Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χριστούγεννα υπό τον κλοιό αστυνομικών, drones, προστίμων - - Στους 4.402 οι νεκροί - Όλο το σχέδιο για τον εμβολιασμό

tags :
Χριστούγεννα υπό τον κλοιό αστυνομικών, drones, προστίμων - - Στους 4.402 οι νεκροί - Όλο το σχέδιο για τον εμβολιασμό
Σε τρεις φάσεις ο εμβολιασμός των Ελλήνων - Στις 27/12 η αρχή - Στους 4.340 οι νεκροί
(upd6) Υπό τον κλοιό αυστηρών μέτρων και προστίμων θα εορταστούν τα φετινά Χριστούγεννα καθώς η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει καμία χαλάρωση στις μετακινήσεις και στις συναθροίσεις των πολιτών κατά την εορταστική περίοδο, διαμηνύοντας πως ο παραμικρός εφησυχασμός είναι ικανός να προκαλέσει νέα έξαρση κρουσμάτων και κατ’επέκταση νέα πίεση στο σύστημα υγείας.
Μάλιστα η κυβέρνηση διαμηνύει πως εάν την περίοδο των Χριστουγέννων, οι πολίτες δεν συμμορφωθούν με τους περιορισμούς που είναι σε ισχύ, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν για την Πρωτοχρονιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αττική αναμένεται να αναπτυχθούν έως 5.000 αστυνομικοί, ενώ θα επιστρατευθεί και η χρήση drones.
Τη στάση της κυβέρνησης υποστηρίζουν και οι επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως αν και η χώρα βρίσκεται εδώ και περίπου δύο μήνες σε lockdown και περιοριστικά μέτρα, η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων, και συνολικά της επιδημίας είναι εξαιρετικά αργή, κάτι που δείχνει πόσο εύθραυστη παραμένει η κατάσταση και πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και οι προφυλάξεις.
Για αυτό το λόγο συστήσουν τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να γίνουν με όσο το δυνατόν λιγότερες κοινωνικές επαφές και συναναστροφές, τονίζοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη η έναρξη των εμβολιασμών που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Κυριακή 27/12 να γίνει με όσο το δυνατόν χαμηλότερη διασπορά.
Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα Τετάρτη 23/12 το εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο Ελευθερία σχετικά με τον εμβολιασμό του ελληνικού πληθυσμού κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με το οποίο οι εμβολιασμοί θα γίνουν σε τρεις φάσεις, με τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού να αναμένεται να αρχίσει από τον Φεβρουάριο και να διαρκέσει έως και το καλοκαίρι.

Τα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση διά στόματος του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά ανακοίνωσε τι θα ισχύει κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι:
-  Στο τραπέζι του ρεβεγιόν επιτρέπονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες.
-  Τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα στις 24 Δεκεμβρίου
-  Το ρεβεγιόν της 25ης Δεκεμβρίου συστήνεται να μεταφερθεί το μεσημέρι αντί για το βράδυ
-  Από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί της επόμενης θα απαγορεύεται η κυκλοφορία ενώ η απαγόρευση παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα αφορά και τις εξαιρέσεις που ισχύουν τις υπόλοιπες ημέρες.
-  Για τις μετακινήσεις την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι πολίτες θα κάνουν χρήση του κωδικού 6.
-  Η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα γίνει με παρουσία έως 25 ατόμων στις εκκλησίες και έως 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 2 μέτρων προς κάθε κατεύθυνση.
«Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα.
Χωρίς κάλαντα, πολυπληθή ρεβεγιόν με παρέες και καμία εξαίρεση στην απαγόρευση κυκλοφορίας 10 το βράδυ με 5 το πρωί». ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα ρίσκο, με ιδιαίτερα αυξημένους τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. τις επόμενες ημέρες: «θα είναι παντού και ιδιαίτερα κατά τις ώρες απαγόρευσης της κυκλοφορίας».
Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να διατηρηθεί η εικόνα βελτίωσης ως προς το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας με επιπλέον μέτρα την Πρωτοχρονιά, εάν σημειωθεί υγειονομική επιβάρυνση τα Χριστούγεννα.


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 937 νέα κρούσματα του κορωνοϊου στη χώρα, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 133365, εκ των οποίων το 52,4% άνδρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 937, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 133.365 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 52,4% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 62, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 4.402 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 495 (67.7% άνδρες).
To

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης