Τελευταία Νέα
Διεθνή

Villeroy (Τράπεζα της Γαλλίας): Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποτρέψει την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα του ευρώ

Villeroy (Τράπεζα της Γαλλίας): Η ΕΚΤ θα πρέπει να αποτρέψει την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα του ευρώ

Για την επιβράδυνση των καθαρών αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ στα 12 δισ. ευρώ (PEPP)  ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι παραπλανητικά

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «μπορεί και πρέπει να αντιδράσει» σε οποιαδήποτε αδικαιολόγητη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων η οποία απειλεί να υπονομεύσει την οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε ένας από τους υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Francois Villeroy de Galhau, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021.
Τα σχόλια του επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας, kai μεταξύ των ισχυρότερων αξιωματούχων της ΕΚΤ, οδήγησαν τους επενδυτές στο να προβλέψουν ότι η κεντρική τράπεζα ήδη ενισχύει το δικό της πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά ομολόγων.

Πρόγραμμα PEPP

Την ώρα που τα στοιχεία για τη Δευτέρα 1 Μαρτίου έδειξαν ότι οι καθαρές αγορές μέσω του πανδημικού προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) επιβραδύνθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο Villeroy υπογράμμισε ότι τα στοιχεία είναι παραπλανητικά λόγω των ρευστοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου μειώθηκε 10 μονάδες βάσης στο 0,66%, και πρόκειται η μεγαλύτερη πτώση του από τον Ιούνιο (1/3).
Οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως αυξάνονται κυρίως από τις ρευστοποιήσεις μακροπρόθεσμων κρατικών τίτλων.
Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική για την Ευρωζώνη, επειδή οι αποδόσεις κρατικού χρέους χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες ως σημείο αναφοράς για το κόστος χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
 
Δέσμευση

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεσμεύθηκαν το τελευταίο διάστημα ότι θα προχωρήσουν σε όποια απαραίτητη δράση για να σταματήσουν την άνοδο των αποδόσεων, εντούτοις δεν κατόρθωσαν να αποτρέψουν το sell-off.
Ο Villeroy δήλωσε ότι η επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης οφείλεται σε «υπερβολική αντίδραση (σ.σ. όσον αφορά την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων) των επενδυτών».
Η ΕΚΤ πρέπει να ξεκινήσει χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έκτακτης ανάγκης (PEPP) για να μειώσει τις αποδόσεις, σημείωσε και επισήμανε ότι «συνεχίζουμε να είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας, ανάλογα με την περίσταση, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της μείωσης του επιτοκίου των καταθέσεων, εφόσον χρειαστεί».

Εμβολιασμοί

Η δήλωση του Villeroy συνάδει με τις θέσει των περισσότερων αναλυτών μετά τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας: με τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης να μειώνονται από την από τις καθυστερήσεις στα προγράμματα εμβολιασμών, η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει την υπερβολική περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε ο Simon Harvey, ανώτερος αναλυτής της Monex Europe.

Νέες αγορές μέσω PEPP

«Ωστόσο, η αγορά θα χρειαστεί απόδειξη της βούλησης της ΕΚΤ να αναλάβει δράση ύστερα από τα σημερινά δεδομένα που προκαλούν μπερδεμένα»..
Μια πληρέστερη εικόνα θα είναι διαθέσιμη την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 όταν θα ανακοινωθούν τα στοιχεία σχετικά με τις ρευστοποιήσεις.
Τα δεδομένα της αγορά; ομολόγων δεν αντικατοπτρίζουν επίσης τις συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή (25 - 26/2), καθώς οι συναλλαγές χρειάζονται μερικές ημέρες προκειμένου να εκκαθαριστούν και να εμφανιστούν στους λογαριασμούς της ΕΚΤ.
Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ως επί το πλείστον ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί αυτό το τρέχον τρίμηνο, πριν ξεκινήσει μια ανάκαμψη γύρω από την άνοιξη.
Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης είναι επίσης μικρότερη από ό, τι στις ΗΠΑ, και το Ταμείο Ανάκαμψης θα ξεκινήσει να μοιράζει πόρους μέχρι τα μέσα του έτους.
Αγορές ομολόγων απο την ΕΚΤ μέσω του PEPP
Redemptions weighed down ECB's net bond purchases last week
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης