Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κανονικότητα από το 2022 στην Ελλάδα - Η ανάκαμψη ΑΕΠ τύπου NIKE οδηγεί έως τις 880 μον. αποκλείονται οι 1000 μον.

Κανονικότητα από το 2022 στην Ελλάδα - Η ανάκαμψη ΑΕΠ τύπου NIKE οδηγεί έως τις 880 μον. αποκλείονται οι 1000 μον.
Η ανάκαμψη στην Ελλάδα και στο ΑΕΠ θα είναι τύπου NIKE
Σχετικά Άρθρα

H επιστροφή στην κανονικότητα, δεν θα έρθει το 2021, η πορεία των μεταλλάξεων του κορωνοιού σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το 2022… μετά από μια διετία από την έναρξη της επιδημιολογικής κρίσης, ο κόσμος θα αρχίσει να λειτουργεί όπως στο παρελθόν προ covid 19.
Το 2021 με επιδημιολογικούς όρους ο κορωνοιός θα συνεχίσει να απασχολεί την παγκόσμια κοινωνία παρά τον εμβολιασμό, οπότε από το 2022 μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα.
Οι οικονομίες ανακάμπτουν ορισμένες έντονα άλλες άτονα, αλλά το αποτέλεσμα της ανάκαμψης δεν είναι απόρροια βελτίωσης της παραγωγής αλλά υπερχρέωσης.
Είναι λάθος να μην διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος, κάθε φορά που το χρέος εκτοξευόταν… το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερη ανάπτυξη, χειρότεροι όροι ευκαιριών και βεβαίως επώδυνα μέτρα λιτότητας.

Η ανάκαμψη στην Ελλάδα θα είναι τύπου NIKE

To Bankingnews εσχάτως έχει αναφερθεί ούκ ολίγες φορές στην Nike την εταιρία ένδυσης και υπόδησης κυρίως γιατί με την πολιτικής της οδηγεί σε αδιέξοδο δεκάδες εταιρίες αθλητικών ειδών.
Όμως η NIKE μπορεί να μας είναι χρήσιμη ή καλύτερα το σήμα της NIKE να μας είναι χρήσιμο καθώς θα σηματοδοτεί το είδος της ανάκαμψης που αναμένεται στην Ελλάδα.
To V έχει εγκαταλειφτεί ως σενάριο αμετάκλητα και απομένει το σήμα της NIKE δηλαδή βίαιη πτώση -10,4% το 2020 στο ΑΕΠ και το 2021 ανάκαμψη από 1,8% έως 2,8% δηλαδή σταδιακή ανάκαμψη που θα απαιτήσει 3 οικονομικές χρήσεις για να μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει τις οικονομικές επιδόσεις του 2019.
Επίσης έχει καλλιεργηθεί η λανθασμένη εντύπωση επειδή θα έρθουν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, θα εκτιναχθεί το ΑΕΠ, πρόκειται για μια ψευδαίσθηση που θα διαψευστεί και γρήγορα θα πρέπει κοινωνία, επενδυτές και κυβέρνηση να αποτιμήσουν αυτή την παράμετρο.
Η χαμηλή ανάκαμψη στο ΑΕΠ σηματοδοτεί πολλά στην οικονομία και στις αγορές.
Nike_3s.jpg

Στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο οι 880 μονάδες, αποκλείονται οι 950 ή 1000 μονάδες

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραδοχές για το ΑΕΠ το 2021, ο στόχος για το ελληνικό χρηματιστήριο οι 1000 μονάδες αποκλείονται, ενώ θα πρέπει νξα αποκλειστούν και τα υψηλά του 2020 δηλαδή οι 950 μονάδες.
Το πιθανότερο σενάριο είναι το ελληνικό χρηματιστήριο να ανακάμψει 17% το 2021 και να αναρριχηθεί έως τις 880 μονάδες σε ένα αισιόδοξο σενάριο.
Με σχέδια αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες, προφανώς πρέπει να αλλάξουν οι στόχοι, να αναθεωρηθούν χαμηλότερα.

Το 2022 το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί στις 1100 μονάδες;

Εάν η κανονικότητα επιστρέψει το 2022, ναι είναι πιθανό να δούμε τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 1100 μονάδες.
Ωστόσο η άνοδος των επιτοκίων στα μακροπρόθεσμα ομόλογα π.χ. το επιτόκιο στο 10ετές από 0,80% θα αυξηθεί στο 1,5% θα μετριάσει την ανποδικότητα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς.
Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα η αύξηση του χρέους δεν έχει αποτιμηθεί ούτε από το χρηματιστήριο, ούτε από τα ομόλογα καθώς όλοι, κυβερνήσεις, αγορές και επενδυτές έχουν επαναπαυτεί στο γεγονός ότι η ΕΚΤ αγοράζει στην δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα προσεγγίζουν τα 16 δισεκ. αυτά που έχει αγοράσει.

Ο κίνδυνος της χαμένης δεκαετίας

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας χαμένης δεκαετίας στην τελευταία έκθεση του Global Outlook.
Η παγκόσμια ανάπτυξη εξαρτάται από τη διάθεση των εμβολίων.
Σε αντίθεση με ό, τι πιστεύουν πολλοί, μια χαμένη δεκαετία δεν πρέπει να μεταφραστεί σε μηδενική ανάπτυξη δέκα ετών, αλλά μια πολύ αδύναμη βελτίωση του ΑΕΠ, της παραγωγικότητας και των θέσεων εργασίας και των μισθών.
Ένας τέτοιος κίνδυνος έρχεται μετά από τα μαζικά σχέδια τόνωσης και τις μαζικές αυξήσεις του χρέους του 2020.
Γνωρίζουμε από τα τελευταία εβδομήντα χρόνια ότι οι οικονομίες καταγράφουν ασθενέστερη ανάκαμψη με παθογενείς βελτιώσεις στην εργασία μετά από μαζική αύξηση του δημοσίου χρέους.
Η τρέχουσα κατάσταση και συγκυρία θα είναι ίδια.
Οι ακρότητες και υπερβολές ως προς το δημόσιο χρέος πιθανότατα θα μειώσει την αύξηση της παραγωγικότητας επειδή πολλοί τομείς θα είναι κορεσμένοι, οι επενδύσεις πιθανότατα θα πιεστούν λόγω της διατήρησης της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας που προέρχεται από τεράστιες ενέσεις ρευστότητας και, ως εκ τούτου, οι πραγματικοί μισθοί δεν θα βελτιωθούν και αυτή η εξέλιξη θα επιβραδύνει την παραγωγικότητα.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο, επειδή τα ανησυχητικά σημάδια στην Ευρώπη τα είδαμε το 2015-2019.
Η αύξηση των εταιρειών zombie, η εκρηκτική αύξηση των ελλειμμάτων σε περιόδους ανάπτυξης και οι αδύναμες βελτιώσεις της παραγωγικότητας ήταν ήδη οι μεγάλες προκλήσεις των προηγούμενων ετών.
Η ιστορία μας διδάσκει ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους στα χρόνια της κρίσης οδηγεί σε ασθενέστερες ανακτήσεις του χαμένου εδάφους στην οικονομία.
Η κρίση του κορωνοιού δεν αποτελεί εξαίρεση.

Το ερώτημα όμως είναι «τι πρέπει να γίνει»;

 
Πιθανώς αυτό που καμία κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να εγκαταλείψουν τις πολιτικές από την πλευρά της ζήτησης και χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του κράτους και τις κεντρικές τράπεζες ως δανειστή πρώτης λύσης και όχι έσχατης ανάγκης να εστιάσουν στην προσφορά.
O πυλώνας στην οικονομία είναι να ενεργοποιήσεις προσφορά και ζήτηση.
Υπάρχει προσφορά ρευστότητας δημιουργώντας τεχνηέντως ζήτηση αλλά η προσφορά πραγματικών προϊόντων και υπηρεσιών είναι το ζητούμενο.
Στην ευρωζώνη, η χαμένη δεκαετία ήταν ήδη κίνδυνος πριν από το Covid-19.
Τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις αγνοούν τις ανισορροπίες και τις υπερβολικές δαπάνες και δυστυχώς αντιγράφουν την Ιαπωνία χωρίς να διαθέτουν τα πλεονεκτήματα της Ιαπωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης