Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: H Fed για μια φούσκα ναρκοθετεί την οικονομία των ΗΠΑ

Rabobank: H Fed για μια φούσκα ναρκοθετεί την οικονομία των ΗΠΑ
Λάθος η μη υιοθέτηση υψηλότερων επιτοκίων, αναφέρει η Rabobank
Σχετικά Άρθρα

Την άποψη πως για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χρηματαγορά των ΗΠΑ ευθύνεται η πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserves - Fed) διατυπώνει με ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Οι αγορές φαίνεται πως έχουν… ηρεμήσει και ο λόγος δεν είναι άλλος από την ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ο οποίος είπε ότι υπάρχει «ελπίδα για επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες».
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Rabobank, αυτό δεν μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση σε οποιαδήποτε αναφορά στην πανδημία Covid.
Από την άλλη, η Wall Street έχει προεξοφλήσει και με το παραπάνω μία απότομη ανάκαμψη.
Ως εκ τούτου, η πολιτική της Fed να κάνει πολύ πλούσιους τους πλούσιους και τους φτωχούς λίγο λιγότερο φτωχούς πρόκειται να συνεχιστεί.

Και είναι όλα καλά

Οι κάτοχοι junk bonds θα κάνουν πάρτι για πολύ ακόμη – και είναι όλα καλά, επειδή τα επιτόκια δεν πρόκειται ποτέ να αυξηθούν.
Στοίβες από κερδοσκοπικά σκουπίδια αποτιμώνται σαν να ήταν χρυσός – και είναι όλα καλά, επειδή τα επιτόκια δεν πρόκειται ποτέ να αυξηθούν.
Και, βέβαια, και ο χρυσός και τα κρυπτονομίσματα στέλνουν τα ανάλογα μηνύματα – και είναι όλα καλά, επειδή τα επιτόκια δεν πρόκειται ποτέ να αυξηθούν.
Όπως η ολλανδική τράπεζα σημειώνει τακτικά, ακόμα και η καμπύλη απόδοσης των κρατικών ομολόγων μπορεί να επιπεδωθεί - αφού τα επιτόκια δεν πρόκειται ποτέ να αυξηθούν.
Φυσικά, θα υπάρξουν παρενέργειες.

«Ούτε μία αναφορά»

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για τη φούσκα που έχει δημιουργηθεί στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατά την ακρόασή του στη Γερουσία.
Με τη στάση του, όμως, αυτή διακινδυνεύει να υπάρξει ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα, το οποίο θα μπορούσε να έχει προλάβει.
Τίποτε δεν είναι χωρίς τίμημα, υποστηρίζει η Rabobank.
Ακόμη και επισιτιστική κρίση θα μπορούσε να προκύψει, προσθέτει.
Αλλά μην ανησυχείτε, αγορές!
Η «ελπίδα για επιστροφή σε πιο φυσιολογικές συνθήκες» καλύπτει προφανώς όλες τις πιθανότητες.
Εν τω μεταξύ, με την ελπίδα για «πιο φυσιολογικές συνθήκες» στην παγκόσμια σφαίρα, η Κίνα έχει θέσει τις προϋποθέσεις για κατάργηση των δασμών και, γενικότερα, για εξομάλυνση των σινοαμερικανικών σχέσεων.
Βέβαια, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, πρότεινε, προς το παρόν, τη διατήρηση τόσο των κυρώσεων όσο και των δασμών.
Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δέχεται εισηγήσεις για να μποϊκοτάρει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης