Τελευταία Νέα
Διεθνή

H πανδημία του κορωνοιού νικήθηκε στο Ισραήλ; - «Τίποτε δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει»

H πανδημία του κορωνοιού νικήθηκε στο Ισραήλ; - «Τίποτε δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει»
Στο Ισραήλ βλέπουν νέο ξέσπασμα το Φθινόπωρο του 2021
Σχετικά Άρθρα

Έχει τελειώσει η πανδημία COVID-19 για το Ισραήλ;
Επιστήμονες στον κλάδο υγείας προειδοποιούν ότι οι παρατηρήσεις του πρωθυπουργού Netanyahu ότι ο κορωνοιός είναι «πίσω μας» είναι επικίνδυνες και θα μπορούσαν θα οδηγήσουν ξανά σε lockdown το Ισραήλ.
Όπως αναφέρει η Jerusalem Post ο θρύλος του αμερικανικού baseball Yogi Berra είπε το 1973 για ένα αγώνα του πρωταθλήματος και έκτοτε η φράση αυτή χρησιμοποιείται «ένας αγώνας δεν τελειώνει μέχρι να τελειώσει»
Αλλά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Moshe Lion δεν περίμεναν και άνοιξαν τα καφέ και τα ζαχαροπλαστεία στην Ιερή Πόλη.
Το θέαμα των δύο ανδρών χωρίς μάσκες που κάθονταν δίπλα έδωσε το μήνυμα ότι το Ισραήλ «ξαναζωντανεύει», σύμφωνα με τα λόγια του Netanyahu και ότι η πανδημία του κορωνοϊού είναι πίσω μας.
«Βγαίνουμε από την κρίση, τα χειρότερα έχουν περάσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Reuters θυμίζοντας έντονα την ομιλία του Netanyahu στις 27 Μαΐου 2020, όταν και τότε ήθελε να πείσει τους πολίτες ότι είχε σώσει το Ισραήλ από τη θανατηφόρα πανδημία του κορωνοιού.
«Είχαμε πολύ θετικά νέα σήμερα», είχε δηλώσει ο Netanyahu τότε, καθώς η κυβέρνηση ενέκρινε την άρση περισσότερων περιορισμών για τον κορωνοιό.
«Πιείτε επίσης ένα φλιτζάνι καφέ και μια μπύρα», ενθάρρυνε. «Βγείτε έξω και ζείστε».
Τον Μάιο 2020 ο Netanyahu είχαν σχηματίσει κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για τον «κορωναϊό».
Το τι συνέβη μετά είναι γνωστό.
Ο Netanyahu ωστόσο σήμερα ελπίζει ότι η επιτυχία του να μετατρέψει το Ισραήλ σε ένα «έθνος που πρωτοστάτησε στον εμβολιασμό» θα μεταφραστεί σε νίκη στο κάλπη.
Πρόσφατα τόνισε στο Fox News ότι το Ισραήλ είναι «η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναδύθηκε από την κρίση του κορωνοιού». Στις 8 Μαρτίου 2021 είχαν εμβολιαστεί 5 εκατ πολίτες στο Ισραήλ και μέχρι τα τέλη Απριλίου 2021 ολόκληρος ο πληθυσμός άνω των 16 ετών θα έχει εμβολιαστεί, και στη συνέχεια το Ισραήλ θα βγει από την πανδημία.

Πολλοί δεν συμφωνούν

Επιστήμονες στον κλάδο υγείας δεν συμφωνούν με τον Netanyahu.
«Δεν έχει τελειώσει», δήλωσε o καθηγητής Nachman Ash που είναι στην επιτροπή για τον κορωνοιό.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, να διατηρούμε κοινωνικές αποστάσεις και να φοράμε μάσκες.
Ακόμη δεν έχει τελειώσει.
«Αυτό είναι σαφές προς όλους και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει».
Αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν στην Jerusalem Post ότι οι παρατηρήσεις του πρωθυπουργού πως ο COVID-19 είναι «πίσω μας» είναι επικίνδυνες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν ξανά το Ισραήλ σε καραντίνα.
Τόνισαν ότι ενώ η φύση της πανδημίας του κορωνοϊού στο Ισραήλ έχει αλλάξει, ο ιός δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα - και σίγουρα όχι τον κόσμο.
«Δεν έχουμε τελειώσει με τον covid 19 και θα είναι μαζί μας για πολύ περισσότερο», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ιατρικού κέντρου Herzog, Δρ. Jacob Haviv.
«Ο κορωνοιός θα είναι μαζί μας κάθε μέρα και κάθε ώρα, σίγουρα για τουλάχιστον έως τοβ επόμενο χρόνο το 2022»
Τόνισε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να έχει χιλιάδες νέα κρούσματα ανά ημέρα, όχι δεκάδες ή και εκατοντάδες, αν και ο αριθμός των νέων καθημερινών κρουσμάτων μειώνεται και κατά μέσο όρο λιγότερο από το 4% των ατόμων που εξετάζονται είναι θετικοί.
Στις 10 Μαρτίου 2021, μόνο το 2,9% των ανθρώπων που έκαναν test ήταν θετικοί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.
Τον Φεβρουάριο 2021, στο Ισραήλ υπήρξαν ημέρες όπου το 10% των ανθρώπων μετά το test ήταν θετικοί.
Οι ασθενείς με σοβαρό νόσημα μειώνονται επίσης.
Στις 10 Μαρτίου 2021, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι υπήρχαν 79 νέες σοβαρές περιπτώσεις ασθενών, σε σύγκριση με τους 136 πριν ένα μήνα.
Ωστόσο, την ημέρα που ο Netanyahu και ο δήμαρχος Lion έπιναν τον καφέ τους στο πάρκο και ισχυρίστηκαν ότι το Ισραήλ είχε νικήσει την πανδημία, 15 άτομα πέθαναν από Covid 19.
Την επόμενη μέρα, άλλοι 23 υπέκυψαν στην ασθένεια.
Και πριν από 10 ημέρες, στις 3 Μαρτίου, ο καθηγητής Eran Segal, βιολόγος στο Ινστιτούτο Επιστημών Weizmann, έγραψε στο Twitter ότι η μείωση της νοσηρότητας δεν είναι συμμετρική σε ολόκληρη τη χώρα.
«Στον αραβικό τομέα, η ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται».
«Μια αύξηση 32% αυτή την εβδομάδα στον αριθμό των νέων σοβαρών ασθενών σε σύγκριση με μια μείωση 10% στον γενικό τομέα και μια μείωση 32% στον υπερ-Ορθόδοξο τομέα».
Ο αραβικός τομέας αποτελούσε το 44% των νέων σοβαρών ασθενών.
Επίσης η πορεία του εμβολιασμού ήταν χαμηλότερη μεταξύ του αραβο-ισραηλινού πληθυσμού.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση το 79% των Αράβων άνω των 50 έχουν εμβολιαστεί, σε σύγκριση με το 96% στη γενική κοινότητα και το 93% συνολικά.

Νέο ξέσπασμα το Φθινόπωρο του 2021

Ορισμένοι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα υπάρξει ένα νέο ξέσπασμα κορωνοϊού το φθινόπωρο ή χειμώνα 2021 και ίσως να επικεντρωθεί σε μια νέα μετάλλαξη, οπότε δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.
Οι Ισραηλινοί αισθάνονται παρόμοια.
Μια έρευνα που διεξήχθη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα έδειξε ότι το 62% των Ισραηλινών πιστεύουν ότι το lockdown 4 είναι μόνο θέμα χρόνου.
Η δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το ερευνητικό ινστιτούτο Panels Politics, περιελάμβανε απαντήσεις από 591 περίπου Εβραίους και άραβες.
«Τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν μπορούν να εμβολιαστούν και είναι το 30% της κοινότητάς μας, κάτι που μας εμποδίζει να αναπτύξουμε την ανοσία της αγέλης», εξήγησαν επιστήμονες, σημειώνοντας ότι εάν οι κλινικές δοκιμές των Pfizer, Moderna ή AstraZeneca αποδείξουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό τους επόμενους μήνες, τότε είναι πιθανό ότι το Ισραήλ θα εμβολιάσει παιδιά 12 ετών και άνω, τα οποία αποτελούν περίπου το 20% των νέων.
«Έχουμε μια τεράστια ομάδα που μπορεί να αρρωστήσει.
Και ακόμη και αν δεν είναι σοβαρά άρρωστοι, θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό ή να δημιουργήσουν νέα σοβαρή μετάλλαξη» που θα μπορούσαν να είναι ανθεκτικά στα εμβόλια.
Υπάρχουν ακόμη ένα εκατομμύριο Ισραηλινοί άνω των 16 που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.
Επιπλέον, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη εμβολιάσει τους Παλαιστίνιους, αν και ξεκίνησε μια εκστρατεία αυτή την εβδομάδα για να εμβολιάσει περισσότερους από 100.000 Παλαιστίνιους που εργάζονται εντός της χώρας.
Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι όχι μόνο ζουν δίπλα-δίπλα, αλλά και οι Παλαιστίνιοι ταξιδεύουν τακτικά στην ανατολική Ιερουσαλήμ και σε άλλα μέρη της χώρας, όπου οι Άραβες-Ισραηλινοί συγγενείς τους διαμένουν.
Οι αραβο-Ισραηλινοί επισκέπτονται επίσης τα μέλη της οικογένειάς τους μέσω της Πράσινης Γραμμής.

Το Ισραήλ πρώτο στους εμβολιασμούς διεθνώς

Τέλος, καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει εμβολιαστεί τόσο γρήγορα όσο το Ισραήλ, πράγμα που σημαίνει ότι τα επίπεδα μόλυνσης και η τάση εξάπλωσης του ιού είναι πιθανώς υψηλότερα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για παράδειγμα, δίνουν μάχη με τον χρόνο για να φθάσουν το Ισραήλ.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ο εμβολιασμός θα διαρκέσει πιθανώς από έξι έως 12 μήνες.
Εν τω μεταξύ, καθώς το Ισραήλ ανοίγει και επιτρέπει στους ταξιδιώτες να έρθουν στο Ισραήλ, θα μπορούσαν να εισέλθουν στην χώρα νέες μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέα πανδημία, εάν στο αεροδρόμιο Ben-Gurion δεν ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα.
«Η παγκόσμια κίνηση θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τον ιό», δήλωσε ο Δρ Yariv Wine, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.
Εξήγησε ότι «η νίκη των ανθρώπων στο κορωνοϊό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί».
«Η βιολογία δεν λειτουργεί όπως η μηχανική», δήλωσε ο καθηγητής Eyal Leshem, διευθυντής του Κέντρου Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών Νοσημάτων στο Ιατρικό Κέντρο Sheba. «Δεν είμαστε ούτε ζούμε μαζί με το COVID ούτε θα το κάνουμε. Δεν πρόκειται να ξυπνήσουμε μια μέρα και να πούμε τελείωσε.
Δηλώσεις τύπου Netanyahu θα οδηγήσουν πολλούς να μην φορούν μάσκες, να μην κρατούν κοινωνικές αποστάσεις.
Η κυβέρνηση ωστόσο στις 10 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν να τηρεί τις οδηγίες – για μάσκες, υγιεινή και κοινωνική απόσταση – καθώς ακόμη υπάρχουν κρούσματα και θάνατοι στο Ισραήλ.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φορούν μάσκα.
Ο κορωνοιός μας έχει «εκπλήξει» πολλές φορές στο παρελθόν.
Περίπου οι μισοί σοβαρά ασθενείς στο Ισραήλ είναι τώρα κάτω των 50 ετών, αυξάνοντας την πιθανότητα επιβίωσης.
Ουσιαστικά τα εμβόλια μείωσαν το ποσοστό των ηλικιωμένων που εισέρχονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Τα εμβόλια μέχρι στιγμής έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά τόσο στη μείωση της εξάπλωσης του ιού όσο και στη μείωση σοβαρών περιπτώσεων.
«Τα εμβόλια άλλαξαν τη φύση της πανδημίας», δήλωσε ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας Sharon Alroy-Preis σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Leshem είπε ότι τον Μάιο 2020, όταν ο Netanyahu έκανε τις πρώτες δηλώσεις ότι «νικήσαμε την πανδημία», «δεν υπήρχε κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι τελειώσαμε με τον κορωνοιό. Αυτή τη φορά «τα πράγματα είναι διαφορετικά».
Το Ισραήλ διαθέτει πολύ καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμηση του Covid 19.
Εκτός από το εμβόλιο, υπάρχουν νέες θεραπείες, γρήγορα test και γενετικός προσδιορισμός στοιχεία που θα μπορούσαν να μειώσουν την πιθανότητα ενός νέου κύματος.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των διακοπών του Purim, όταν υπήρξαν μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού για διασκέδαση χωρίς αύξηση κρουσμάτων.
«Υπάρχουν καλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι μπορούμε να ελέγξουμε την ασθένεια και να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή», δήλωσε ο Leshem.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η «κανονικότητα» έχει διαφορετικές ερμηνείες.
Ενώ οι Ισραηλινοί θα επιστρέψουν στην εργασία τους, ο τρόπος συμπεριφοράς μας και ορισμένα μέτρα μπορεί να παραμείνουν ακόμη για χρόνια.
Κατά την φάση της ανάκαμψης, θα μπορούσαν να υπάρξουν εκπλήξεις όπως μια νέα μετάλλαξη.

Η δράση των εμβολίων

Υπάρχει πιθανότητα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να μειώνεται και τότε ίσως χρειαζόμαστε κάτι νέο που να προσαρμόζεται στη νέα μετάλλαξη», δήλωσε ο Leshem.
«Μπορεί να ανακαλύψουμε ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια στα παιδιά».
Τότε, ίσως χρειαστεί να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε τον κορωνοιό στα παιδιά με διαφορετικό τρόπο.
Μια άλλη πρόκληση είναι ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα μπορούσε να μειωθεί γρήγορα και θα ήταν δύσκολο να πείσεις ξανά την κοινωνία να εμβολιαστεί εκ νέου.
Το Ισραήλ θα μπορούσε να δει τοπικά κρούσματα, όπως συμβαίνει με την ιλαρά.
«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε πως συμπεριφέρεται ο κορωνοιός και αν πρέπει να εμβολιαζόμαστε κάθε έξι μήνες ή δύο χρόνια».
«Εάν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης απαιτεί από τους ανθρώπους να εμβολιάζονται κάθε έξι μήνες, δεν είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα εμβολιαστούν με τέτοια συχνότητα αυτό μπορεί να προκαλέσει νέες εστίες.

Σκιώδεις πανδημίες

Η πανδημία του κορωνοιού έχει δημιουργήσει αρκετές «σκιώδεις πανδημίες» - τα κρούσματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν για χρόνια.
Η πανδημία είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση της χώρας και στην ψυχική υγεία των πολιτών της. Έχει καταστρέψει τις επιχειρήσεις, αυξάνει το stress και την κατάθλιψη.
«Πρέπει να μάθουμε το μάθημα μας και να δούμε πώς μπορούμε να ανακάμψουμε», δήλωσε ο καθηγητής Nadav Davidovitch, πρόεδρος της Ισραηλινής Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας.
«Το σύστημα δημόσιας υγείας στο Ισραήλ υπέφερε, και τώρα πρέπει να κάνουμε μια επένδυση ώστε να αποκατασταθεί.
Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί είναι να σκεφτούμε ότι έχει τελειώσει ο κορωνοιός.
Όποιος πιστεύει ότι γνωρίζει τα πάντα για το μέλλον αυτού του ιού, μάλλον αγνοεί την πραγματικότητα.
Στο Ισραήλ γνωρίζουν ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει μέχρι να τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης