Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με το βλέμμα στο πακέτο Biden οι αγορές - Σε ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq

Με το βλέμμα στο πακέτο Biden οι αγορές - Σε ιστορικά υψηλά S&P 500 και Nasdaq

Οι προσδοκίες για το πακέτο Biden στηρίζουν τις αγορές

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Mε το βλέμμα στο νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τη διακυβέρνηση του Joe Biden, ύψους 1,9 τρισ. δολ. βρίσκονται σήμερα 21/1 οι διεθνείς αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής και τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται με έντονη μεταβλητότητα, αλλά σε στενό εύρος.

O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ σε ιστορικό υψηλό, αν και οριακά, διαμορφώθηκε και ο δείκτης S&P 500.
Η ορκωμοσία του προέδρου Biden κύλησε χωρίς απρόοπτα χθες, εν μέσω πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας.
Στην ομιλία του ο Biden κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να απορρίψουν τον διχαστικό λόγο και δεσμεύτηκε να δουλέψει για όλους τους Αμερικανούς.
Βασική προτεραιότητα του 46ου προέδρου των ΗΠΑ θα είναι η έγκριση από το Κογκρέσο του πακέτου τόνωσης των 1,9 δισ. δολ. που έχει παρουσιάσει για την ανόρθωση της αμερικανικής οικονομίας.

Άσχημα νέα για κορωνοϊό, αναποτελεσματικά τα εμβόλια στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη - Εφιάλτης με 406.000 νεκρούς στις ΗΠΑ

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην παγκόσμια επιστημονική και όχι μόνο κοινότητα, το εύρημα ότι τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού δεν είναι αποτελεσματικά κατά της μετάλλαξης στελέχους του ιού που έχει εντοπιστεί στη Νότια Αφρική και που κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον 23 κράτη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μετάλλαξη αυτή που είναι διαφορετική από την εξίσου μεταδοτική μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Μ. Βρετανία, τονίζοντας πως το εν λόγω στέλεχος πιθανώς μπορεί να μολύνει ξανά όσους έχουν ήδη αρρωστήσει από κορωνοϊό, αλλά και να καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά τα σημερινά εμβόλια.
Υπό αυτά τα εξαιρετικά ανησυχητικά νέα, η επιδημία εξακολουθεί να θεριεύει σε πολλά σημεία του πλανήτη.
Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι δραματική, καθώς οι νεκροί ξεπέρασαν τους 406.000 θανάτους, οι οποίοι είναι περισσότεροι από τις απώλειες των Αμερικάνων στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη στιγμή που ο Joe Biden ζητά οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν ως έθνος την θανατηφόρα αυτή απειλή.
Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κίνα, όπου λαμβάνονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα έτσι ώστε να μην ξεφύγει ο ιός στο Πεκίνο, εκτός ελέγχου είναι η επιδημία στη Λατινική Αμερική ενώ και στην Ευρώπη αυξάνονται οι αποφάσεις για lockdown και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.
wall.JPG


ΗΠΑ: Στις 900.000 οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Πτώση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες πολιτείες, με τον συνολικό αριθμό να «πέφτει» μεν στις 900.000 αλλά να βρίσκεται ακόμη σε ιδιαίτερα ανησυχητικά μεγέθη, κοντά στο υψηλό τετραμήνου.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων έκαναν λόγο για 935.000.
Σημειώνεται επίσης, ότι ενώ ο συνολικός αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μειώθηκε, παραμένει ακόμα πάνω από 15 εκατομμύρια.
Υπενθυμίζεται ότι μια εβδομάδα πριν (14/1/2021), οι αιτήσεις εκτινάχτηκαν σε υψηλό πέντε μηνών, καταγράφοντας σημαντική άνοδο κατά 181.000, φτάνοντας έτσι συνολικά τις 965.000 σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Philly Fed: Βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή της Φιλαδέλφεια επιτάχυνε τον ρυθμό επέκτασης της τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve Bank of Philadelphia.
Ο δείκτης για την τρέχουσα γενικότερη δραστηριότητα διαμορφώθηκε στις 26,5 μονάδες τον Ιανουάριο, υψηλότερα από το αναθεωρημένο ποσοστό των 9,1 μονάδων τον Δεκέμβριο.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στις 10,5 μονάδες.
Ο δείκτης υποδηλώνει ότι η συνολική μεταποιητική δραστηριότητα στην περιοχή διευρύνθηκε τον Ιανουάριο για όγδοο συνεχόμενο μήνα, μετά από την ισχυρή ανάκαμψη του Ιουνίου που ήρθε μετά από το εκ νέου άνοιγμα των δραστηριοτήτων.
Τον Ιανουάριο, το 40% των επιχειρήσεων αύξησε την δραστηριότητα, ενώ το 13% ανακοίνωσε μείωση δραστηριότητας.
Ο δείκτης για νέες παραγγελίες σημείωσε άνοδο 28 μονάδων στις 30 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών, ενώ ο δείκτης των αποστολών σημείωσε άνοδο 11 μονάδων στις 22, 7 μονάδες.
Ο δείκτης απασχόλησης, ο οποίος παραμένει θετικός εδώ και επτά μήνες, σημείωσε άνοδο 17 μονάδων, στις 22,5 μονάδες.

ΗΠΑ: Αύξηση 5,8% στις ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών τον Δεκέμβριο

Αύξηση 5,8% κατέγραψαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, και διαμορφώθηκαν στα 1,67 εκατ.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2006, και σηματοδοτεί ότι η αγορά κατοικίας τελειώνει το 2020 με ισχυρό βηματισμό.
Οι άδειες για την κατασκευή νέων κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 1,71 εκατ., υψηλότερα 4,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο.
Και τα δύο στοιχεία ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Τον Νοέμβριο, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών διαμορφώθηκαν στα 1,578 εκατ. έναντι αρχικής εκτίμησης για 1,547 εκατ.
Τα μηνιαία στοιχεία για τις ενάρξεις κατοικιών είναι ευμετάβλητα και συχνά αναθεωρούνται.

Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές, στο επίκεντρο οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Με μεικτές τάσεςι έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές παρά τις προσδοκίες για το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας υπό τη διακυβέρνηση του Joe Biden, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.
Μετά την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσουν αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, οι αγορές της Ευρώπης καταγράφουν ήπια άνοδο.
Σε ετοιμότητα παραμένει η ΕΚΤ για την αναπροσαρμογή των εργαλείων της, επανέλαβε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
«Είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε όλα τα εργαλεία μας προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας στον πληθωρισμό», τόνισε.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε κρίσιμη τη γενναία δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη και κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Η Lagarde έκανε λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την οικονομία είναι σωστές, ωστόσο η πορεία του εμβολιασμού είναι αργή.
europe.JPG
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να αξιοποιήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές προκειμένου να αντλήσει σχεδόν 100 δισεκατομμύρια ευρώ στο «τέλος της άνοιξης» προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις προκαταβολικές πληρωμές για την υλοποίηση των 27 εθνικών σχεδίων ανάκαμψης από την πανδημία, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία, Paolo Gentiloni την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Ο Gentiloni υπογράμμισε ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα είναι σημαντικοί μήνες όσον αφορά την αξιολόγηση της Επιτροπής για το πώς καθεμία από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ επιθυμεί να διαχειριστεί τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, η οποία στη συνέχεια θα εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στο πλαίσιο του Eurogroup.

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική

Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, διατηρήθηκαν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατόπιν της σημερινής, 21 Ιανουαρίου 2021, συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης διατήρησε στο 0% το βασικό επιτόκιο, στο -0,50% το επιτόκιο καταθέσεων και στο 0,25% το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ δεσμεύτηκε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Σταθερό το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το συνολικό ποσό του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP) στα 1,850 δισ. ευρώ, μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου του 2022.
Σε κάθε περίπτωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 και, σε κάθε περίπτωση, μέχρις ότου κρίνει ότι η κρίση του κωρονοϊού έχει λήξει.
Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP θα διενεργούνται με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης στη διάρκεια της πανδημίας.
Εάν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του προγράμματος PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο.
Ομοίως, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.

Θετικό κλίμα στην Ασία

Θετικό κλίμα επικράτησε και στις αγορές της Ασίας, με όχημα τις προσδοκίες για το «πακέτο Biden.
O δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,82% στις 28.756,86 μονάδες.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από την 3η Αυγούστου 1990.
O ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,60% στις 1.860,64 μονάδες.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1% στις 4.085 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,1% στις 29.927 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε +άνοδο 1% στις 3.621 μονάδες.
Ο Sensex ενισχύθηκε +0,2% στις 49.868 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης