Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς πρόωρες εκλογές η Κύπρος; Θρίλερ με την πρόταση διάλυσης της Βουλής

Προς πρόωρες εκλογές η Κύπρος; Θρίλερ με την πρόταση διάλυσης της Βουλής
Πολιτική κρίση στην Κύπρο με φόντο το σκάνδαλο των Golden Visa
(upd) Σε εξέλιξη είναι το πολιτικό θρίλερ στην Κύπρο, με φόντο το σκάνδαλο με τις Golden Visa το οποίο έχει προκαλέσει τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι ορατό, παρά τη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς το Κίνημα Οικολόγων και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου, κατέθεσαν πρόταση διάλυσης.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, φαίνεται να υπάρχει «ισοπαλία» μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ και όσων τάσσονται κατά, με άγνωστο «χ» τους τρεις βουλευτές της Δημοκρατικής Συνεργασίας, που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί.
Κίνημα Οικολόγων και ανεξάρτητη βουλευτής, Άννα Θεολόγου, καταθέτουν από κοινού το σχέδιο απόφασης για αυτοδιάλυση της Βουλής, παραίτηση της Κυβέρνησης και διεξαγωγή εκλογών στις 29 Νοεμβρίου, με αφορμή την εμπλοκή ενός βουλευτή και του παραιτηθέντος Προέδρου της Βουλής, στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Αδάμος Αδάμου

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου εξελέγη χωρίς ανθυποψήφιο ως ο 12ος Πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας τις ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Βουλευτών, πλην των βουλευτών του ΕΛΑΜ.
Υπέρ ψήφισαν 53 βουλευτές, ενώ υπήρξαν δύο αποχές, των βουλευτών του ΕΛΑΜ.
Ταυτόχρονα, κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, έγινε η διαβεβαίωση των νέων βουλευτών, Γιαννάκη Γαβριήλ για το ΑΚΕΛ, και της Ρούλας Γεωργιάδη για το Κίνημα Αλληλεγγύη.

Θετικός στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο Νεοφύτου

Όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, η χθεσινή τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι ο ΔΗΣΥ είναι θετικός στη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καθιστά πλέον ορατό το σενάριο και θέτει την όλη συζήτηση σε άλλη βάση.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναδεικνύει βέβαια ως προϋπόθεση την ευρύτερη συναίνεση.
Συνεπώς, παραμένει ερωτηματικό το τι θα γίνει απ' εδώ και πέρα στην περίπτωση που το αποτέλεσμα κρίνεται οριακά, εάν και εφόσον το θέμα τεθεί προς ψήφιση σήμερα ή σε κατοπινή συνεδρία της Ολομέλειας.
Τη δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου χθες, ακολούθησαν οι θετικές τοποθετήσεις της ΕΔΕΚ και του ΕΛΑΜ.
Οι Οικολόγοι και η ανεξάρτητη βουλεύτρια Άννα Θεολόγου με επιστολή τους προς τη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, έθεσαν ήδη θέμα διάλυσης της Βουλής. Όλοι μαζί συναθροίζουν 26 ψήφους.
Δηλαδή 18 ο ΔΗΣΥ, 3 η ΕΔΕΚ, 2 οι Οικολόγοι, 2 το ΕΛΑΜ και μία ψήφος η Άννα Θεολόγου.
Στην αντίπερα πλευρά συνασπίζονται 27 ψήφοι.
Το ΑΚΕΛ με 16, το  ΔΗΚΟ με 7, η Συμμαχία Πολιτών με μία και η Αλληλεγγύη με τρεις.
Στις ψήφους του ΑΚΕΛ συμπεριλαμβάνεται και η ψήφος του Αδάμου Αδάμου ο οποίος θα εκλεγεί σήμερα στην Προεδρία της Βουλής.
Ως είθισται ο Πρόεδρος της Βουλής δεν ψηφίζει. Συνεπώς εάν δεν ψηφίσει, οι εναντίον ψήφοι μειώνονται σε 26.
ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ζήτησαν μάλιστα και την παραίτηση του Προέδρου Αναστασιάδη, με το Προεδρικό να τους απαντά ότι δεν θα προδώσει την ισχυρή εντολή του λαού.

«Κλειδί» οι 3 της πλατφόρμας «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων»

Απομένουν οι τρεις βουλευτές της πλατφόρμας «Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων».
Άγγελος Βότσης, Μαρίνος Μουσιούττας και Γιώργος Προκοπίου που καθορίζουν με την ψήφο τους το αποτέλεσμα, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 67 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας «η Βουλή των Αντιπροσώπων δύναται να διαλυθεί μόνον δι’ αποφάσεως αυτής λαμβανομένης δι’ απολύτου πλειοψηφίας». Απόλυτη πλειοψηφία, όπως μας ανέφερε ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, είναι η πλειοψηφία πέραν του 50% της Βουλής. Άρα, στην περίπτωση της Βουλής των 56 βουλευτών είναι οι 29 βουλευτές.
Οι ισορροπίες, βέβαια, θα εξαρτηθούν και από τυχόν αποστασίες που μπορεί να υπάρξουν ανάμεσα στα κόμματα, λόγω του ότι τα πάντα κρίνονται όπως φαίνεται στην ψήφο.
Οι τρεις βουλευτές της πλατφόρμας, μέχρι χθες δεν είχαν ξεκαθαρίσει το πώς θα τοποθετηθούν στην περίπτωση που τεθεί αυτό το ζήτημα ενώπιον της Ολομέλειας.
Πρόθεσή τους είναι να τοποθετηθούν ως ομάδα και για αυτό, όπως μας λέχθηκε σε επικοινωνία μαζί τους, είναι να συζητήσουν το θέμα και να αποφασίσουν από κοινού.
Όλα αυτά ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν το πολιτικό σκηνικό και να αφήνουν πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής.
Η ατζέντα της σημερινής Ολομέλειας περιλαμβάνει την εκλογή του νέου Προέδρου της Βουλής, και τη διαβεβαίωση των δύο βουλευτών.
Δηλαδή την ψήφιση του Αδάμου Αδάμου για την Προεδρία του Σώματος με ψήφους όλων των κομμάτων, πλην του ΕΛΑΜ, και τη διαβεβαίωση του Γιαννάκη Γαβριήλ ως νέου βουλευτή του ΑΚΕΛ που ανακηρύχθηκε στη θέση του Χριστάκη Τζιοβάνη και της Ρούλας Γεωργιάδου ως νέας βουλεύτριας της Αλληλεγγύης στη θέση του Δημήτρη Συλλούρη.
Με βάση την ατζέντα της συνεδρία θα ακολουθήσει η κατάθεση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου. Ο Γιώργος Περδίκης προτίθεται να καταθέσει την πρότασή του για διάλυση της Βουλής, ζητώντας όπως συζητηθεί ως κατ’ επείγουσα στη σημερινή συνεδρία.
Οπόταν θα πρέπει να αποφασιστεί το κατά πόσο θα τεθεί θέμα σήμερα ή σε συνεδρία της Ολομέλειας σε άλλη μέρα.
Στην περίπτωση που τελικά επικρατήσει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, αυτές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός 40 ημερών από την ημέρα διάλυσης της Βουλής.
Άρα, εάν αυτό αποφασιστεί σήμερα, τότε στις 29 Νοεμβρίου θα πρέπει να στηθούν κάλπες.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η γενική θέση είναι ότι το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να κλείσει σύντομα και να μην παραταθεί για μεγάλο διάστημα η συζήτησή του.

Αναστασιάδης: Θα ολοκληρώσω τη θητεία μου, δεν παραιτούμαι

«Ο Πρόεδρος δεν θα προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα ολοκληρώσει τη θητεία του όπως το Σύνταγμα και η εντολή των πολιτών ορίζει» τονίζει η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ανακοίνωση-απάντηση σε δημόσιες τοποθετήσεις κομμάτων που αναφέρθηκαν στην ανάγκη αυτοδιάλυσης της Βουλής και παραίτησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, με φόντο το ζήτημα των διαβατηρίων στην Κύπρο.
Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:
«Τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, έθεσαν σήμερα ζήτημα παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, απαντώντας σε θέση του Προέδρου του ΔΗΣΥ για πιθανή αυτοδιάλυση της Βουλής των Αντιπροσώπων και προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Οι πολίτες τίμησαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με σαφή και ισχυρή εντολή να κυβερνήσει τη χώρα για πέντε χρόνια.
Ο Πρόεδρος δεν θα προδώσει την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και θα ολοκληρώσει τη θητεία του όπως το Σύνταγμα και η εντολή των πολιτών ορίζει.
Η προσπάθεια των δύο κομμάτων συμπίπτει με κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακό, με ακραίες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν τη μέγιστη δυνατή ενότητα πολιτών και πολιτικής ηγεσίας, την ίδια ώρα που συντρέχει η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού η οποία απειλεί και με οικονομικές συνέπειες τη χώρα.
Αυτή δεν είναι η ώρα πρόταξης των κομματικών συμφερόντων και προεκλογικών σκοπιμοτήτων.
Είναι η ώρα για τη μεγαλύτερη δυνατή εσωτερική ενότητα.
Οι πολίτες που αναγνωρίζουν την κρισιμότητα των στιγμών θα κρίνουν και θα καταδικάσουν ανάλογες συμπεριφορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης