Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

SaxoBank: Ο φόβος για τον κορωνοϊό και όχι ο ίδιος ο ιός ευθύνεται για την πρωτοφανή ύφεση

tags :
SaxoBank: Ο φόβος για τον κορωνοϊό και όχι ο ίδιος ο ιός ευθύνεται για την πρωτοφανή ύφεση
Η SaxoBank συστήνει στους επενδυτές να εστιάσουν τις εκθέσεις για το οικονομικό κλίμα στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη
Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βλάβης που σχετίζεται με την πανδημία οφείλεται κυρίως στον φόβο του ιού και όχι στον ίδιο τον ιό.
Αυτό αναφέρει ο Christopher Dembik, της SaxoBank, ο οποίος συστήνει στους επενδυτές να εστιάσουν τις εκθέσεις για το οικονομικό κλίμα στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου ZEW τον Νοέμβριο του 2020 είναι ένα από τα πιο σημαντικά σύνολα δεδομένων που κυκλοφόρησαν αυτήν την εβδομάδα.
Μας δίνει μια πρώτη ματιά για τις συνέπειες του δεύτερου lockdown στις οικονομικές προσδοκίες.
Ευθυγραμμισμένα με συναίνεση, όλα τα βασικά στοιχεία της έρευνας για το Νοέμβριο μειώθηκαν αντικατοπτρίζοντας τον αντίκτυπο του νέου μερικού lockdown που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει το δεύτερο κύμα του ιού.
Η τρέχουσα εκτίμηση της κατάστασης επιδεινώνεται πάλι, με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει κατά 4,8 μονάδες στο -64,3 έναντι αναμενόμενης πτώσης στο -65.
Χωρίς μεγάλη έκπληξη, πολλοί ειδικοί ανέφεραν ως βασικό μέλημα την οικονομική αβεβαιότητα που σχετίζεται με τον ιό και την κακή οικονομική κατάσταση του τραπεζικού τομέα και των ασφαλιστικών λόγω του χαμηλού περιβάλλοντος ανάπτυξης και επιτοκίων και των κινδύνων αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους επόμενους μήνες.
Αυτό δεν είναι πραγματικά καινούργιο, αλλά σίγουρα θα συνεχίσει να επηρεάζει τη διάθεση των επενδυτών τους προσεχείς μήνες, εφόσον δεν υπάρχει καλύτερη οικονομική εκτίμηση, αναφέρει η Saxo Bank.
Εξετάζοντας τις λεπτομέρειες, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στην έκθεση ότι η γερμανική οικονομία πλησιάζει και πάλι πιο κοντά στο έδαφος της ύφεσης.
Οι οικονομικές προσδοκίες, οι οποίες είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία της έκθεσης, υποχωρούν ξανά.
Τον Νοέμβριο, ο υπο-δείκτης σημείωσε τεράστια πτώση 19,5 μονάδων σε 32,8, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 19,5.
Σε αντίθεση με αυτό που συνέβη κατά το προηγούμενο lockdown που συνέβη την περασμένη άνοιξη, δεν βλέπουμε μια γενική πτώση του οικονομικού κλίματος σε όλους τους τομείς, αναφέρει η Saxo Bank.
Οι επιχειρήσεις που εκτίθενται περισσότερο στους νέους περιορισμούς (κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών και στον κατασκευαστικό τομέα) αντιμετωπίζουν μια νέα επιδείνωση του οικονομικού κλίματος.
Ο δευτερεύων δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών έχει μειωθεί στις 21,8 μονάδες και ο υπο-δείκτης για τον τομέα των κατασκευών πέφτει επίσης, στις 14,3 μονάδες.
Αντίθετα, όλοι οι άλλοι τομείς δείχνουν πιο σταθεροί (όπως ο τομέας των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας) ή κατευθύνονται ελαφρώς υψηλότερα (αυτοκίνητα, μηχανολογία και χημικά / φαρμακευτικά προϊόντα).
Αυτό το χάσμα στο οικονομικό κλίμα δεν δείχνει μόνο ότι ορισμένες επιχειρήσεις πλήττονται λιγότερο από τους περιορισμούς από ό,τι στο πρώτο lockdown, αλλά επίσης ότι η υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό, ειδικά από την Ασία / την Κίνα, τροφοδοτεί την αυξημένη αισιοδοξία στον γερμανικό μεταποιητικό τομέα.
Επιβεβαιώνει επομένως ότι η οικονομική συρρίκνωση στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θα είναι λιγότερο σημαντική από ό, τι στο δεύτερο, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν λίγο πολύ κανονικά στον μεταποιητικό τομέα.
Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ;
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε προτού η Pfizer και η BioNTech ανακοινώσουν ότι έδειξε τα πρώτα επιτυχή αποτελέσματά του το εμβόλιο κατά του COVID-19.
Ήταν αναμφίβολα θετικά και απροσδόκητα νέα, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς σε αυτό το στάδιο για να γνωρίζουμε τις ακριβείς προεκτάσεις αυτών των ανακοινώσεων.
Υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμείς ερωτήσεις, όπως εάν το εμβόλιο θα αποτρέψει τη μετάδοση του COVID-19 ή πόσες δόσεις θα είναι απαραίτητες κ.λπ.
Η αυξημένη πιθανότητα ενός εμβολίου μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα ενεργοποίησης για τους καταναλωτές και ορισμένες εταιρείες.
Το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βλάβης που σχετίζεται με την πανδημία οφείλεται κυρίως στον φόβο του ιού και όχι στον ίδιο τον ιό.
Επομένως, εάν υπάρχει αξιόπιστη ελπίδα οικονομικής εξομάλυνσης το 2021, ίσως το πρώτο εξάμηνο, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε τους επόμενους μήνες βελτίωση στην έρευνα κλίματος, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας ZEW.
Οι περισσότερες εταιρείες που επί του παρόντος διέρχονται μια δύσκολη φάση, θα λάβουν αποφασιστική ώθηση από το εμβόλιο και θα είναι σε θέση να δουν τη ζήτηση να επανέρχεται στο φυσιολογικό σχεδόν αμέσως μετά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να υπερεκτιμούμε τον αντίκτυπο της έκθεσης ZEW και, υπό αυτή την έννοια, η αγορά ήταν σίγουρα σωστό να μην δώσει μεγάλη προσοχή σε αυτήν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης