Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Χειρότερο και από το 2009 θα είναι το 2021 για το τραπεζικό κλάδο

S&P: Χειρότερο και από το 2009 θα είναι το 2021 για το τραπεζικό κλάδο
Οι οίκος χαρακτηρίζει αρνητικές της προοπτικές του 1/3 των τραπαζών παγκοσμίως
Δεν εξελίσσεται θετικά το 2020 για τις τράπεζες οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν μια σειρά σημαντικών προκλήσεων, από την πανδημία και τα μηδενικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών έως την στροφή προς τις ψηφιακές υπηρεσίες και τη μείωση των περιθωρίων κερδοφορίας, σύμφωνα με την Standard & Poor’s.
Όμως, ούτε το 2021 αναμένεται ευοίωνο για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τον Standard & Poor’s προειδοποιεί για το χειρότερο έτος από την παγκόσμια κρίση του 2009.’
Άλλωστε, ο αμερικανικός οίκος χαρακτηρίζει ως αρνητικές τις προοπτικές σχεδόν του 1/3 των τραπεζών παγκοσμίως, προαναγγέλλοντας μια σειρά υποβαθμίσεων τους επόμενους μήνες.
«Δώδεκα μήνες πριν, δηλαδή πριν την πανδημία του κορωνοϊού, οι τράπεζες ανέμεναν ένα έτος σχετικά ήρεμο.
Όμως, τώρα η κατάσταση είναι εντελώς αντίθετη» σημειώνει ο αναλυτής Emmanuel Volland, ο οποίος θεωρεί ότι πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ-κορωνοϊού επίπεδα πριν τουλάχιστον το 2023.
Η κερδοφορία θα διατηρηθεί σε υποτονικά επίπεδα και το 2021, με την ανάκαμψή της να αναμένεται με αργούς ρυθμούς.
Την ίδια ώρα, οι γεωπολιτικές προκλήσεις σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, προσθέτουν νέες πηγές αβεβαιότητας.
Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η σταδιακή απόσυρση της ισχυρής δημοσιονομικής τόνωσης των εθνικών κυβερνήσεων, κάτι το οποίο θα αποκαλύψει την «αληθινή εικόνα της ποιότητας των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων», όπως επισημαίνει ο Volland, παραπέμποντας στην πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τα μέτρα δεν θα διαρκέσουν για πάντα

H S&P τόνισε ότι η ισχυρή δημοσιονομική στήριξη από τις κυβερνήσεις ωφελεί τους δανειστές, οι αγορές του χρέους παραμένουν θετικές και οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκτενείς προβλέψεις για την αντιμετώπιση της εξασθένισης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων.
«Τα μέτρα στήριξης που έχουν σταθεροποιήσει τις τράπεζες και βοήθησαν τους δανειολήπτες να επιβιώσουν δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα», δήλωσε ο αναλυτής της S&P Global Ratings, Gavin Gunning.
«Η αναμενόμενη προοδευτική απόσυρση αυτής της υποστήριξης το 2021 θα αποκαλύψει μια πιο αληθινή εικόνα της υφιστάμενη ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, ακόμη και όταν οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν».

έσσερις βασικοί κίνδυνοι

Το βασικό της S&P είναι για μια απότομη ανάκαμψη στην παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, και σε μια σειρά εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου, ο οίκος προβλέπει ταυτόχρονα με «ισχυρούς τραπεζικούς ισολογισμούς, υποστήριξη από τις αρχές των κρατών στις αγορές λιανικής και χονδρικής και ευελιξία των ρυθμιστικών αρχών».
Προβλέπουμε ότι το 2021 θα περιορισθούν οι υποβαθμίσεις σημειώνεται.
Το βασικό σενάριο υποστηρίζεται περαιτέρω από θετικά νέα, με τις Pfizer και Moderna να αναφέρουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90% για τα αντίστοιχα εμβόλιά τους.
Η S&P υπογράμμισε τη σημασία για τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τους μαζικούς εμβολιασμούς που αναμένονται μέχρι τα μέσα του 2021.
Ωστόσο, η S&P προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόκλιση αυτό το σενάριο, όπως μια ασθενέστερη ή καθυστερημένη ανάκαμψη και περαιτέρω οικονομικές αναταράξεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές κρίσεις για την πιστοληπτική ικανότητα, ειδικές στις περιοχές που υφίστανται επί του παρόντος δεύτερο κύμα της πανδημίας και εφαρμόζουν νέα lockdowns .
«Τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αντιστάθμισαν σε μεγάλο βαθμό την επίδραση στις τραπεζικές πιστώσεις, καθώς σημαντικό οικονομικό βάρος έπεσε στους δανειολήπτες των τραπεζών», ανέφεραν στην έκθεση οι Gunning και Volland της S&P, προσθέτοντας ότι «οι καλά σχεδιασμένες και συντονισμένες ενέργειες από τις αρχές» θα είναι κρίσιμες το 2021 .
«Εάν τα νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα αποσυρθούν νωρίς τότε είναι απίθανο να υπάρξει ανάκαμψη.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζημιά στα νοικοκυριά και τους εταιρικούς ισολογισμούς - και κατά συνέπεια στις τράπεζες», ανέφεραν.
Εν τω μεταξύ, η αναμενόμενη αύξηση της μόχλευσης μπορεί να οδηγήσει σε μια αύξηση της εταιρικής αφερεγγυότητας, και αυτή τη σειρά της θα επηρεάζει τις προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια, προειδοποίησε η έκθεση.
Ο τελικός κίνδυνος που ανέφερε η S&P στην έκθεση ήταν η πιθανότητα αποδυνάμωσης της αγοράς ακινήτων, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων και των τραπαζικών προϊόντων

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης