Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Προσεχώς αυξήσεις κεφαλαίου: Πειραιώς 1 δισ, Ελλάκτωρ 120,5 εκατ τι πρέπει να γνωρίζουμε; – Τι δρομολογεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

Προσεχώς αυξήσεις κεφαλαίου: Πειραιώς 1 δισ, Ελλάκτωρ 120,5 εκατ τι πρέπει να γνωρίζουμε; – Τι δρομολογεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Σημαντικά γεγονότα με επίκεντρο την Πειραιώς, Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Τι πρέπει να γνωρίζουμε;
Σχετικά Άρθρα

Η αντίστροφη μέτρηση για δύο σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου έχει ξεκινήσει, ενώ σημαντικές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αποχώρηση – αποεπένδυση της Reggeborgh του Ολλανδικού fund.
Όλα αυτά είναι σπουδαία γεγονότα.

1)Για την Πειραιώς η αύξηση είναι καθοριστική ώστε να επιταχύνει την εξυγίανση της και ταυτόχρονα να μειωθεί το ποσοστό του δημοσίου από 61,35% σε περίπου 40%.

2)Για τον Ελλάκτωρ η αύξηση κεφαλαίου είναι πολύ σημαντική γιατί καλύπτοντας υποχρεώσεις εντός και εκτός Ελλάδος, θα αναβαθμιστεί και θα αποκαταστήσει το κύρος του.

3)Η κίνηση του Γιώργου Περιστέρη να αγοράσει ακόμη 16% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και από 15,98% να βρεθεί στο 32% αποτελεί μια κίνηση μεγάλης σημειολογίας και σημασίας.
Ουσιαστικά παίρνει πίσω τον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά υποχρεώνεται να καταβάλλει ένα πολύ μεγάλο ποσό στην Reggeborgh.
Η Reggeborgh κατείχε το 28,18% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και είχε επενδύσει 170 εκατ.
Πουλάει στα 11,20 ευρώ συνολικά 29,14 εκατ μετοχές με τίμημα 327 εκατ ευρώ.
Ήδη η reggeborgh πούλησε στην Λάτση και στην εταιρία Latsco Hellenic Holdings το 7,59% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τίμημα 88 εκατ ευρώ.


Η Πειραιώς ανακοινώνει τα σχέδια 16 Μαρτίου, συνεδριάζει 23 Μαρτίου το ΤΧΣ και 13 ή 14 Απριλίου η δημόσια προσφορά - Τι πρέπει να γνωρίζουμε;


Στις 16 Μαρτίου 2021 η διοίκηση της Πειραιώς θα ανακοινώσει τα σχέδια της για αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ.
Αρχές Απριλίου θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευση που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και θα καθορίσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Με βάση όλες τις ενδείξεις στις 13 με 14 Απριλίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και όπως έχει αναλύσει το bankingnews η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς έχει καλυφθεί… πριν καν ξεκινήσει.
Στις 23 Μαρτίου 2021 ημέρα Τρίτη.... συνεδριάζει εκτάκτως το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με επίκεντρο δύο κρίσιμα ζητήματα

  • Να αξιολογήσει τα δεδομένα και να αποφασίσει για την Εθνική Ασφαλιστική με βάση την πρόταση των συμβούλων Deloitte και Barclays
  • Να εγκρίνει την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς και να καθορίσει με βάση την εισήγηση της Morgan Stanley το ποσοστό συμμετοχής

Με βάση όλες τις ενδείξεις

Ως προς την Πειραιώς... το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επικυρώσει την πρόθεση συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς ως μέτοχος του 61,35%.
Όπως έχει αναλυθεί η Morgan Stanley έχει προτείνει 3 εναλλακτικά σενάρια στο ΤΧΣ για την σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το ΤΧΣ μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου από 61,35% να κατέχει 40% να υποστεί δηλαδή μια αραίωση – απίσχναση και οι ιδιώτες από 39% περίπου που κατέχουν να αυξήσουν το ποσοστό τους στο 60% αύξηση δηλαδή 21%.

Στις 13 με 14 Απριλίου ανοίγει το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς

  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εισφέρει στην αύξηση 350 με 400 εκατ ευρώ.

Οι εισηγήσεις που υπάρχουν είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από 61,35% να υποχωρήσει στο 40% ή σε ένα εύρος 38% με 45%.

  • Οι ιδιώτες επενδυτές θα εισφέρουν 600-650 εκατ ευρώ και πρακτικά μετά την αύξηση θα κατέχουν το 60% των μετοχών της Πειραιώς.

Ουσιαστικά θα αντιστραφούν οι ρόλοι και τα ποσοστά, το Ταμείο με την μερική απίσχναση θα περάσει το μήνυμα ότι δίνει χώρο στους ιδιώτες επενδυτές, η DGComp και η ΕΚΤ θα το θεωρήσουν κίνηση ιδιωτικοποίησης και το ΤΧΣ θα έχει πριμοδοτήσει την Πειραιώς σε υψηλό βαθμό.

  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ξένοι επενδυτές εισφέρουν έως και 1,8 δισεκ. ευρώ για τα 600 με 650 εκατ που θα καλύψουν οι ιδιώτες... υπερκάλυψη ποσοστού ιδιωτών 3 φορές...

Το πρόβλημα της ονομαστικής αξίας

Η τράπεζα Πειραιώς έχει μια ιδιαιτερότητα καθώς διαθέτει ονομαστική αξία 6 ευρώ και τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή στα 0,7450 ευρώ.
Συνολικά διαθέτει 831 εκατ. μετοχές.
Ως γνωστόν δεν μπορεί να υλοποιηθεί αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κάτω της ονομαστικής αξίας, οπότε πρέπει υποχρεωτικά να μειωθεί η ονομαστική αξία.
Υπήρχαν διάφορα σενάρια επί αυτού.
Πρακτικά πρώτα θα γίνει split στην μετοχή, αυξάνοντας τον αριθμό των μετοχών και θα ακολουθήσει reverse split.
Θα μπορούσε το split να είναι 1 παλαιά προς 20 νέες η Πειραιώς θα διαθέτει δηλαδή 16,6 δισεκ. μετοχές με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ και τιμή 0,04 ευρώ και ακολούθως reverse split για να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών.
Εναλλακτικό σενάριο split 1 παλαιά προς 100 νέες Πειραιώς θα διαθέτει 83,1 δισεκ. μετοχές με ονομαστική αξία 0,06 ευρώ και ακολούθως reverse split 1 προς 5 ώστε η ονομαστική αξία να διαμορφωθεί στα 0,30 ευρώ και να μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών από 83,1 δισεκ. στα 16,62 δισεκ. και χρηματιστηριακή τιμή 0,04 ευρώ.
Υπάρχει πλήθος εναλλακτικών σεναρίων αρκεί να έχει προσδιοριστεί η τιμή της αύξησης κεφαλαίου που με βάση τα τωρινά δεδομένα και πριν τις απαραίτητες αναπροσαρμογές θα διαμορφωθεί στα 0,30 με 0,40 ευρώ.
Το εύρος αυτό δίνει discount από -48% έως -61% επί των τρεχουσών χρηματιστηριακών τιμών.

Ποιο είναι το νέο σενάριο για τον προσδιορισμό της τιμής της ΑΜΚ της Πειραιώς

Ενώ μέχρι πρότινος θεωρείται πιθανό να υπάρξει αρχικώς split στη μετοχή και ακολούθως reverse split, φαίνεται να εξετάζεται ένα νέο λογιστικό σενάριο.
Αυτό είναι το εξής:
Η ονομαστική αξία θα μειωθεί από 6 ευρώ στο 1 ευρώ ή στα 0,80 ευρώ, δηλαδή μία αναπροσαρμογή 1 προς 6 ή 1 προς 7,5 με παράλληλη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών από τιτλοποιήσεις που θα υλοποιηθούν προσεχώς τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ (7 δισ. + 7 δισ. NPEs) που θα εντάξει η Πειραιώς στον Ηρακλή ΙΙ.
Με βάση το σενάριο αυτό η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς θα προσδιοριστεί στο 1 ευρώ ή στα 0,80 ευρώ με την έκδοση 1 δισ. μετοχών.
Μετά την αύξηση και με βάση αυτό το σενάριο η Πειραιώς θα διαθέτει 1,831 δισ. μετοχές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 732 – 824 εκατ. μετοχές που θα αναλογεί περίπου στο 40% με 45%.


Ελλάκτωρ αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ ευρώ στα 0,90 ευρώ με σχέση ανταλλαγής 1,25 νέες μετοχές για κάθε 2 παλαιές - Τι πρέπει να γνωρίζουμε;

Ο Ελλάκτωρ, όπως αναμενόταν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 120,5 εκατ ευρώ με τιμή αύξησης 0,90 ευρώ.
Σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή στα 1,59 ευρώ σημαίνει discount 43,3% για την τιμή της αύξησης κεφαλαίου - εκτίμηση bankingnews 0,95 ευρώ –
Η αύξηση θα υλοποιηθεί με την διάθεση 1,25 νέων μετοχών για κάθε 2 παλαιές.
Τα 120,5 εκατ – τα οποία θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα – θα διατεθούν ως εξής 20,5 εκατ για την ενέργεια και 100 εκατ για αύξηση κεφαλαίου στον Άκτωρ.
Από τα 100 εκατ τα 45 εκατ θα καλύψουν υποχρεώσεις στο εξωτερικό και 55 εκατ θα καλύψουν υποχρεώσεις στην ελληνική αγορά.

Πως θα κινηθούν οι βασικοί μέτοχοι;

Οι βασικοί μέτοχοι στον Ελλάκτωρ είναι από την μια η Reggeborgh με ποσοστό 14,7% και μετά την ανανέωση της option του ποσοστού (12,55%) του Λεωνίδα Μπόμπολα έως και τις 10 Μαίου 2021 κατέχει συνολικά 27,3% περίπου.
Στην προηγούμενη γενική συνέλευση εμφανίστηκε με ένα group μετόχων που έφθασαν να ελέγχουν το 38% της Ελλάκτωρ.
Από την άλλη πλευρά το επενδυτικό σχήμα των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη την Invesco και Greenhill που μαζί με την Pemanearo των αδερφών Καλλιτσάντση ελέγχουν το 25,58% της Ελλάκτωρ.
Οι εφοπλιστές φέρονται να έχουν αγοράσει μέσω τρίτου επενδυτή ακόμη ένα ποσοστό μεταξύ 2,8% με 3% και εμφανίζεται όχι ως Greenhill αλλά ως ένας τρίτος επενδυτής.
Λαμβάνοντας υπόψη και το ποσοστό του εφοπλιστή Διαμαντίδη της Marmaras που κατέχει το 4,9%, εξάγεται το συμπέρασμα ότι κατέχουν άμεσα και έμμεσα το 33% της Ελλάκτωρ.
Σημειώνεται ότι ο Διαμαντίδης δεν έχει κάνει συμφωνία με την Greenhill αλλά είναι σίγουρα αρνητικός με την Reggeborgh.

Οι βασικοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν

Τόσο η Reggeborgh όσο και οι εφοπλιστές έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Reggeborgh θα καλύψει την δική της συμμετοχή το 14,7% και οι εφοπλιστές το 25,58% που κατέχουν άμεσα.
Κοινώς θα καλυφθεί το 40% της αύξησης.
Τα βασικά ερωτήματα εδώ είναι τα εξής
1)Μπορεί η Reggeborgh να καλύψει μεγάλο μέρος της αύξησης κεφαλαίου;
Εάν αυτό συμβεί και ξεπεράσει το 33% της Ελλάκτωρ θα υποβάλλει δημόσια πρόταση προς το σύνολο των μετόχων;
2)Η πλευρά των εφοπλιστών έχει δηλώσει ότι θα συμμετάσχει και μάλιστα έχει φέρει και τα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Ποια είναι τα προβλήματα;

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ θα πρέπει οι δύο βασικοί μέτοχοι να συμφωνήσουν καθώς η Invesco – Greenhill με 25,58% μπορεί να μπλοκάρει την διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου.
Ως γνωστό στην πρώτη γενική συνέλευση απαιτείται το 67% των μετοχών, στην πρώτη επαναληπτική το 51% και στην δεύτερη επαναληπτική η πλειοψηφία των παρόντων μετόχων.
Πέραν από χαμένο χρόνο με τρεις γενικές συνελεύσεις, απαιτείται η συναίνεση της Invesco – Greenhill καθώς το ποσοστό τους είναι καταλυτικό στις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ότι έχουν ανοίξει οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Reggeborgh και της Invesco – Greenhill αν και σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο αναμένεται να επιταχυνθούν.


Ψήφος εμπιστοσύνης του Περιστέρη στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Θα κατέχει ποσοστό 32%

Ο Γιώργος Περιστέρης διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχωράει σε κίνηση ματ, καθώς μετά την αποχώρηση της Reggeborgh θα αποκτήσει το 32% θα αγοράσει ποσοστό 16% της Reggeborgh.
Το 16% που θα αγοραστεί τμηματικά αντιστοιχεί σε 16,5 εκατ μετοχές και αποτιμάται με τίμημα 11,20 ευρώ ανά μετοχή 184 με 185 εκατ ευρώ.
Υπολογίζεται ότι ο Περιστέρης θα πάρει τραπεζικό δάνειο και θα πουλήσει περιουσιακά του στοιχεία για να μπορέσει να καλύψει το τίμημα των 184 εκατ ευρώ.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία βέβαια ποιος θα δώσει το δάνειο και με ποιο μηχανισμό εγγυήσεων – πέραν από τις μετοχές -
Ο Γιώργος Περιστέρης αναλαμβάνει ένα τεράστιο οικονομικό βάρος αλλά είναι διατεθειμένος να το πράξει γιατί πιστεύει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Με την στάση του επιβεβαιώνει απόλυτα την εμπιστοσύνη του στον όμιλο που έχει σήμερα συνολική κεφαλαιοποίηση 2,5 δισεκ. ευρώ με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 980 εκατ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή 1,5 δισεκ. ευρώ.
Το κέρδος της Reggeborgh υπολογίζεται σε 194 εκατ ευρώ και προκύπτει από την εξής εξίσωση, επένδυσε 175 εκατ και πλέον και πουλάει 29,14 εκατ μετοχές ή 28,18% των μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 11,20 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή τίμημα 327 εκατ ευρώ.
Με την Λάτση να έχει ήδη αγοράσει το 7,59% με τίμημα 88 εκατ και γνωρίζοντας ότι ο Περιστέρης θα αποκτήσει επιπλέον 16% από την Reggeborgh, απομένει ένα ποσοστό 4,5% το οποίο ίσως το αποκτήσει η Motor Oil ή άλλος επενδυτής, ακόμη αυτό δεν είναι σαφές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης