Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rasmussen Global: Ελληνοτουρκικά και Λευκορωσία απειλούν να διαλύσουν το ΝΑΤΟ - Η διαμάχη στο Αιγαίο έχει προκαλέσει ρήγμα ακόμη και εντός της Ευρώπης

tags :
Rasmussen Global: Ελληνοτουρκικά και Λευκορωσία απειλούν να διαλύσουν το ΝΑΤΟ - Η διαμάχη στο Αιγαίο έχει προκαλέσει ρήγμα ακόμη και εντός της Ευρώπης
Στο εσωτερικό (του ΝΑΤΟ) υπάρχει μια πραγματική πολιτική κρίση που σιγοβράζει, αναφέρει η Rasmussen Global
Ο Γενική Γραμματέας του ΝΑΤΟ συναντά σήμερα, 27 Αυγούστου 2020, τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο, με φόντο τις προκλήσεις για τη διατλαντική στρατιωτική συμμαχία και τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ευρώπη.
Ωστόσο, υπάρχει σκεπτικισμός σχετικά με τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει το ΝΑΤΟ στην αποκλιμάκωση διεθνών διαφορών, καθώς παραμένουν οι εντάσεις ακόμη και εντός του οργανισμού.
Η συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και της Angela Merkel πραγματοποιείται εν μέσω συνεχιζόμενης καταστολής εναντίον διαδηλωτών στη Λευκορωσία, που γειτνιάζει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις εντεινόμενες εντάσεις μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ (αλλά ιστορικών αντιπάλων) Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο, καθώς και της πρόσφατης απόσυρσης των στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Γερμανία.
Αντιμετωπίζοντας την κατάσταση στη Λευκορωσία, όπου οι διαδηλωτές συνεχίζουν να ζητούν την παραίτηση του Προέδρου Alexander Lukashenko μετά από αμφισβητούμενο εκλογικό αποτέλεσμα νωρίτερα τον Αύγουστο, ο Stoltenberg αρνήθηκε κατηγορίες ότι στρατεύματα του ΝΑΤΟ συγκεντρώνονταν στα σύνορα της χώρας με την Πολωνία και τη Λιθουανία.
«Το ΝΑΤΟ δεν έχει στρατιωτική συσσώρευση στην περιοχή, οπότε οποιαδήποτε δικαιολογία να το χρησιμοποιεί κανείς για την καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών είναι απολύτως αδικαιολόγητη», δήλωσε ο Stoltenberg, ο οποίος έφτασε στο Βερολίνο την Τετάρτη για να συναντηθεί με ανώτερους Γερμανούς αξιωματούχους και να παραστεί σε μια άτυπη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ.
Αναφέρθηκε επίσης στην απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία.
Αυτή η απόφαση ελήφθη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trum, ο οποίος έχει επανειλημμένα υποτιμήσει τα μέλη του ΝΑΤΟ - και ιδιαίτερα τη Γερμανία - για την μη επίτευξη ενός στόχου που συμφωνήθηκε το 2014 για τα μέλη του οργανισμού να δαπανήσουν τουλάχιστον 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για αμυντικές δαπάνες .
Ο Trump υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν πάρα πολλά από τα δικά τους χρήματα για να «προστατεύσουν» την Ευρώπη.
Αν και η Γερμανία αύξησε τις αμυντικές δαπάνες από το 2014, δεν έχει ακόμη επιτύχει τον στόχο του 2%.
Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι η χώρα ξόδεψε 1,38% για αμυντικές δαπάνες το 2019, ενώ οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχουν ξοδέψει 3,42%.
Στην πραγματικότητα, μόνο εννέα μέλη της συμμαχίας των 30 χωρών επιτυγχάνουν τον συμφωνημένο στόχο 2% το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ.
Οι χαμηλότερες αμυντικές δαπάνες μεταξύ ορισμένων ευρωπαίων μελών του ΝΑΤΟ πιστεύεται ότι αποτελούν βασικό παράγοντα πίσω από την ανακοίνωση του Trump νωρίτερα φέτος ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν περίπου 12.000 αμερικανικά στρατεύματα από τη Γερμανία.
Απευθυνόμενος στην κίνηση των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι είναι σημαντικό οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ «να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά επειδή (η) παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη είναι σημαντική, τόσο για την ασφάλεια της Ευρώπης όσο και για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών».
Σύμφωνα με τον Fabrice Pothier, διευθύνων σύμβουλο στρατηγικής της Rasmussen Global, το ΝΑΤΟ εμφανίζεται διχασμένο μεταξύ των μελών του.
Η πιο πρόσφατη διαμάχη είναι μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, με τις δύο χώρες να διεξάγουν ναυτικές στρατιωτικές ασκήσεις στο νησί της Κρήτης εν μέσω ανταγωνιστικών ισχυρισμών για τα δικαιώματα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η διαμάχη έχει προκαλέσει ρήγμα στο ΝΑΤΟ, αλλά και εντός της Ευρώπης, με τις ΗΠΑ να διεξάγουν ναυτικές ασκήσεις με την Τουρκία, ενώ η Γαλλία πραγματοποίησε ασκήσεις με την Ελλάδα.
«Η πραγματική πίεση για το ΝΑΤΟ είναι από μέσα.
Ναι, υπάρχουν εξωτερικές κρίσεις στη Λευκορωσία, αλλά στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου ουσιαστικά συμπιέζεται από το εσωτερικό, επειδή μερικά από τα μεγάλα μέλη, οι ΗΠΑ, η Τουρκία, η Γαλλία, κινούνται ανεξάρτητα», δήλωσε ο Pothier.
«Νομίζω ότι στο εσωτερικό (του ΝΑΤΟ) υπάρχει μια πραγματική πολιτική κρίση που σιγοβράζει», πρόσθεσε.
«Και με την περίπτωση της Γαλλίας και της Τουρκίας, παρατηρούμε κάποια κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, οπότε νομίζω ότι η πραγματική πολιτική συνομιλία μεταξύ του Jens Stoltenberg και της καγκελαρίου Merkel θα αφορά περισσότερο το πώς θα επιλύσουν αυτά τα πολιτικά ζητήματα μεταξύ των κρατών μελών", ανέφερε ο Pothier.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης