Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουηδία: Ένας φάρος φωτός απέναντι σε έναν κόσμο που «τρελάθηκε» λόγω κορωνοϊού

Σουηδία: Ένας φάρος φωτός απέναντι σε έναν κόσμο που «τρελάθηκε» λόγω κορωνοϊού
Η απάντηση της Σουηδίας απέναντι στην πανδημία διαφέρει ριζικά από τις πρακτικές άλλων χωρών προκαλώντας έκπληξη καθώς καταγράφει, εν αντιθέσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό
Για την αφέλεια πίσω από την πρακτική φόβου που αντιπροσωπεύει πλήρως το Lockdown κάνει λόγο η Zerohedge, ασκώντας έντονη κριτική απέναντι στις χώρες που εφαρμόζουν αυτή την πολιτική, καθώς όπως αποδεικνύεται δεν αποτελεί ριζική λύση απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. 
Πως η Σουηδία δείχνει δυναμικά τα δόντια της απέναντι στον κορωνοϊό;
Αυστηροί περιορισμοί, υποχρεωτικά όρια στη δημόσια ζωή, απαγόρευση κυκλοφορίας, παραγγελίες στο σπίτι, απαγορεύσεις ταξιδιών και όλες οι άλλες πολιτικές κατά της Covid19 που φαινομενικά δεν είναι λύση ξεκινά το Zerohedge σε άρθρο του περιγράφωντας πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών πλην της Σουηδίας.
Εκπληκτικά, ο στόχος συνεχίζει να αλλάζει στις κυβερνήσεις που δεν μπορούν να βρουν άκρη.
• Πρώτα, έπρεπε να λάβουμε προφυλάξεις για να ισιώσουμε την καμπύλη.
Νοσοκομεία και φόβοι, θυμάστε;
Τότε έπρεπε να σταματήσουμε να ταξιδεύουμε ή να επισκεφθούμε το εμπορικό κέντρο
• Τότε έπρεπε να φορέσουμε μάσκες πάνω στα πρόσωπά μας και να μείνουμε μακριά ο ένας από τον άλλο.
Για χάρη των ηλικιωμένων, φυσικά.
• Αργότερα, έπρεπε να εγκαταλείψουμε τη δημόσια ζωή για όλους ως κοινωνική υπευθυνότητα.
• Το επόμενο βήμα δηλαδή τώρα, στο οποίο θα πάρουμε γενναία μέτρα με αυταρχικούς πολιτικούς και επιδημιολόγους σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο έτσι ώστε να έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα να επιστρέψουμε τις ελευθερίες για τις διακοπές.
Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά έχουν συμπιεστεί αυτοί οι φωτισμένοι αυτοκράτες, αυτός ο άσχημα συμπεριφερόμενος ιός αρνείται να υπακούσει.

Αυστρία

Πίσω στα δωμάτιά σας, είπαν οι Αυστριακοί.
Μετά από έναν εκρηκτικό αριθμό θετικών κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα, αρκετά με τις προσωρινές ελευθερίες και καλές στιγμές, είστε έτοιμοι για το υπόλοιπο του Νοεμβρίου.
Οι συγκεντρώσεις και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις τελείωσαν.
Οι χριστουγεννιάτικες αγορές είναι έτοιμες 
Οι Ισλανδοί, ήδη την άνοιξη, διακήρυξαν πως η πανδημία έληξε και όλο το καλοκαίρι γιορτάζονταν ενώ μιλούν ακόμα για ονειρεμένο εορτασμό των Χριστουγέννων.
Ωστόσο τα όνειρα τους διαψέυστηκνα λόγω των νέων μέτρων:
Όταν τέθηκαν σε ισχύ αυτήν την εβδομάδα οι τελευταίοι αυστηρότεροι και αυστηρότεροι περιορισμοί, οι αρχηγοί της κυβέρνησης, και ιδίως ο πρωθυπουργός, είπαν στους υπηκόους τους να παραιτηθούν από το Halloween και τις επόμενες εβδομάδες.
Ας θυσιάσουμε αυτές τις λίγες εβδομάδες, είπαν, για να χαλαρώσουμε τους περιορισμούς για τα Χριστούγεννα. 
Οι Βρετανοί και οι Γάλλοι ήταν ακόμα πιο ανυπόμονοι στο να καθορίζουν χρονοδιαγράμματα στις επεμβατικές πολιτικές τους.
Σας αφαιρούμε ελευθερίες, αξιοπρέπεια και πράγματα στα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν χαρά - αλλά για καλό σκοπό, και για λίγο, εντάξει;
Η αφέλεια εδώ ήταν πάντα εντυπωσιακή.
Είναι σχεδόν σαν ο ιός να μην νοιάζεται για τα μέτρα σας, την ταχύτερη και σκληρότερη σύσφιξη των κοινωνικών και εμπορικών συναναστροφών.
Εάν πιέσετε τους ανθρώπους λίγο περισσότερο, ίσως - ίσως - ο ιός θα ακούσει;... γράφει η Zerohedge;
Μαλιστα, Γάλλοι υπουργοί, όπως και οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής την άνοιξη, άρχισαν να καθορίζουν τα είδη των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ: το σαπούνι είναι αποδεκτό το μακιγιάζ δεν είναι.
Οι Γερμανοί, γνωστοί ευρέως για το πρόγραμμα εντοπισμού και γενναιόδωρων οικονομικών προγραμμάτων τους, επέλεξαν ένα «ήπιο» lockdown «μόνο» για τέσσερις εβδομάδες.

Η γελοιότητα με τις μάσκες

Θα έχετε παρακολουθήσει τη συζήτηση για την χρήση μάσκας.
Είναι αποτελεσματική, δεν είναι αποτελεσματική. είναι αποτελεσματική εάν τη χρησιμοποιείτε σωστά λένε σε άλλες τοποθετήσεις οι ειδικοί.
Το infographic των New York Times περιγράφει πώς λειτουργούν: «Μια καλή μάσκα θα έχει μεγάλη επιφάνεια, σφιχτή εφαρμογή στα άκρα και σχήμα που αφήνει χώρο γύρω από τα ρουθούνια και το στόμα σας».
Ακόμα και αν είναι ακριβές, δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε πολύ περισσότερο από το πλησιέστερο σούπερ μάρκετ για να παρατηρήσουμε ότι δεν είναι αυτό το είδος μάσκας που φορούν οι περισσότεροι άνθρωποι.
Οι περισσότεροι άνθρωποι φορούν χαλαρά, λεπτά κομμάτια υφάσματος που πιθανώς εγκλωβίζει μερικά σωματίδια  - αλλά είναι απίθανο να προσεγγίσει την αποτελεσματικότητα που περιγράφουν οι υποστηρικτές του.
Η εναλλακτική γραμμή;
Λοιπόν, όχι μεμονωμένα, αλλά αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου πληθυσμού.
Οι New York Times αναφέρουν τον Linsey Marr στο Virginia Tech που λέει ότι «κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα».
Τι ισχύει τελικά;; Θα αποφασίσουν επιτέλους;

Ξεχωρίζει το παράδειγμα της Σουηδίας

Η Σουηδία, όπου ουσιαστικά κανείς εκτός του νοσοκομείου δεν χρησιμοποιεί μάσκες, είχε κατά μέσο όρο λιγότερους θάνατους 7 ημερών κατά κεφαλήν απ 'ότι στις ΗΠΑ για τέσσερις μήνες.
Χαμηλότερο επίσης ποσοστό από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ακόμη και η πολύτιμη γερμανική εμπειρία έχει τώρα περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν από (και με) τον Covid-19 από ό, τι η Σουηδία.
Τα ποσοστά μόλυνσης και η εξάπλωση επίσης: οι τάσεις από το ύψος του καλοκαιριού ή τις αρχές του φθινοπώρου φαίνονται οι ίδιες, ανεξάρτητα από το εάν είστε μια χώρα που φορά μαζικά μάσκα 
Αναρωτιέμαι συνεχώς, γρπάφει ο αρθρογράφος του Zerohedge πώς θα έπρεπε να μοιάζουν οι αριθμοί για να θεωρήσετε ότι αυτό που κάνουμε δεν λειτουργεί; Αυτό ίσως να κλειδώνει τις κοινωνίες, στην πράξη, δεν κάνει πολλά για την καταπολέμηση της ασθένειας, αλλά για να καταστρέψει τις ζωές και τις ζωές των ανθρώπων;
Την ώρα που μεγάλο μέρος της Ευρώπης αυστηροποιεί τα μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, η Σουηδία τροποποιεί τα δικά της μπροστά στην άνοδο των κρουσμάτων, όμως παραμένει πιστή στην αρχική της στρατηγική, χωρίς να επιβάλλει lockdown και υποχρεωτικά μέτρα.
Τις τελευταίες ημέρες η Σουηδία ανακοίνωσε πιο αυστηρές συστάσεις, όμως παράλληλα χαλάρωσε πολλά μέτρα, συνεχίζοντας τη μοναχική της πορεία.
Λιγότερο αυστηρή η Σουηδία –η οποία μετρά 5.930 θανάτους από covid-19 από την αρχή της πανδημίας και ένα από τα υψηλότερα ποσοστό θνησιμότητας στην Ευρώπη-- τείνει να τροποποιήσει την προσέγγισή της.

Η ζωή συνεχίζεται

Αντίθετα με τον υπόλοιπο κόσμο, η Σουηδία παραμένει μία από τις λίγες χώρες που δεν συνιστά τη χρήση μάσκας, με τις υγειονομικές αρχές να μην τη θεωρούν αρκετά αποτελεσματική.
Στη Στοκχόλμη η καθημερινότητα δεν έχει αλλάξει πολύ από την αρχή της πανδημίας: οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν ακάλυπτο το πρόσωπο και τα εστιατόρια και τα καταστήματα δεν έκλεισαν ποτέ.

Χαλάρωση μέτρων

Η  κυβέρνηση της Σουηδίας έκανε πρόσφατα την έκπληξη αίροντας τις συστάσεις προς τους πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό, κυρίως σε όσους είναι άνω των 70 ετών, στους οποίους είχε ζητήσει από την αρχή της πανδημίας να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους οι αρχές δήλωσαν ότι φοβούνται για την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων, όπως κατάθλιψη και μοναξιά, που συνδέονται με την απομόνωση.
Στις αρχές Οκτωβρίου 2020 είχε επίσης αρθεί η απαγόρευση επισκέψεων σε οίκους ευγηρίας, μια από τις λίγες που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της πανδημίας.
Στην αρχή της πανδημίας covid-19 κάποιοι κατηγόρησαν τη Σουηδία ότι παίζει ρώσικη ρουλέτα με τους κατοίκους της, με τον αριθμό των θανάτων να ξεπερνά κατά πολύ αυτόν που καταγράφηκε σε γειτονικές της χώρες που υιοθέτησαν πιο αυστηρά μέτρα.
Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το μοντέλο της και κάνει λόγο για μέτρα διαρκείας, για "έναν μαραθώνιο και όχι αγώνα δρόμου".
Για τον διευθυντή της Σουηδικής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, στόχος είναι "να δημιουργηθεί μια κατάσταση στην οποία θα μπορούμε να ζούμε τη ζωή μας με σχετικά κανονικό τρόπο δεδομένων των περιορισμών" και η υιοθέτηση μιας στρατηγικής που θα είναι αποδεκτή και θα τηρείται.
Η υπόλοιπη Ευρώπη αποδεικνύει, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι τα lockdown και οι άρση τους "δεν είναι ο σωστός δρόμος".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης