Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σοβαρό πλήγμα από τον κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική, υπό πίεση οι αξιολογήσεις των κρατών

Fitch: Σοβαρό πλήγμα από τον κορωνοϊό στη Λατινική Αμερική, υπό πίεση οι αξιολογήσεις των κρατών
Σχόλιο της Fitch Ratings για τη Λατινική Αμερική και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού 
Ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Λατινικής Αμερικής, συνεχίζει να ασκεί πίεση στα πιστωτικά προφίλ των κρατών, σχολιάζει η Fitch Ratings.
Αυτό αντικατοπτρίζεται στο υψηλό ποσοστό αξιολογήσεων με αρνητικό outlook στην περιοχή, αλλά και τις υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας νωρίτερα μέσα στο έτος.
Το ποσοστό των κρατών της Λατινικής Αμερικής με αρνητικό outlook έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το τέλος του 2019, σε περίπου 70% (εξαιρουμένων εκείνων που έχουν βαθμολογία «CCC» ή χαμηλότερη, όπου δεν ορίζεται outlook).
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, παρά την ανάκαμψη των τιμών εμπορευμάτων (ειδικά του χαλκού), παραμένει ο κίνδυνος παρατεταμένου οικονομικού σοκ εξαιτίας του κορωνοϊού.
Από το επόμενο έτος η οικονομία συνολικά της περιοχής θα αρχίσει να ανακάμπτει, με το ΑΕΠ όμως να μη φθάνει σε προ-κρίσης επίπεδα το 2021.
«Η οικονομική συρρίκνωση σημαίνει ότι η συμπίεση των εισαγωγών περιορίζει την επιδείνωση των εξωτερικών λογαριασμών, αν και οι χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και τα εμβάσματα αντιμετωπίζουν αποδυνάμωση των εξωτερικών τους θέσεων.
Ωστόσο, ο ιός έχει εκθέσει τις επίμονες δημοσιονομικές ευπάθειες των κρατών.
Η περιοχή εισήλθε στην κρίση σε αδύναμη δημοσιονομική βάση και αυτό επιδεινώθηκε από τα σημαντικά πακέτα δημοσιονομικής στήριξης.
Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι το μέσο έλλειμμα στην περιοχή θα φθάσει το 9% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα ήταν σχεδόν τριπλάσιο του μέσου όρου το 2009», αναφέρει μεταξύ άλλων ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης