Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι «σκοτεινοί» χρηματοδότες Biden που του άνοιξαν το δρόμο για το Λευκό Οίκο

Οι «σκοτεινοί» χρηματοδότες Biden που του άνοιξαν το δρόμο για το Λευκό Οίκο
Η εκστρατεία του Biden συγκέντρωσε συνολικά 1,5 δισ δολάρια από τα οποία τα 145 εκατ δολάρια ήταν «σκοτεινές» δωρεές
Σχετικά Άρθρα

Για «σκοτεινούς» ανώνυμους χρηματοδότες που συνέβαλλαν καθοριστικά στην εκλογή του Joe Biden στην προεδρεία των ΗΠΑ κάνει λόγο το Bloomberg.
Όπως αναφέρει, η προεκλογική εκστρατεία του νέου Αμερικανού προέδρου συγκέντρωσε 145 εκατομμύρια δολάρια σε «σκοτεινές» δωρεές οι οποίες εδώ και χρόνια αποτελούν το μυστικό όπλο των Δημοκρατικών.
Με τη συμβολή αυτών των χρημάτων, η εκστρατεία του Biden συγκέντρωσε συνολικά 1,5 δισ δολάρια γεγονός που ευνόησε σημαντικά τη είσοδό του στο Λευκό Οίκο.

Η χρηματοδότηση Biden έσπασε κάθε ρεκόρ

Η συγκέντρωση αυτών των 145 εκα. Δολαρίων επισκιάζει τα 28,4 εκατομμύρια δολάρια που κατάφερε να συγκεντρώσει ο Donald Trump και σπάνε το προηγούμενο ρεκόρ των 113 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανώνυμες δωρεές που κατάφερε να συγκεντρώσει ο Ρεπουμπλικανικός υποψήφιος για την προεδρεία Mitt Romney το 2012.
Οι δημοκράτικοί έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει, ότι θέλουν να απαγορεύσουν την ροή «σκοτεινού χρήματος» στις προεκλογικές εκστρατείες καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για καθαρή διαφθορά, καθώς επιτρέπει σε κάποιους, να υποστηρίζουν οικονομικά έναν υποψήφιο χωρίς κανείς ποτέ να τους ελέγχει. Ωστόσο, μπροστά στην μεγάλη τους επιθυμία να απομακρύνουν τον Trump από το Λευκό Οίκο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, έκαναν τα στραβά μάτια.

Οι Δημοκρατικοί έκαναν τα «στραβά μάτια»

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ταμείου Δράσης Priorities USA, το οποίο χρησιμοποίησε κεφάλαια 26 εκατομμυρίων δολαρίων από κεφάλαια που διαχειρίζεται το μη κερδοσκοπικό τμήμα του, Priorities USA, για να στηρίξει τον Biden.
Στη θεωρία, οι νόμοι περί χρηματοδότησης των πολιτικών εκστρατειών υποτίθεται ότι περιορίζουν την επιρροή που έχει το μεγάλο κεφάλαιο προς τους πολιτικούς. Αλλά το σύστημα έχει κενά, τα οποία εκμεταλλεύονται ομάδες που υποστηρίζουν τον Biden και άλλους υποψηφίους.

Ο νέος πρόεδρος έλαβε εκατομμύρια ανώνυμες δωρεές

«Ο Biden επωφελήθηκε από αυτό», δήλωσε ο Larry Noble, πρώην γενικός σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής.
Και δεν είναι ψέμα, καθώς ο νέος Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να συγκεντρώσει 1 δισ δολάρια για την καμπάνια του καθώς μπορεί να δεχθεί δωρεές πάνω από 2.800 δολάρια από κάθε ιδιώτη.
Σ αυτά περιλαμβάνονται και τα 318.6 εκατομμύρια δολάρια από δωρητές που έδωσαν λιγότερα από 200 δολάρια. Τα υπόλοιπα χρήματα προήλθαν από δωρητές με μεγάλα πορτοφόλια που έδωσαν περίπου 825 χιλιάδες δολάρια ο καθένας.

Επιταγές με 8 ψήφιο νούμερο

Όμως το σκοτεινό χρήμα, δεν είναι η μεγαλύτερη πηγή χρημάτων στις προεκλογικές καμπάνιες. Πλούσιοι δωρητές έχουν το δικαιωμα να γράψουν επιταγές με οκταψήφιο νούμερο προς τους υποψηφίους σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις από τις οποίες μπορούν να συγκεντρωθούν ακόμη και 830.500 δολάρια.
Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, οι Δημοκρατικοί ως κόμμα, κατάφεραν και συγκέντρωσαν 326 εκατομμύρια δολάρια για τον Joe Biden έναντι 148 εκατομμυρίων δολαρίων των Ρεπουμπλικάνων για τον Donalt Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης