Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επί τάπητος οι κυρώσεις και για το LNG της Ρωσίας – Τι μέτρα εξετάζει η Κομισιόν

Επί τάπητος οι κυρώσεις και για το LNG της Ρωσίας – Τι μέτρα εξετάζει η Κομισιόν
Τα προτεινόμενα μέτρα θα περιλαμβάνουν απαγόρευση αποστολών εντός της ΕΕ και κυρώσεις σε τρία ρωσικά έργα LNG
Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει νέες κυρώσεις που στοχεύουν τις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, τα προτεινόμενα μέτρα θα περιλαμβάνουν απαγόρευση αποστολών εντός της ΕΕ και κυρώσεις σε τρία ρωσικά έργα LNG.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια, ιδιαίτερα στον απόηχο της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ενώ η ΕΕ επέβαλε απαγόρευση στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στη θάλασσα νωρίτερα αυτό το έτος, μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να λάβει παρόμοια μέτρα κατά των εισαγωγών LNG.
Ωστόσο, με τις εισαγωγές ρωσικού LNG να αυξάνονται από την αρχή του πολέμου, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ, η πίεση στις Βρυξέλλες έχει αυξηθεί.

Που στοχεύει η Επιτροπή

Η προτεινόμενη απαγόρευση των μεταφορτώσεων εντός της ΕΕ αποσκοπεί στην αποτροπή της εκτροπής ρωσικών φορτίων LNG προς άλλους προορισμούς.
Επί του παρόντος, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς ρωσικού LNG, με πολλές από αυτές τις εισαγωγές να επανεξάγονται σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.
Επιβάλλοντας περιορισμούς στις μεταφορτώσεις, η ΕΕ ελπίζει να διασφαλίσει ότι το ρωσικό LNG δεν θα βρει το δρόμο του σε αγορές εκτός Ευρώπης.
Εκτός από την απαγόρευση των μεταφορτώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επίσης κυρώσεις σε τρία ρωσικά έργα LNG - Arctic LNG 2, Ust Luga και Murmansk.
Ενώ οι λεπτομέρειες αυτών των κυρώσεων εξακολουθούν να συζητούνται, αναμένεται να στοχεύουν έργα που δεν είναι ακόμη λειτουργικά, περιπλέκοντας περαιτέρω τις προσπάθειες της Ρωσίας να επεκτείνει τις εξαγωγές LNG.
Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία εντός της ΕΕ σχετικά με την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια.
Καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης, οι ευρωπαίοι πολιτικοί αναζητούν ολοένα και περισσότερο τρόπους για να μειώσουν την έκθεση της Ευρώπης στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.
Στοχεύοντας τις ρωσικές εισαγωγές LNG, η ΕΕ ελπίζει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Μόσχα ότι οι ενέργειές της στην Ουκρανία δεν θα μείνουν ατιμώρητες.
Ωστόσο, οι προτεινόμενες κυρώσεις είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αντίσταση από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα εκείνα που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ρωσική ενέργεια.
Εντούτοις, με την αυξανόμενη πίεση στις Βρυξέλλες να αναλάβουν δράση, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι το ενεργειακό τοπίο της Ευρώπης θα μπορούσε να υποστεί σημαντική ανατροπή τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης