Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τι θα συμβεί εάν μετά την σταδιακή άρση του lockdown 2 στην Ελλάδα και την έλευση του εμβολίου… ο κορωνοιός επιμείνει;

Τι θα συμβεί εάν μετά την σταδιακή άρση του lockdown 2 στην Ελλάδα και την έλευση του εμβολίου… ο κορωνοιός επιμείνει;
Οποιαδήποτε καθυστέρηση επιστροφής στην κανονικότητα θα επιφέρει σοβαρό και μόνο πλήγμα στην οικονομία αλλά και στο χρηματιστήριο, όπου καλλιεργείται η προσδοκία ότι θα συμπεριφερθεί ωσάν να μην υπάρχει κορωνοιός
Κυβέρνηση, κοινωνία, επιστήμονες, όλοι στηρίζονται στην παραδοχή ότι μετά την σταδιακή άρση του lockdown 2 και την έλευση του εμβολίου κάποια στιγμή μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2021… ο κορωνοιός θα αποκλιμακωθεί και θα περιθωριοποιηθεί ενώ η κανονικότητα θα επιστρέψει.
Το σενάριο αυτό δηλαδή της γρήγορης κανονικότητας είναι ο αυτοσκοπός, η κοινωνία αυτό επιθυμεί, αυτό επιδιώκει όχι την συνέχιση της καραντίνας όπως… δήθεν αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά την γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα.
Τι θα συμβεί όμως εάν μετά την άρση του lockdown 2 στην Ελλάδα – προφανώς και διεθνώς – και τον εμβολιασμό όσων τελικώς εμβολιαστούν, ο κορωνοιός επιμείνει συνεχίζοντας να αποτελεί απειλή για τις κοινωνίες και την δημόσια υγεία;
Τι θα συμβεί εάν οι μεγάλες προσδοκίες ότι με το εμβόλιο ουσιαστικά θα επιτευχθεί η προσδοκώμενη ανοσία της αγέλης, τελικώς ο κορωνοιός παραμείνει ως πρόβλημα στην δημόσια υγεία;

Αχαρτογράφητα νερά

Η επιστήμη, οι φαρμακοβιομηχανίες, οι κυβερνήσεις και τα εθνικά συστήματα υγείας δεν μπορούν να προβλέψουν την συμπεριφορά του κορωνοιού.
Οι υποθέσεις για τι εγγύς μέλλον στηρίζονται στις αναφορές των φαρμακοβιομηχανιών που αναφέρουν ότι σε πειραματικό στάδιο επιτυγχάνεται αποτελεσματικότητα 90% ή 95%.
Τι θα συμβεί όμως εάν στο πραγματικό περιβάλλον η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι χαμηλότερη και ο κορωνοιός συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα, ίσως όχι στην κλίμακα που βιώνουμε αλλά συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα;
Μέχρι τώρα δεν έχει αναλυθεί ο κίνδυνος ο κορωνοιός να μην αντιμετωπιστεί ούτε με το lockdown 2 αλλά ούτε και με τα εμβόλια η διάθεση των οποίων στις ΗΠΑ θα ξεκινήσει προσεχώς;

Έχει αποτιμηθεί ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία, τις οικονομίες και τις αγορές;

Στον διεθνή τύπο αναφέρεται ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες, δεν μπορούν να εγγυηθούν καθολική ανοσία της αγέλης.
Επίσης όπως και στην περίπτωση των εμβολίων για την γρίπη, ενώ η πλειονότητα των πολιτών κάνει το εμβόλιο σε ετήσια βάση, η γρίπη συνεχίζει να επαναλαμβάνεται.
Το ερώτημα είναι πως θα συμπεριφερθεί ο κορωνοιός, θα εξελιχθεί όπως μια κοινή γρίπη θα αποτελεί μια εποχή ίωση που θα είναι ελεγχόμενο πρόβλημα ή θα διατηρήσει την επικινδυνότητα του.
Εάν αυτό συμβεί για τις ευπαθείς ομάδες, πολλά περιοριστικά μέτρα μήπως παραμείνουν για περισσότερο καιρό από ότι έχει εκτιμηθεί;
Μήπως το πρόβλημα του κορωνοιού διατηρηθεί περισσότερο οπότε η επίδραση – ακόμη και εάν σε μικρότερο βαθμό – στις κοινωνίες και οικονομίες θα συνεχίσει για μακρό χρονικό διάστημα;

Ανοσία της αγέλης

Ο βασικός στόχος κάθε προσπάθειας ανά τον κόσμο ήταν η προστασία και η ανοσία της αγέλης.
Η Σουηδία η οποία επικρίθηκε για την προσπάθεια να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης, αποτελεί ένα παράδειγμα όπου τελικώς ανεξαρτήτως της μεθοδολογίας… ο τελικός στόχος είναι η ανοσία της αγέλης.
Όμως όπως παρατηρούν πολλοί, ένα εμβόλιο σε πραγματικό περιβάλλον μπορεί να έχει αποδοτικότητα 70% που σημαίνει ότι το 30% συνεχίζει να είναι επιρρεπές.
Το 30% στην Ελλάδα είναι 3,5 εκατ και στον πλανήτη 2,1 δισεκ. άνθρωποι.

Η ανάκαμψη θα είναι χαμηλότερη των προσδοκιών

Η πολυπόθητη ανάκαμψη στις οικονομίες θα αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών εάν τελικώς ο κορωνοιός έχει έρθει για να μείνει.
Ο κορωνοιός δεν είναι η μεγάλη βόμβα στα θεμέλια των εθνικών συστημάτων υγείας, ο κορωνοιός ήρθε να αποδείξει την ανεπάρκεια των εθνικών συστημάτων υγείας.
Αποτελεί πρόβλημα αλλά όπως αποδεικνύεται εστιάζει στις ευπαθείς ομάδες, αυτές χρειάζονται την μεγαλύτερη προσοχή.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ο δυνητικός κίνδυνος του κορωνοιού να αποτελέσει αφορμή περιοριστικών μέτρων που θα συντηρηθούν επί μακρόν πλήττοντας την προσπάθεια ανάκαμψης.
Ούτε τα κεφάλαια της ΕΕ, ούτε και οι προσπάθειες κάθε ιδιωτικής επιχείρησης δεν θα αποδώσει εάν η οικονομία δεν επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας.

Η επιστροφή, η άμεση επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να είναι αυτοσκοπός.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα επιφέρει σοβαρό και μόνο πλήγμα στην οικονομία αλλά και στο χρηματιστήριο, όπου καλλιεργείται η προσδοκία ότι θα συμπεριφερθεί ωσάν να μην υπάρχει κορωνοιός
Η Wall Street του Trump το κατάφερε, το προβληματικό ελληνικό χρηματιστήριο τώρα προσπαθεί να πάρει εμπρός… μην διαψευστούν οι προσδοκίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης