Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ορισμένες πικρές αλήθειες – Κανονικότητα από 2022, θα χαθεί ως χρονιά το 2021, το σχέδιο εμβολιασμού δεν βγαίνει

Ορισμένες πικρές αλήθειες – Κανονικότητα από 2022, θα χαθεί ως χρονιά το 2021, το σχέδιο εμβολιασμού δεν βγαίνει
Επιστροφή στην φυσιολογική ζωή από το 2022
Σχετικά Άρθρα

Ορισμένες πικρές αλήθειες πρέπει να ειπωθούν καθώς ενώ η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες στον πλανήτη ταλαιπωρούνται και ταλαιπωρούν κοινωνίες και οικονομίες… το τούνελ είναι μεγάλο και το λιγοστό φως δεν επιτρέπει αισιοδοξία άμεσα.
Η πανδημία του κορωνοιού, έδειξε και ανέδειξε πολλά ζητήματα και παρά την αρχική ευφορία ότι με τον εμβολιασμό θα επανέλθει η κανονικότητα, αυτό πλέον δεν είναι εφικτό για το 2021, οι νέοι στόχοι επιστροφής στην κανονικότητα μετατίθενται για το 2022.

Οι πικρές αλήθειες

Κανονικότητα από το 2022

Με όρους επιστροφής στην φυσιολογική κοινωνική και οικονομική ζωή, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε επιστροφή στην κανονικότητα από το 2021.
Πλέον επιστροφή στην κανονικότητα θα έχουμε από το 2022.
Από το Καλοκαίρι του 2021 θα υπάρξουν κάποια ψήγματα βελτίωσης αλλά η πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα από το 2022.

Τουρισμός από το 2022

Μετά το σοκ του 2020, όπου κατέρρευσε ο τουρισμός στην Ελλάδα, ούτε το 2021 θα είναι καλή χρονιά.
Τα τουριστικά έσοδα εάν φθάσουν στα 7 με δισεκ. θα είναι επιτυχία.
Είναι προφανές ότι ο εμβολιασμός καθυστερεί και συνεχώς προκύπτουν νέα πράγματα, πρόκειται για μια φαύλη και ατέρμονη κατάσταση.

Ο εμβολιασμός δεν θα ξεπεράσει το 35% με 45%

Παρά τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στον εμβολιασμό, τελικώς και παρά τις δημοσκοπήσεις που αναφέρουν ότι θα εμβολιαστεί το 70%... η πραγματικότητα θα διαψεύσει όλα αυτά τα σενάρια.
Ο εμβολιασμός δεν θα ξεπεράσει το 35% με 40% του συνολικού πληθυσμού δηλαδή τα 4,3 με 4,5 εκατ σε σύνολο περίπου 11 εκατ.
Η διαδικασία εμβολιασμών θα είναι πολύ αργή, οι πολίτες είναι καχύποπτοι και εύλογα καθώς μέσα σε διάστημα λίγων μηνών ανακαλύφθηκαν εμβόλια, οι παρενέργειες τύπου Νορβηγίας δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό, ενώ ουδείς μιλάει για φάρμακο.
Όλοι εστιάζουν στον εμβολιασμό και ουδείς μιλάει για την θεραπεία, η κοινωνία στα όρια της δηλητηριασμένης αποχαύνωσης.

Η οικονομία σε ανάκαμψη από το 2022, το 2021 το ΑΕΠ από 1,5% έως 2,5%

Η καλλιεργηθείσα προσδοκία ότι η οικονομία το 2021 θα σημειώσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν θα επιβεβαιωθεί.
Ανάπτυξη 5% δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και το +6% ή το +4%, όλοι αυτοί οι στόχοι θα αναθεωρηθούν με την πάροδο των εβδομάδων.
Εάν η οικονομία το 2021 αναπτυχθεί 1,5% με 2,5% θα είναι επιτυχία.
Μετά από ύφεση -10,3% ή 165 δισεκ. ΑΕΠ, ανάκαμψη π.χ. 2% σημαίνει αύξηση εθνικού πλούτου 3,3 δισεκ. στα 168,3 δισεκ. ευρώ, αυτό δεν λέγεται ανάκαμψη τύπου V.
Οι επιπτώσεις στην οικονομία από όλη αυτή την λάθος συνταγή θα είναι μακροπρόθεσμες.

Υποτιμούμε την εκτόξευση του χρέους – Τεράστιο το πρόβλημα

Λόγω των τοξικών μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής έχουμε υποτιμήσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους το οποίο έχει φθάσει στην Ελλάδα στο 222% του ΑΕΠ μαζί με τα repos ή 206% χωρίς τα repos ή 370 και 340 δισεκ. αντίστοιχα.
Η επικρατούσα άποψη ότι δεν πειράζει ας δαπανήσουμε τώρα για να στηρίξουμε την οικονομία είναι συνταγή καταστροφής.
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρούμε το πρόβλημα μπροστά μας και το ακόμη χειρότερο, όσο αυξάνεται το χρέος, τόσο θα μειώνεται η παραγωγική ικανότητα της χώρας κοινώς όποτε στην ιστορία αυξανόταν το χρέος, η πορεία του ΑΕΠ δεν πήγαινε καλά.

Στρατηγική περιοριστικών μέτρων με όρους μιμητισμού

Η Ελλάδα και δυστυχώς πολλές χώρες ακολουθούν στρατηγικές μιμητισμού.
Δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός αλλά στρατηγική που αλλάζει ανά εβδομάδα και με βάση τις περιστάσεις.
Τα εμπρός – πίσω στον σχεδιασμό, στα μέτρα στην χαλάρωση και ακολούθως στην αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων μόνο ζημία προκαλούν στην κοινωνία, την οικονομία.

Επιστροφή στην φυσιολογική ζωή από το 2022

Από το 2022 θα μπορούν οι κοινωνίες να προσβλέπουν στην επιστροφή στην φυσιολογική ζωή.
Να επισκεφθούν ένα εστιατόριο, να κάνουν ελεύθερα ένα ταξίδι, να αποσυρθούν οι μάσκες και όλα αυτά τα μέτρα αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Το πρόβλημα ξεκίνησε τον Μάρτιο 2020 στην Ελλάδα – το πραγματικό πρόβλημα ξεκίνησε Φθινόπωρο του 2019 στο Wuhan της Κίνας – και φθάσαμε Φεβρουάριο 2021 δηλαδή 11 μήνες και ακόμη το πρόβλημα είναι άλυτο.
Μην καλλιεργούνται φρούδες προσδοκίες.

Χαμηλά ο πήχης και στο χρηματιστήριο

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι με την έλευση των εμβολίων πυροδοτήθηκε ένα ράλι στα χρηματιστήρια, ράλι εκτόνωσης και προσδοκίας.
Όμως οι προσδοκίες αρχίζουν να διαψεύδονται οπότε και ο πήχης των προσδοκιών για το χρηματιστήριο θα πρέπει να μειωθεί.
Στόχοι για 1000 μονάδες αναθεωρούνται, μετατίθενται για πολύ αργότερα… για το ορατό μέλλον 880 μονάδες ή +17% στο καλό σενάριο και βλέπουμε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης