Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για κορωνοϊό με αυστηρό lockdown έως 11/1 – Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία – Στο κόκκινο η Αττική

Συναγερμός για κορωνοϊό με αυστηρό lockdown έως 11/1 – Σήμερα οι οριστικές αποφάσεις για τα σχολεία – Στο κόκκινο η Αττική
Ανησυχία για τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου κορωνοϊού και για το αποτύπωμα των εορτών στην επιδημία
(upd6) Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι επιστήμονες σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς παρά το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί έως και τις 11/1, υπάρχει προβληματισμός αφενός για το ποιο θα είναι πραγματικά το «αποτύπωμα» των εορτών στην επιδημία και αφετέρου για τον εντοπισμό του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Μ. Βρετανία που θεωρείται έως και 70% πιο μεταδοτικό.
Οι ειδικοί παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του ιού και εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο μεγάλης διασποράς κυρίως λόγω των εορτών, μια και ακόμα δεν έχουν στα χέρια τους όλα τα δεδομένα για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Και ενώ ακόμα βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, οι επιστήμονες θα συνεδριάσουν σήμερα 4/1 παρουσία και της υπ.Παιδείας, Νίκης Κεραμέως προκειμένου να αποφασίσουν για το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 11/1 καθώς και για το ποιο θα είναι το σχέδιο για το άνοιγμα τους, το οποίο μεταξύ άλλων θα προβλέπει μαζικά rapid test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου καθώς και κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών στα δημοτικά ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις καθώς η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή και παρά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων (ενδεικτικά αναφέρεται πως 421 άνθρωποι νοσηλευόνται διασωληνωμένοι) τη στιγμή που η Αττική εξακολουθεί να δίνει υψηλό αριθμό κρουσμάτων, με έξι περιοχές – Κερατσίνι, Περιστέρι, Ίλιον, Ζεφύρι, Ασπρόπυργος και Μάνδρα – να είναι στο κόκκινο και να τελούν υπό αυστηρά αστυνομικά μέτρα.
Την ανησυχία των επιστημόνων εντείνει ακόμα ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού από τη Μ. Βρετανία καθώς και ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θεωρούνται οι πιο δύσκολοι από υγειονομικής άποψης μήνες, μια και είναι και η περίοδος που καταγράφεται έξαρση των κρουσμάτων γρίπης.

Δερμιτζάκης: Ή θα πάμε σε ένα σκληρό lockdown όπως του Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με το άνοιγμα – κλείσιμο

Τη θέση πως είτε θα πάμε σε ένα σκληρό lockdown όπως του περασμένου Μαρτίου για ένα διάστημα 2 – 3 εβδομάδων είτε θα λειτουργούμε με τη λογική του «ανοίγματος – κλεισίματος» διατύπωσε ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μ. Δερμιτζάκης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Δερμιτζάκης είπε ότι ήταν σωστή η απόφαση να επιβάλλει lockdown έως τις 11/1 προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία.
«Από την στιγμή που η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τα σχολεία που νομίζω πως είναι μια καλή απόφαση, ότι περισσότερο μπορεί να κάνει πριν ανοίξουν τα σχολεία νομίζω ότι θα βοηθούσε.
Τα σχολεία είναι από τις ασφαλέστερες δραστηριότητες που έχουμε, επομένως αν πρέπει να αποφασίσουμε να ανοίξουμε μια δραστηριότητα, νομίζω τα σχολεία είναι η πιο σημαντική και λόγω ασφάλειας και λόγω συνεπειών από το να μην ανοίξουν» υπογράμμισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος ερωτηθείς εάν μπορεί να ανατραπεί αυτή η απόφαση με βάση νέα δεδομένα, υποστήριξε πως πρέπει να έχουμε τεράστια αλλαγή στα κρούσματα για να γίνει κάτι τέτοιο ενώ ο ίδιος εκτιμά πως δεν θα την δούμε.

Δύο επιλογές

Όπως είπε ο κ.Δερμιτζάκης, αυτές οι κινήσεις του «ανοίγματος – κλεισίματος» θα είναι για πολύ καιρό έτσι διότι υπάρχουν δύο επιλογές.
«Ή θα πάμε σε ένα πάρα πολύ αυστηρό lockdown επιπέδου Μαρτίου ή θα λειτουργούμε με αυτή την λογική.
Είναι δύσκολο μια κυβέρνηση να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα γιατί δεν είναι μόνο η Ελλάδα αλλά όλες οι χώρες μαζί που το αντιμετωπίζουν.
Αυτό το «άνοιγμα – κλείσιμο» θα συνεχίζει να γίνεται μέχρι να αρχίζουν να φαίνονται τα αποτελέσματα του εμβολιασμού.
«Είτε θα ανοίγουμε και θα κλείνουμε είτε σκληρό lockdown Μάρτιο» τόνισε ο κ.Δερμιτζάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.
«Δεν θεωρώ ότι η μεταδοτικότητα του συγκεκριμένου στελέχους είναι τόσο μεγάλη που θα μας δημιουργεί πρόβλημα αλλά επειδή υπάρχει δυναμική, μας δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί η μετάδοση και πόσο προσεχτικοί πρέπει να είμαστε συνολικά» είπε ο κ.Δερμιτζάκης, υπογραμμίζοντας πως οι ανακοινώσεις των εταιριών είναι προσεκτικές σχετικά με το αν επηρεάζει τα εμβόλια.

Σαρηγιάννης (ΑΠΘ): Τα σχολεία να ανοίξουν στις 25/1 και όχι στις 11/1

Να ανοίξουν τα σχολεία στις 25/1 και όχι στις 11/1 όπως έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ζήτησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως ήταν σωστή η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέο lockdown.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάνης είπε πως ορθά η κυβέρνηση πήγε σε lockdown προκειμένου να αναχαιτίσει την αντιστροφή της καλή πορείας που είχαμε που είχε αρχίσει να σημειώνεται λόγω εορτών.
Όπως είπε, είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται αυτή η επιβράδυνση στα μοντέλα του ΑΠΘ ειδικά στις περιοχές Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Άρχισε να φαίνεται η αύξηση των κρουσμάτων από τις γιορτές» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης, τονίζοντας πως τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και όχι στις 11 με δεδομένο ότι δεν θα ανοίξουν μόνο τα σχολεία.
«Ο συνδυασμός λιανεμπορίου –click away και σχολείων είναι προβληματικός, θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων αρχές Φεβρουαρίου» ανέφερε ο κ.Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας πως είναι εύκολο να χαθεί ο έλεγχος και να έχουμε το κλείσιμο του Μαρτίου.

Lockdown έως τις 11/1

Πάντως, η κυβέρνηση σχεδιάζει  την περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας  με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Έτσι, στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτήν την αξιολόγηση θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.
Αν και η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί,, τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα των σχολείων 11/1 καθώς και ότι δεν υπάρχει ακόμα ασφαλής και πλήρη εικόνα για το ποιό είναι το αποτύπωμα των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας, αποφασίστηκε να επιβληθεί το lockdown από χθες 3/1 έως και τις 11/1.
Συνεπώς, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, δεν θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ, ενώ αναστέλλονται οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.
Οι δραστηριότητες αυτές θα επανέλθουν στις 11 Ιανουαρίου, με βάση τους κανόνες που ίσχυαν κατά την περίοδο των γιορτών.

Το σχέδιο για τα σχολεία

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα σχολεία πρόκειται να ανοίξουν στις 11/1 και σήμερα Δευτέρα 4/1 αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, παρουσία και της υπ.Παιδείας, Νίκης Κεραμέως προκειμένου να αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει το άνοιγμα αυτό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο αυτό θα προβλέπει μαζικά rapid test σε εκπαιδευτικούς και μαθητές κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, κλιμακωτή - ως προς το ωράριο λειτουργίας - προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών των δημοτικών καθώς και χρήση δεύτερης εξόδου για να μην υπάρχει συνωστισμός καθώς και αναστολή λειτουργίας τάξεων ή σχολικών μονάδων, όταν εμφανίζονται κρούσματα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 - Κλειστές οι εκκλησίες

Παράλληλα επανήλθε απο χθες Κυριακή 3/1 και θα διαρκέσει έως και τις 11/1 η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.
Επιπλέον, οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.
Η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς.
Μετά τις 11 Ιανουαρίου θα επιτραπεί εκ νέου η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Συγκαλείται σήμερα Δευτέρα 4/1 εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Τη σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την προσεχή Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 11:00 το πρωί, αποφάσισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.
Προηγήθηκε η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, περί αυστηροποίησης των μέτρων από την Κυριακή (3/1) για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, στα οποία εντάσσεται η λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την ημέρα των Θεοφανείων, ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Όπως επισημαίνει, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιασκέψεως προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ιερούς Ναούς με μέριμνα των κατά τόπους Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Πρεμιέρα σήμερα 4/1 για τον εμβολιασμό των υγειονομικών του ΕΣΥ

Πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα 4/1 για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Μάλιστα από σήμερα προστίθενται 42 νέα νοσοκομεία στα 9 νοσοκομεία που ήδη πραγματοποιούν εμβολιασμούς.
Πρόκειται για μια δυναμικότητα που θα επιτρέψει περισσότερους από 5.000 εμβολιασμούς υγειονομικών καθημερινά.
Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν επιπλέον 55 νοσοκομεία και έως τις 12 του μήνα θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα.
Σταδιακά στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα προστίθενται τα στρατιωτικά νοσοκομεία (σήμερα 5), ενώ θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα.

Εμβολιασμοί και σε οίκους ευγηρίας

Επίσης, σήμερα ξεκινά ο εμβολιασμός των πολιτών που διαμένουν και εργάζονται στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ.
Ο εμβολιασμός της ομάδας αυτής θα ολοκληρωθεί έως τις 20 Ιανουαρίου.
Η εκτίμηση, δε, με βάση τις δηλώσεις συμμετοχής είναι ότι μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θα εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.
Σημειώνεται πως με βάση τον προγραμματισμό της επιχείρησης «Ελευθερία» όπως έχει ανακοινωθεί, γνωστοποιώντας ότι από τις 27 Δεκεμβρίου έως και χθες το μεσημέρι είχαν γίνει 3.779 εμβολιασμοί.
 
Κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού στην Ελλάδα

Τέσσερα κρουσματα θετικά στην covid-19 με το μεταλλαγμένο στέλεχος που ανιχνεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και φέρεται να σχετίζεται με αυξημένη μεταδοτικότητα εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ταξιδιώτες από την Βρετανία και το μεταλλαγμένο στέλεχος βρέθηκε σε 4 από 6 θετικά κρούσματα ταξιδιωτών από την Μεγάλη Βρετανία.
Τα κρούσματα εντοπίστηκαν σε έλεγχο του Ιδρύματος Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Οι τέσσερις επιβάτες με το μεταλλαγμένο στέλεχος του Covid παραμένουν φρουρούμενοι σε ξενοδοχείο καραντίνας.

ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλεται η καταβολή ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο των κλειστών έως 11/1 επιχειρήσεων

Αναστέλλεται πλήρως η καταβολή του ενοικίου για τον μήνα Ιανουάριο για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που κατά την ερχόμενη εβδομάδα παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα.
"Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο Κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο", σημειώνει το ΥΠΟΙΚ.
Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Ιανουάριο.

Στους 4.957 οι θάνατοι

Στους 4.957 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα 390 έφτασαν σήμερα (3/1) τα νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 3 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Σύμφωνα με την σημερινή (3/1) ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 140.099, εκ των οποίων 52.3% άνδρες.
Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5463 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 41926 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
421 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 282 (67.0%) εκ των διασωληνομένων είναι άνδρες.
To 79.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.897 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.
Τέλος, έχουμε 36 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 4957 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 2938 (59.3%) άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης