Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (ΕΕ): Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Borrell (ΕΕ): Θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν
Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας  Josep Borrell χαρακτήρισε λυπηρή την απόφαση της Τεχεράνης για παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου στο 20%
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «διπλασιάσει τις προσπάθειες» για να διαφυλάξει την πυρηνική συμφωνία που συνήψε το 2015 με την Τεχεράνη, η οποία κινδυνεύει λόγω της «λυπηρής» απόφασης των ιρανικών αρχών να αρχίσουν τη διαδικασία παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμένου στο 20%, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021.
«Σημειώνουμε με ζωηρή ανησυχία τα μέτρα που ελήφθησαν από το Ιράν για να αρχίσει ο εμπλουτισμός του ουρανίου στο επίπεδο του 20%.
Αυτή η ενέργεια θα αποτελέσει σημαντική παρέκκλιση από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του Ιράν (...) και θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να διαφυλάξουμε τη συμφωνία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Peter Stano.

Σε ισχύ τα μέτρα

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επέμεινε χθες, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, ότι είναι «σημαντικό να αποφευχθεί οποιοδήποτε μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διαφύλαξη αυτής της συμφωνίας».
«Παρά το λυπηρό αυτό μέτρο που ελήφθη από το Ιράν σημαντικά στοιχεία της JCPOA (της συμφωνίας για τα πυρηνικά) ιδιαίτερα τα αυστηρά μέτρα επαλήθευσης και διαφάνειας, παραμένουν σε ισχύ», υπογράμμισε ο Peter Stano.
Η Τεχεράνη έλαβε την απόφαση να αρχίσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου δύο εβδομάδες έπειτα από μία υπουργική σύνοδο ανάμεσα στην ομάδα των χωρών που έχουν υπογράψει την JCPOA (Γερμανία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία και Βρετανία) και την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, υπό την προεδρία του Josep Borrel, κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους "να διαφυλάξουν τη συμφωνία".
«Στη βάση της υπουργικής δήλωσης των συμμετεχόντων στην JCPOA στις 21 Δεκεμβρίου, θα διπλασιάσουμε τις προσπάθειες για να διαφυλάξουμε τη συμφωνία και να επανέλθουμε στην πλήρη εφαρμογή της από όλα τα μέρη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Josep Borrell.

Κυβέρνηση Rouhani

Η κυβέρνηση του προέδρου Hassan Rouhani, που θεωρείται μετριοπαθής, είχε αντιταχθεί στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου από το κοινοβούλιο που επιβάλλει στην κυβέρνηση να επαναλάβει αμέσως την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου στο 20% με στόχο να παράγει την ποσότητα των 120 κιλών ετησίως, εκτιμώντας πως αντιβαίνει στις διπλωματικές προσπάθειες που έχουν στόχο να επιτευχθεί η άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.
Η κυβέρνηση είχε ωστόσο προειδοποιήσει πως δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει τον νόμο, εφόσον ετίθετο σε ισχύ.

ΗΠΑ

Ο νέος αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναθεωρήσει την πολιτική της «μέγιστης πίεσης» εναντίον του Ιράν, την οποία εφάρμοζε ο απερχόμενος πρόεδρος Donald Trump, ο οποίος τον Μάιο 2018 απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία της Βιέννης.
«Τα μέτρα μας παραμένουν αναστρέψιμα, αν όλα τα μέρη της συμφωνίας συμμορφωθούν προς αυτή» και πάλι, δήλωσε χθες, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Mohammad Javad Zarif .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης