Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Ουραγός η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων

Scope: Ουραγός η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών κινδύνων
Έκθεση της Scope Ratings για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο
Η Ελλάδα -μαζί με την Κύπρο- βρίσκονται μεταξύ των πιο ευάλωτων ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών σε ό,τι αφορά στους περιβαλλοντικούς κινδύνους, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκος αξιολόγησης, η Ολλανδία, η Σλοβενία, η Ιταλία και το Βέλγιο είναι οι χώρες με την καλύτερη βαθμολογία στον τρόπο αντιμετώπισης των εν λόγω κινδύνων.
Οι οικονομίες δείχνουν επίσης ότι η ευπάθεια σε τέτοιους κινδύνους είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητη από τον πλούτο της χώρας, τα κατά κεφαλήν εισοδήματα, τη γεωγραφία και το μέγεθος.
Κάποιες μικρές, πλούσιες οικονομίες όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε κινδύνους που σχετίζονται με το κόστος της μείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
Αντιθέτως, η Δανία και η Σουηδία φαίνονται ιδιαίτερα ανθεκτικές σε όλες τις διαστάσεις περιβαλλοντικού κινδύνου.
Ο οίκος προσδιορίζει τρεις κύριες κατηγορίες περιβαλλοντικών κινδύνων: το κόστος της μετάβασης σε οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τις φυσικές καταστροφές και την πρόσβαση σε φυσικούς πόρους -ενώ λαμβάνονται επίσης υπόψη επενδύσεις, φορολογία και πολιτικές για την εξάρτηση από τις εισαγωγές και την τελική κατανάλωση ενέργειας.
«Σε αυτήν τη μελέτη, διαπιστώνουμε ότι γενικά οι χώρες με υψηλότερο εισόδημα τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα για το περιβάλλον από τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, ενώ οι τελευταίες τείνουν να επενδύουν περισσότερο, εν μέρει χάρη στην πρόσβασή τους σε πόρους της ΕΕ.
Κύπρος και Ελλάδα είναι μεταξύ των κρατών με ευάλωτες οικονομίες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές περιβαλλοντικές προκλήσεις.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, έχει ένα μεσαίο προφίλ κινδύνου και μετριασμού αυτών των κινδύνων, σε σύγκριση με μια μέτρια Γαλλία -χαμηλότερου κινδύνου- και Ισπανία -υψηλότερου κινδύνου.
Τα ευρήματά μας δείχνουν πού υπάρχει περιθώριο για βελτίωση της χάραξης πολιτικής.
Οι κυβερνήσεις σε οικονομίες με βιομηχανίες έντασης ενέργειας θα μπορούσαν να μειώσουν τον άνθρακα, αντικαθιστώντας τα παλιά εργοστάσια με καθαρότερα.
Χώρες που εξαρτώνται από εισαγωγές ενέργειας θα μπορούσαν να μετριάσουν τους κινδύνους καλύτερα μέσω της φορολογίας και μεγαλύτερης παραγωγικότητας.
Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης:
1. Η ευπάθεια στους περιβαλλοντικούς κινδύνους φαίνεται ανεξάρτητη από επίπεδα εισοδήματος, φυσικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, μέγεθος πληθυσμού και μέγεθος γης.
2. Οι χώρες με υψηλότερο κατά κεφαλήν πλούτο και εισόδημα μετριάζουν περισσότερο τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
3. Η ευπάθεια και ο μετριασμός είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητες μεταξύ τους, δηλαδή χώρες με υψηλότερη ευπάθεια δεν παρουσιάζουν συστηματικά υψηλότερο μετριασμό», σχολιάζει ο οίκος.
Τα διαγράμματα της έκθεσης:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης