Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ) στο Reuters: Η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τις αγορές ομολόγων για να ανακόψει την άνοδο των επιτοκίων

Στουρνάρας (ΤτΕ) στο Reuters: Η ΕΚΤ θα πρέπει να αυξήσει τις αγορές ομολόγων για να ανακόψει την άνοδο των επιτοκίων
O Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων τίτλων δεν εξηγείται από τις επιδόσεις της Ευρωζώνης όσον αφορά την ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Παρέμβαση πραγματοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας καθώς σε μία προσπάθεια να επιβραδυνθεί η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ ζήτησε απερίφραστα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αυξήσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Reuters την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021.

Άνοδος αποδόσεων

Εν όσω, οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο τελευταίων των τριών ετών, η ΕΚΤ δέχεται πίεση για να εκπληρώσει δέσμευσή της να διατηρήσει «ευνοϊκές της συνθήκες χρηματοδότησης των οικονομιών» των 19 κρατών - μελών που έχουν πληγεί από την πανδημία μέσω του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης (PEPP).

Πληθωρισμός
 

'Το sell-off που έλαβε χώρα στην αγορά των ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, ξεκίνησε από τις ΗΠΑ όπου τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολ. του πακέτου Biden οδήγησαν τους επενδυτές να προεξοφλήσουν την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.
Με βάση το σενάριο έκρηξης της ζήτησης στις ΗΠΑ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σκαρφάλωσε στη συνεδρίαση της Πέμπτης πάνω από το 1,6%, για να επιστρέψει στην περιοχή του 1,4% (25/2), βοηθώντας στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ.

Χρηματοδότηση

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων, συνεπώς θα ήταν καλύτερο για την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγορών μέσω του προγράμματος ΡΕΡΡ προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα παραμείνουν ευνοϊκές όσο συνεχίζεται η πανδημία», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
O Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης προσέθεσε ότι δεν θεωρεί η άνοδος των μακροπρόθεσμων αποδόσεων των ομολόγων του ευρώ δικαιολογείται από τα θεμελιώδη, δηλαδή από την οικονομική ανάπτυξη ή τον πληθωρισμό.
O κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι οι διαμορφωτές πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δώσουν εντολή στο εκτελεστικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, που παρακολουθεί μεταξύ άλλων και τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων, να παρεμβάνει αναλόγως, όταν θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 11 Μαρτίου 2021.

Το μήνημα

Υπογράμμισε,μάλιστα, ότι ενδεχομένως να αλλάξει «ελαφρώς» το μήνυμα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο, όπως επισήμανε, να χρειάζεται σημαντική αλλαγή δεδομένου ότι η ΕΚΤ εξακολουθεί να διαθέτει περί το 1 τρισ. ευρώ για να δαπανήσει στο πλαίσιο του «οπλοστασίου» του ΡΕΡΡ.
«Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή από τα μηνύματα στα οποία είχαμε συνηθίσει έως τώρα και αυτό που απομένει να δούμε είναι εάν θα σπεύσουν και άλλοι διαμορφωτές πολιτικής να μοιραστούν την ίδια άποψη”, εκτιμά ο Divyang Shah, στρατηγικός αναλυτής της IFR Markets.

Δηλώσεις

Λίγο νωρίτερα το μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ Isabel Schnabel και ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane σε ξεχωριστές δηλώσεις τους σημείωναν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων χρήζουν παρακολούθησης, χωρίς ωστόσο να ζητήσουν ευθαρσώς την αύξηση των αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.
«Σε αυτό το στάδιο, μια υπερβολική μείωση των αποδόσεων θα ήταν ασυνεπής με την προσπάθεια αντιμετώπισης του σόκ από την πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού», δήλωσε ο Lane σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansión.
«Αλλά ταυτόχρονα, είναι ξεκάθαρο ότι δεν ασχολούμαστε με τον έλεγχο της καμπύλης απόδοσης (σ.σ. των ομολόγων), με την έννοια ότι επιθυμούμε να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη απόδοση σταθερή».
Από την πλευρά της η Schnabel εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική και σημείωσε ότι «μια σταδιακή αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα ήταν ευπρόσδεκτη ακόμη και αν αντικατοπτρίζει τις υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό» και «ότι οι σταδιακές αυξήσεις των πραγματικών αποδόσεων δεν αποτελούν απαραίτητα πηγή ανησυχίας καθώς αντανακλούν τη βαλτίωση των προοπτικών ανάπτυξης», κατέληξε.
ΕΨΒ_ΕΧ.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης