ανέρχεται σε 534 εκατ. δολάρια δίχως να υπολογίζονται τα 48 εκατ. μετατρέψιμες μετοχές απο τα ομόλογα. Συνολικά, το ποσοστό στην εταιρεία ανέρχεται σε 14%.

Στην Ελλάδα: Eurobank 800 εκατ. ευρώ – Στα 406 εκατ. ευρώ το fair value της Eurolife

Στην Τράπεζα Eurobank ο κ. Prem Watsa παραμένει βασικός μέτοχος με ποσοστό 31% με την σημερινή αξία της του ποσοστού να ανέρχεται στα 800 εκατ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι, το ποσοστό του Faifax στην Grivalia 52,4% μετατράπηκε σε μετοχές Eurobank ).
Η Τράπεζα, όμως, προσέλκυσε διεθνείς οίκους στο μετοχολόγιο της, όπως Pimco, Capital Group.
Στον ισολογισμό του 2020 το κόστος για το Fairfax (carrying value) είναι 1,03 ευρώ ανα μετοχή ή 1,1 δις. ευρώ συνολική αξία. H αξία της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, σύμφωνα με τα στοιχεία του Fairfax, υπολογίζεται στα 406 εκατ. ευρώ (Fairvalue) ενω η συνολική επένδυση στην Ελλάδα υπολογίζεται σε 1,16 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνοντας και την επένδυση στο Praktiker, η οποία αρχικά ήταν περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Τα εύσημα σε Φωκίωνα Καραβία και Γιώργο Χρυσικό και την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στον απολογισμό του 2020, το Fairfax απέδωσε τα εύσημα στην διοίκηση της Eurobank και ειδικότερα στον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φωκίωνα Καραβία και τον αντιπρόεδρο της κ. Γ. Χρυσικό.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “Η Eurobank διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα διοίκησης με διευθύνοντα σύμβουλο τον, κ. Φ. Καραβία και μαζί του τον αντιπρόεδρο κ. Γ. Χρυσικό.
Ο Φωκίων είναι στην τράπεζα από το 1997 και γνωρίζει από μέσα και πολύ καλά την τράπεζα και έχει εξελιχθεί σ ένα ωραίο Ceo από τότε που ξεκίνησε το 2015.
Και οι δυο έχουν εργαστεί μαζί πάνω από 15 χρόνια σε διάφορους ρόλους.
Με τους δυο να είναι πολύ υποστηρικτικοί, η Eurobank είναι σε εξαιρετική θέση να εκμεταλλευθεί την ακμή της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία.
Το 2020, η Eurobank ολοκλήρωσε την μεγαλύτερη τιτλοποίηση μειώνοντας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 30% σε 15%, το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Η Ελλάδα έχει ίσως την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη καθώς είναι φιλική προς τους επιχειρηματίες και έχει δεσμευθεί να υποστηρίζει τους επιχειρηματίες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Οι ομολογιούχοι έχουν δει την πρόοδο των ελληνικών ομολόγων οδηγώντας τα 10ετη ομόλογα σε απόδοση κάτω του 1%.
Είμαστε αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και θεωρούμε ότι, η Eurobank θα είναι πολύ ωφελημένη από αυτή την ανάπτυξη.”

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης