Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ανθεκτική στην κρίση η ΚΑ Ευρώπη, δύσκολος ο δρόμος της ανάκαμψης – Ύφεση 5,3% το 2020

Scope: Ανθεκτική στην κρίση η ΚΑ Ευρώπη, δύσκολος ο δρόμος της ανάκαμψης – Ύφεση 5,3% το 2020
Δύσκολος ο δρόμος της ανάκαμψης για την ΚΑ Ευρώπη, αναφέρει η Scope Ratings
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπης έχουν δείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας από ό,τι σε προηγούμενες κρίσεις, ωστόσο αντιμετωπίζουν έναν δύσκολο δρόμο προς την ανάκαμψη, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως σημειώνει ο γερμανικός οίκος, η διατήρηση αυτής της ανθεκτικότητας απαιτεί επένδυση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ανάπτυξη εγχώριων κεφαλαιαγορών και αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τακριτήρια ESG.
Η Scope αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ στις έντεκα χώρες της ΚΑ Ευρώπης να συρρικνωθεί κατά περίπου 5,3% το 2020, έναντι 8,9% στη ζώνη του ευρώ.
«Οι χώρες της ΚΑΕ είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κατάρρευση της φετινής κρίσης σε σύγκριση με τις σημαντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-09», σχολιάζει ο οίκος
Τρεις βασικοί παράγοντες αύξησαν την ανθεκτικότητα των οικονομιών και στήριξαν τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στην περιοχή μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Πρώτον, οι χώρες έχουν αναπτύξει πιο διαφοροποιημένους κινητήρες ανάπτυξης με την κατανάλωση και τις επενδύσεις να γίνονται σημαντικοί μοχλοί ανάπτυξης παράλληλα με τις καθαρές εξαγωγές.
Η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών βοήθησε να διασφαλιστεί ότι τα εισοδήματα σταδιακά αντισταθμίζουν εκείνα των πιο ώριμων δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών.
Δεύτερον, οι καλύτερες στρατηγικές διαχείρισης του χρέους οδήγησαν σε μεγαλύτερες λήξεις δημόσιου χρέους και σε υψηλότερο ποσοστό έκδοσης τοπικού νομίσματος, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των δημόσιων οικονομικών.
Τρίτον, η χρηματοοικονομική σταθερότητα βελτιώθηκε, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των καθαρών εξωτερικών χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων.
«Ωστόσο, για να μεγιστοποιηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος αυτών των επενδύσεων, οι κυβερνήσεις πρέπει να δαπανήσουν περισσότερα για την κατάρτιση εργαζομένων και να επικεντρωθούν σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη.
Οι κυβερνήσεις της περιοχής πρέπει να αντιμετωπίσουν βασικά ζητήματα για να διασφαλίσουν ότι το βιοτικό επίπεδο θα συνεχίσει τη σύγκλιση με τη Δυτική Ευρώπη.
Το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσε να αναδειχθεί ως σημαντικός παράγοντας στήριξης για τέτοιες προσπάθειες εάν οι κυβερνήσεις είναι διατεθειμένες να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα παραγωγικά και να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές που σχετίζονται με την ESG, όπως οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο καθορισμός κατάλληλων κοινωνικών προτύπων και κανόνων διακυβέρνησης.
Έχουμε δει ότι τα ιστορικά ποσοστά απορρόφησης της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού της ΕΕ ποικίλλουν σημαντικά σε ολόκληρη την περιοχή.
Ενώ το ποσοστό απορρόφησης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων κατά την περίοδο 2014-20 είναι σήμερα 55% στις χώρες της Βαλτικής, το ποσοστό έχει σταματήσει σε επίπεδα περίπου ή ακόμη και κάτω από το 40% στη Ρουμανία, την Κροατία και τη Σλοβακία.
Οι γηράσκοντες πληθυσμοί απαιτούν μεγαλύτερο και καλύτερα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό για τη διατήρηση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας μεσοπρόθεσμα, και η περιοχή δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η συγκρατημένη αύξηση της παραγωγικότητας σε πολλές χώρες της ΚΑ Ευρώπης αντικατοπτρίζει τις περιορισμένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, οι δε τελευταίες κυμαίνονται κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ του 2,2% του ΑΕΠ ετησίως και συγκλίνουν μόνο αργά παρά τις εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων.
Οι υψηλότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την έρευνα, σε συνδυασμό με θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης, είναι το κλειδί για τη μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή», υπογραμμίζει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης