Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7,6% το 2020, η μεγαλύτερη από το 1936

Πορτογαλία: Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 7,6% το 2020, η μεγαλύτερη από το 1936

Ισχυρό πλήγμα για την πορτογαλική οικονομία από τη μείωση των τουριστικών εσόδων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 15% του ΑΕΠ της χώρας

Σχετικά Άρθρα

 Την πλέον απότομη συρρίκνωση οικονομίας της από το 1936 κατέγραψε η Πορτογαλία, καθώς τόσο η εγχώρια όσο και η εξωτερική ζήτηση σημείωσαν κατακόρυφη πτώση εξαιτίας της πανδημίας, με αποκορύφωμα τις τουριστικές εισπράξεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021.
Το ΑΕΠ κατέγραψε πτώση κατά 7,6% το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΙΝΕ) σχεδόν διπλάσιο από την μείωση 4,1% το 2012 που προκλήθηκρ εξαιτίας της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής η οποία επιβλήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της χώρας από την κρίση χρέους.
«Η εγχώρια ζήτηση παρουσίασε σημαντική αρνητική συμβολή στον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης», σημείωσε το ΙΝΕ.
«Η συμβολή της καθαρής εξωτερικής ζήτησης αναδεικνύεται πιο αρνητική για το 2020, αντανακλώντας κυρίως την άνευ προηγουμένου μείωση των τουριστικών εσόδων».
Να σημειωθεί ότι ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 15% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία


Η ΙΝΕ αναθεώρησε τη μείωση ΑΕΠ κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους σε 0,2% από 0,4% (δ’ τρίμηνο).
Πρόκειται για μια κατακόρυφη πτώση από την άναπτυξη 13,3% του τρίτου τριμήνου.
Στα αναθεωρημένα στοιχεία για το γ τρίμηνο, η ΙΝΕ ανέφερε επίσης ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 6,1% σε ετήσια βάση, αναθεωρώντας την εκτίμησή της για πτώση 5,9%.
Η κυβέρνηση προβλέπει ανάκαμψη 5,4%  για το 2021, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το τρέχον lockdown θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη στους πρώτους μήνες του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης