Τραπεζικά νέα

Τι περιλαμβάνει το capital plan της Πειραιώς 16/3; – Αναζητάει 2,5 δισ με 1 δισ ΑΜΚ, για τιτλοποιήσεις 12 δισ - Συνεδριάζει το ΤΧΣ 23/3

Τι περιλαμβάνει το capital plan της Πειραιώς 16/3; – Αναζητάει 2,5 δισ με 1 δισ ΑΜΚ, για τιτλοποιήσεις 12 δισ - Συνεδριάζει το ΤΧΣ 23/3
Η τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει κεφαλαιακό πλάνο 2,5 δισεκ. με στόχο να καλύψει δύο τιτλοποιήσεις 12 δισεκ. ευρώ NPEs
Σχετικά Άρθρα

Κεφαλαιακό πλάνο (capital plan) ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ θα ανακοινώσει σήμερα 16 Μαρτίου 2021 η τράπεζα Πειραιώς με στόχο να αντλήσει σε διάστημα 6-10 μηνών περίπου 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το capital plan θα περιλαμβάνει

1)Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών ύψους 1 δισεκ. ευρώ.
Με βάση πληροφορίες, η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα είναι μεταξύ 0,80 και 1 ευρώ εφόσον μειωθεί η ονομαστική αξία κατά 6 ή 7,5 φορές με παράλληλη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την κάλυψη ζημιών από τιτλοποιήσεις.

2)Έκδοση ομολόγου tier 2 ύψους 500 εκατ ευρώ.
Ήδη η Πειραιώς θα διαθέτει 1,5 δισεκ. σε ομόλογα tier 2 όπου θα πληρώνει σε τόκους 48,9 εκατ. + 27,5 εκατ και εικάζεται ότι θα πληρώσει άλλα 27,5 εκατ = άθροισμα 104 εκατ σε τόκους για τα 3 ομόλογα μαζί με αυτό… που θα εκδοθεί.

3)Κεφάλαια που προέρχονται από το swaps, πώληση POS εκτιμώμενης αξίας 350 εκατ και άλλες κινήσεις συνολικού ύψους 1 δισεκ. ευρώ.

Δύο τιτλοποιήσεις ύψους 12 δισεκ. ευρώ

Με τα 2,5 δισεκ. ευρώ που θα αντληθούν θα δαπανηθούν σε δύο τιτλοποιήσεις 12 δισεκ. ευρώ 6 + 6 ή 7 + 5 δισεκ. ευρώ NPEs προβληματικών ανοιγμάτων.
(Οι τιτλοποιήσεις δεν θα είναι 14 δισεκ. που θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 αλλά 12 δισ καθώς θα υπάρξουν και κάποιες ανεξάρτητες πωλήσεις).
Η Πειραιώς εμφανίζει NPEs 22,6 δισεκ. ευρώ και αφαιρώντας τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή και τις τιτλοποιήσεις των 12 δισεκ. που θα εντάξει στον Ηρακλή 2 θα βρεθεί σε διάστημα 10 μηνών με NPEs ratio κάτω από 10%.
Σημειώνεται από το σύνολο των NPEs τα 14,8 δισεκ. είναι επιχειρηματικά NPEs.
Η Πειραιώς με το capital plan και με τις τιτλοποιήσεις εντός 10 μηνών θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα εξέλιξη που θα αποτυπωθεί και στην μετοχή, η χρηματιστηριακή αξία της Πειραιώς θα προσεγγίσει της Εθνικής τράπεζας.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες της Πειραιώς

  • Στις 16 Μαρτίου ανακοινώνει το capital plan το κεφαλαιακό πλάνο ύψους 2,5 δισεκ. που περιλαμβάνει αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ.
  • Στις 23 Μαρτίου συνεδριάζει εκτάκτως το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την Πειραιώς (θα εγκρίνει συμμετοχή στην αύξηση) και την Εθνική Ασφαλιστική (θα εγκρίνει την πώληση του 80% ή 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC).
  • Στις 7-8 Απριλίου συγκαλείται η έκτακτη γενική συνέλευση.
  • 13 με 16 Απριλίου ή 19 με 23 Απριλίου 2021 θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και όπως έχει αναλύσει το bankingnews η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς έχει καλυφθεί… πριν καν ξεκινήσει.

Το σκέλος των ιδιωτικών κεφαλαίων θα μπορούσε να υπερκαλυφθεί 3 φορές....

Ποια τα δεδομένα;

1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισφέρει στην αύξηση 350 εκατ ευρώ.
Οι εισηγήσεις που υπάρχουν είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 61,35% να υποχωρήσει οριακά κάτω από 40% ή σε ένα εύρος 36% με 38%.
Κάποιοι εισηγούνται να υποχωρήσει κάτω από το 33% την καταστατική μειοψηφία.

2)Οι ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 600-650 εκατ ευρώ και πρακτικά μετά την αύξηση θα κατέχουν το 60% με 63% των μετοχών της Πειραιώς.
Ουσιαστικά θα αντιστραφούν οι ρόλοι και τα ποσοστά, το Ταμείο με την μερική απίσχναση θα περάσει το μήνυμα ότι δίνει χώρο στους ιδιώτες επενδυτές, η DGComp και η ΕΚΤ θα το θεωρήσουν κίνηση ιδιωτικοποίησης και το ΤΧΣ θα έχει πριμοδοτήσει την Πειραιώς σε υψηλό βαθμό.

3)Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ξένοι επενδυτές εισφέρουν έως και 1,8 δισεκ. ευρώ για τα 600 με 650 εκατ που θα καλύψουν οι ιδιώτες... υπερκάλυψη ποσοστού ιδιωτών 3 φορές...
Με βάση ορισμένες πληροφορίες, από τις διερευνητικές επαφές που έχουν υπάρξει σε ξένους επενδυτές από τους συμβούλους την Goldman Sachs και την UBS το ενδιαφέρον των ξένων funds είναι μεγάλο, πάνω από 20-22 μεγάλα funds έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην αύξηση.
Αθροίζοντας το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών και συνολικά των ιδιωτών και εξαιρώντας τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ίσως οι «προσφορές» των ιδιωτών να φθάνουν το 1,8 δισεκ. ευρώ υπερκαλύπτοντας την αύξηση κεφαλαίου.
Για να τεθεί απλά.
Από τους ιδιώτες, funds και θεσμικούς αναζητώνται 600-650 εκατ και το ενδιαφέρον για αυτά τα 650 εκατ φθάνει το 1,8 δισεκ. ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο γιατί όπως παρατηρεί εύστοχα έμπειρος τραπεζίτης με 1 δισεκ. αγοράζονται κεφάλαια 7 δισεκ. στην Πειραιώς.

Το πρόβλημα της ονομαστικής αξίας

Η τράπεζα Πειραιώς έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς διαθέτει ονομαστική αξία 6 ευρώ και τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή στα 0,7450 ευρώ.
Συνολικά διαθέτει 831 εκατ. μετοχές.
Ως γνωστόν δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας, οπότε πρέπει υποχρεωτικά να μειωθεί η ονομαστική αξία.
Υπήρχαν διάφορα σενάρια επί αυτού.

Σενάριο πρώτο

Θα αποφασιστεί split στην μετοχή, αυξάνοντας τον αριθμό των μετοχών και θα ακολουθήσει reverse split.
Θα μπορούσε το split να είναι 1 παλαιά προς 20 νέες η Πειραιώς θα διαθέτει δηλαδή 16,6 δισεκ. μετοχές με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ και τιμή 0,04 ευρώ και ακολούθως reverse split για να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών.
Εναλλακτικό σενάριο split 1 παλαιά προς 100 νέες Πειραιώς θα διαθέτει 83,1 δισεκ. μετοχές με ονομαστική αξία 0,06 ευρώ και ακολούθως reverse split 1 προς 5 ώστε η ονομαστική αξία να διαμορφωθεί στα 0,30 ευρώ και να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών από 83,1 δισεκ. στα 16,62 δισεκ. και χρηματιστηριακή τιμή 0,04 ευρώ.
Υπάρχει πλήθος εναλλακτικών σεναρίων αρκεί να έχει προσδιοριστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που με βάση τα τωρινά δεδομένα και πριν τις απαραίτητες αναπροσαρμογές θα διαμορφωθεί στα 0,30 με 0,40 ευρώ.
Το εύρος αυτό δίνει discount από -48% έως -61% επί των τρεχουσών χρηματιστηριακών τιμών.

Σενάριο δεύτερο και πιθανό

Ενώ μέχρι πρότινος θεωρείται πιθανό να υπάρξει αρχικώς split στη μετοχή και ακολούθως reverse split, φαίνεται να εξετάζεται ένα νέο λογιστικό σενάριο.
Αυτό είναι το εξής:
Η ονομαστική αξία θα μειωθεί από 6 ευρώ στο 1 ευρώ ή στα 0,80 ευρώ, δηλαδή μία αναπροσαρμογή 1 προς 6 ή 1 προς 7,5 με παράλληλη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών από τιτλοποιήσεις που θα υλοποιηθούν προσεχώς τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ (7 δισ. + 7 δισ. NPEs) που θα εντάξει η Πειραιώς στον Ηρακλή ΙΙ.
Με βάση το σενάριο αυτό η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς θα προσδιοριστεί στο 1 ευρώ ή στα 0,80 ευρώ με την έκδοση 1 δισ. μετοχών.
Μετά την αύξηση και με βάση αυτό το σενάριο η Πειραιώς θα διαθέτει 1,831 δισ. μετοχές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 732 – 824 εκατ. μετοχές που θα αναλογεί περίπου στο 40% με 45%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης