Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Άσκησε veto ο Trump στον αμυντικό προϋπολογισμό και στις κυρώσεις στην Τουρκία - Δεν θα έχει αντίκτυπο, έχει εγκριθεί από τη Γερουσία

ΗΠΑ: Άσκησε veto ο Trump στον αμυντικό προϋπολογισμό και στις κυρώσεις στην Τουρκία - Δεν θα έχει αντίκτυπο, έχει εγκριθεί από τη Γερουσία
H ενέργεια Trump δεν έχει κανέναν αντίκτυπο και ο NDAA θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους
Την πρόθεσή του να ασκήσει veto στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ ύψους 741 δισεκ. δολ. για το 2021, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την προμήθεια της ρωσικής συστοιχίας πυραύλων S-400, υλοποίησε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.
Ωστόσο, το veto του Trump δεν έχει καμία ουσιώδη σημασία καθώς ο αμυντικός προυπολογισμός έχει εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Eιδικότερα, ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος άσκησε veto στον Νόμο για την Εξουσιοδότηση της Εθνικής Άμυνας (NDAA), ένα πρόγραμμα εθνικής ασφάλειας 741 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα αυξήσει την αμοιβή των στρατευμάτων, θα ανακατευθύνει την αγορά όπλων και θα ορίσει στρατιωτικές πολιτικές, επειδή δεν περιλαμβάνει διατάξεις που ήθελε.
Η κίνησή του αυτή είναι απίθανο να εμποδίσει την εφαρμογή του NDAA.
Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο με ψήφους 84 υπέρ - 13 κατά - πάνω από τα δύο τρίτα που είναι απαραίτητα για την προστασία από το προεδρικό veto.
Ανάλογη ήταν η πορεία του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία.
Με άλλα λόγια, η ενέργεια Trump δεν έχει κανέναν αντίκτυπο και ο NDAA θα γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Τι δήλωσε ο Trump

«Aναπέμπω το νομοσχέδιο...
Η κυβέρνησή μου αναγνωρίζει τη σημασία του νόμου για την εθνική μας ασφάλεια.
Δυστυχώς, ο νόμος δεν περιλαμβάνει κρίσιμα μέτρα εθνικής ασφάλειας.
Περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους και τους στρατιωτικούς μας.
Έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να βάλει την Αμερική πρώτη στις εθνικές μας δράσεις ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.
Είναι δώρο για την Κίνα και τη Ρωσία» έγραψε ο Donald Trump.

Το veto του Trump
Image
Γιατί ο Trump άσκησε veto στο νομοσχέδιο που επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία

Πιστός στις προαναγγελίες του, ο απερχόμενος πρόεδρος Trump άσκησε veto σε ένα κρίσιμο νομοσχέδιο για τις αμερικανικές αμυντικές δαπάνες νομοσχέδιο.
Με αυτό τον τρόπο υλοποίησε την πρόθεσή του να το μπλοκάρει, υποδαυλίζοντας την πολιτική διαμάχη μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών κογκρέσο, καθώς πλέον, μετά την αναπομπή, ο αμυντικός προϋπολογισμός θα πρέπει να λάβει εκ νέου έγκριση τόσο από το Κογκρέσο όσο και από τη Γερουσία, ενώ η κατάσταση περιπλέκεται αν σκεφτεί κανείς πως εκκρεμεί το «πράσινο φως» για το νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας
Ο Trump θέλει ο Νόμος για την Εθνική Άμυνα, που προβλέπει δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, να προβλέπει την αφαίρεση της διάταξης 230 του Νόμου περί Αξιοπρέπειας Επικοινωνιών, ο οποίος παρέχει μια ασπίδα προστασίες τους γίγαντες των κοινωνικών μέσων, όπως το Twitter και το Facebook, τους οποίους ο πρόεδρος και οι συντηρητικοί κατηγορούν για λογοκρισία.
«Η πράξη αποτυγχάνει να πραγματοποιήσει ουσιαστικές αλλαγές στο άρθρο 230 του νόμου περί ευπρέπειας για τις επικοινωνίες, παρά τις διμερείς εκκλήσεις για κατάργησή της», γράφει ο Τραμπ προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με τον πρόεδρο ότι η εν λόγω διάταξη πρέπει να μεταρρυθμιστεί ή να εξαλειφθεί, αλλά όχι στο κρίσιμο νομοσχέδιο άμυνας, το οποίο καθορίζει τα επίπεδα των στρατιωτικών δαπανών για το επόμενο έτος.
Από την άλλη, το Σώμα, λόγω veto του Trump, αναμένεται να συγκληθεί στις 28 Δεκεμβρίου για την πραγματοποίηση ψηφοφορίας που θα παρακάμψει το veto.
Θα ακολουθήσει στις 29 Δεκεμβρίου η Γερουσία.
Το Κογκρέσο ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο veto από τον πρόεδρο, ο οποίος έχει εξοργιστεί με με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών που διαφωνούν με την προσπάθειά του να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.
Υπενθυμίζεται πως o Donald Trump την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου ανέφερε πως θα θέσει βέτο για το νεό πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ, προφασιζόμενος πως θέλει οι άμεσες μεταβιβαστικές πληρωμές προς τους Αμερικανούς πολίτες να αυξηθούν από τα 600 δολάρια στα 2.000 δολάρια.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τα 600 δολάρια «ντροπή».

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S - 400 από ΗΠΑ


Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020 η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S-400.
Το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, στο οποίο εντάσσονται οι κυρώσεις, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Παρασκευή (11/12) η Γερουσία των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία, 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 κατά.
Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε συγκεκριμένα πριν από λίγο κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ismail Demir και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.
Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, M. Pompeo, αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία.
Οι κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».
Σε δηλώσεις του ο ίδιος καλεί την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο για τις ΗΠΑ. Προσθέτει ακόμη πως η Ουάσιγκτον επιδιώκει να συνεχίσει τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών S. Lavrov Λαβρόφ δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Image
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η απόφαση αυτή θα θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε και καταδίκασε τις κυρώσεις, καλώντας τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το «σοβαρό λάθος» τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός των ΗΠΑ ότι οι S-400 θα δημιουργήσουν πρόβλημα στα συστήματα του ΝΑΤΟ, στερείται τεχνικής βάσης.
Επίσης κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι αρνήθηκε να αποδεχθεί «την πρότασή μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου και διπλωματίας».
Η Τουρκία προειδοποιεί επίσης «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την απόφαση», η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.

Υπουργείο Εξωτερικών: Ικανοποίηση για τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Την ικανοποίηση του για την επιβολή αμερκανικών κυρώσεων στην Τουρκία είχε εκφράσει το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή 14/12 ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης