Τελευταία Νέα
Διεθνή

Weidmann (Bundesbank): Γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει να σπεύσει να αυξήσει τις αγορές ομολόγων μέσω του PEPP

Weidmann (Bundesbank): Γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει να σπεύσει να αυξήσει τις αγορές ομολόγων μέσω του PEPP

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, δεν θα διανείμει μέρισμα προς το γερμανικό δημόσιο για πρώτη φορά από το 1979, καθώς προετοιμάζεται για «σημαντικούς» κινδύνους αναφορικά με τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας

Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να τροποποιήσει το πρόγραμμα μέτρων νομισματικής πολιτικής για την τόνωση της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, επισήμανε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Jens Weidmann σε συνέντευξη του CNBC την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, εν μέσω ανησυχιών εκ μέρους αξιωματούχων της ΕΚΤ για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων ζώνης του ευρώ.

Κόστος δανεισμού

Σύμφωνα με αλλεπάλληλες δηλώσεις μελών του Δ.Σ. της ΕΚΤ, η κατακόρυφη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στη ζώνη του ευρώ που καταγράφηκε στο τέλος Φεβρουαρίου, είναι «ανεπιθύμητη και πρέπει να να αναληφθεί δράση» - αναδεικνύοντας τις ανησυχίες ότι το κόστος δανεισμού για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται να αυξηθεί και να τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Tο πρόγραμμα PEPP

Η ΕΚΤ προσπάθησε να περιορίσει το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των οικονομιών της πανδημίας, με την εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, που έγινε γνωστό ως PEPP.
Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανάταξη των οικονομιών της ευρωζώνης και να οδηγήσουν στην αναληψη μεγαλύτερης δράσης εκ μέρους της Φρανκφούρτης όπως επισημαίνουν αναλυτές του οποίους επικαλείται το δημοσίευμα του CNBC.
 
Tο πρόγραμμα PEPP

Η ΕΚΤ προσπάθησε να περιορίσει το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, με την εφαρμογή ενός προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, γνωστό ως PEPP.
Αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο αυτές την ανάταξη των οικονομιών της ευρωζώνης και να οδηγήσουν στη ανάληψη μεγαλύτερης δράσης εκ μέρους της Φρανκφούρτης όπως επισημαίνουν αναλυτές του οποίους επικαλείται το δημοσίευμα του CNBC.

Ευελιξία

«Υπάρχουν τρόποι να αντιδράσουμε στην εξέλιξη αυτή», δήλωσε ο Jens Weidmann, κυβερνήτης της Bundesbank, στο CNBC αναφερόμενος στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ.
«Το PEPP διαθέτει ευελιξία και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευελιξία προκειμένου να αντιδράσουμε εν όψει αυτής της κατάστασης», πρόσθεσε.

Το πρόγραμμα

Από τότε που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020, το πρόγραμμα έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ έχει επεκταθεί ως προς τη διάρκεια και την ποσότητα των αγορών ομολόγων.
Επίσημα το πρόγραμμα PEPP διαρκεί έως τον Μάρτιο του 2022 και είναι συνολικού ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιβράδυνση αγορών

Ωστόσο, τα στοιχεία έχουν δείξει ότι οι αγορές χρέους εκ μέρους της ΕΚΤ επιβαδύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Αν και η κεντρική τράπεζα δικαιολόγησε τη μείωση του PEPP, οι αναλυτές αμφισβήτησαν τους λόγους πίσω από τη στάση αυτή της Φραγκφούρτης.
Όταν ρωτήθηκε εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να διευρύνει το πρόγραμμα αγορών για να αντιμετωπίσει το υψηλότερο κόστος δανεισμού, ο Weidmann επθσήμανε: «Φυσικά αυτό είναι ένα όπλο που βρίσκεται στο τραπέζι, προκειμένου να επωφεληθούμε από την ευελιξία που έχουμε στην εφαρμογή του PEPP».

Σταθερότητα τιμών

«Αλλά και πάλι το πρώτο βήμα είναι να αναλύσουμε τις βασικές αιτίες (σ.σ. της αύξησης των αποδόσεων στα ομόλογα) και επίσης να δούμε ποια επίδραση θα υπάρξει ως προς τον τελικό μας στόχο που είναι η σταθερότητα των τιμών», πρόσθεσε.
Να σημειωθεί ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα λάβει χώρα στις 11 Μαρτίου.

Θολά όρια

Ο Weidmann ο οποίος παραδοσιακά φάνηκε στα «γεράκια» της ΕΚΤ ήταν υπέρ της μικρότερης παρέμβασης από την κεντρική τράπεζα μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 3 Μαρτίου, ο Weidmann υπενθύμισε τους κινδύνους που απορρέουν από το μεγάλο όγκο αγοράς κυβερνητικού χρέους.
«Τέτοιες αγορές (σ.σ. κρατικών ομολόγων), ωστόσο, συνδέονται επίσης με κινδύνους, ιδίως καθώς μπορούν να θολώσουν τη γραμμή μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής», επισήμανε.
«Το βασικό ζήτημα για μένα εδώ είναι ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρεί επαρκή απόσταση από τη χρηματοδότηση των δαπανών της κυβέρνησης.
Η αρχή αυτή περιλαμβάνει τη διασφάλιση της διατήρησης κινήτρων για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας», πρόσθεσε.

Εξάντληση του PEPP

Σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν προτείνει ότι ενδέχεται να μην εξαντληθεί το πλήρες ποσό αγορών των κρατικών ομολόγων.
Μιλώντας τον Δεκέμβριο, η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι «ο φάκελος (σ.σ. των αγορών) δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί πλήρως».
Οι μελλοντικές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική θα εξαρτηθούν πιθανώς από την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, καθώς και από τη δυναμική της εξέλιξης των τιμών.
Η εντολή της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει τον πληθωρισμό «κοντά αλλά κάτω από 2%» μεσοπρόθεσμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου ο πληθωρισμός ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την εκκίνηση της πανδημίας και διαμορφώθηκε στο 0,9%. 

Το veto από Bundesbank

Σε συνάφεια με τις παρατεθείσες δηλώσεις του Weidmann τελεί και το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, δεν θα διανείμει μέρισμα στην κυβέρνηση για πρώτη φορά από το 1979, καθώς προετοιμάζεται για «σημαντικούς» κινδύνους αναφορικά με τα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico την Τατέρτη 3 Μαρτίου 2021.
Η Bundesbank ανακοίνωσε ότι διεύρυνε τις προβλέψεις της κατά 2,4 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος για να προστατευτεί από αθετήσεις πληρωμών και κινδύνους όσον αφορά το επιτοκίου.
«Τα εκτεταμένα μέτρα νομισματικής πολιτικής έχουν αυξήσει τους κινδύνους για την ‘‘υγεία’' του ισολογισμού μας», ανέφερε ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann.

Αθετήσεις πληρωμών

«Για παράδειγμα, το ρίσκο αθέτησης πληρωμών έχει αυξηθεί επειδή έχουν εξαγοράσει μεγάλο όγκο εταιρικών ομολόγων», πρόσθεσε.
Ως αποτέλεσμα, η Bundesbank δεν παρουσίασε κέρδη για το έτος.
Το 2019 είχε μεταβιβάσεις 5,9 δισ. ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό.
Αναφορικά με την οικονομία, ο Weidmann δήλωσε πως δεν αλλάζει την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3% το 2021, ωστόσο εάν οι περιορισμοί παραταθούν και στο δεύτερο εξάμηνο, πιθανώς να πρέπει να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις.
Οι αγορές ομολόγων απο την ΕΚΤ
ECB slowed purchases under pandemic program last week

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης