Κικίλιας: Υπάρχει έλεγχος, ιχνηλάτηση, ενημέρωση - Αναγκαία η τήρηση των μέτρων

Κικίλιας: Υπάρχει έλεγχος, ιχνηλάτηση, ενημέρωση - Αναγκαία η τήρηση των μέτρων
Στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε 1.200 μόνιμα κρεβάτια ΜΕΘ, ανέφερε ο Β. Κικίλιας

«Είμαι πεπεισμένος ότι εάν τηρήσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, αν φοράμε μάσκες στους χώρους που πρέπει, στα αεροδρόμια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν προσέχουμε όπως προσέξαμε την προηγούμενη περίοδο, θα τα καταφέρουμε και αυτό το καλοκαίρι», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, σημειώνοντας πως θα έχουμε  κάποια κρούσματα, πολλά εκ των οποίων θα είναι ασυμπτωματικά και «θα τα αντιμετωπίσουμε οργανωμένα, με ψυχραιμία, με σχέδιο, δομημένα, χωρίς να πανικοβάλλουμε τον κόσμο».
Ο κ. Κικίλιας, ο οποίος βρίσκεται στην  Κρήτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «είμαστε εδώ για να ελέγξουμε ένα–ένα τα νοσοκομεία μας και τις δομές υγείας.
Θέλω να πω ότι προσλάβαμε στο νησί 500 υγειονομικούς για να ενισχύσουν την Κρήτη, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό και υπάρχουν πιστώσεις και εγκρίσεις για άλλους 150.
Ελέγχουμε τα αεροδρόμιά μας, ελέγχουμε τα ξενοδοχεία μας και τους χώρους φιλοξενίας.
Η Κρήτη είναι ένα φιλόξενο νησί. Είναι έτοιμη να δεχθεί τουρίστες, Έλληνες και ξένους».
Απευθυνόμενος στους τουρίστες, ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά «όπως εμείς οι Έλληνες αυτούς τους μήνες τηρήσαμε τα ιατρικά πρωτόκολλα, ακούσαμε τους ειδικούς και πετύχαμε αδιαμφισβήτητα μια πολύ μεγάλη επιτυχία, να έχουμε μία ασφαλή χώρα, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι τουρίστες μας».
Κάνοντας αναφορά στις ΜΕΘ και τη διαδικασία αύξησή τους, ο κ. Κικίλιας αφού σημείωσε ότι «ξεκινήσαμε στην κρίση με 565 ΜΕΘ και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σαφή εντολή να γίνουν τα αδύνατα δυνατά, έτσι ώστε να αυξηθούν οι ΜΕΘ. Και εντός της κρίσης, φτάσαμε τις 1.017 κλίνες ΜΕΘ», πρόσθεσε ότι «τώρα προχωράμε σε ένα πρόγραμμα με δωρεές, με τον ιδιωτικό τομέα να συνεργάζεται με τον δημόσιο.
Στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε 1.200 μόνιμα κρεβάτια ΜΕΘ, προίκα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ασφάλεια για τους πολίτες μας.
Αυτός είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θα το επιτύχουμε.
Το αξίζουν οι Έλληνες».
Όπως είπε, «είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε ΜΕΘ σε όλα τα Νοσοκομεία μας», κάτιο που ο ίδιος υπενθύμισε ότι δήλωσε την Παρασκευή 3/7 ξεκινώντας την περιοδεία του από το ΠΑΓΝΗ και από το Βενιζέλειο στο Ηράκλειο, μετά στο Λασίθι, ενώ σήμερα, Σάββατο 4/7, θα βρεθεί στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.
Ο ίδιος ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για την ευγενή δωρεά και τη στήριξη των 174 ΜΕΘ και ΜΑΦ στη χώρα.
Για την Κρήτη, επεσήμανε ότι θα αυξηθούν και στα νοσοκομεία του νησιού οι ΜΕΘ και «στο τέλος του χρόνου θα έχουμε στην Κρήτη 25 παραπάνω κρεβάτια ΜΕΘ».
 Για το εάν ανησυχεί με αφορμή τα πρώτα δείγματα από τουρίστες που έρχονται στην πατρίδα μας με τον ιό, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε  πως «υπάρχει οργανωμένη Πολιτεία που έχει αποδείξει ότι βρίσκεται πάνω από κάθε κατάσταση που προκύπτει, άρα και πάνω από τις υγειονομικές καταστάσεις», συμπληρώνοντας πως «υπάρχει έλεγχος, ιχνηλάτηση, απομόνωση, ενημέρωση των πολιτών», «τα καταφέραμε στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού και αποδείξαμε ότι η χώρα είναι εδώ και έχει και διοίκηση και έχει φανταστικό, εκπληκτικό ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό.
Αλλά και οι πολίτες στήριξαν αυτή την προσπάθεια».
«Είμαι πεπεισμένος ότι εάν τηρήσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας, αν φοράμε μάσκες στους χώρους που πρέπει, στα αεροδρόμια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αν προσέχουμε όπως προσέξαμε την προηγούμενη περίοδο, θα τα καταφέρουμε και αυτό το καλοκαίρι.
Είναι μία πολύ όμορφη χώρα η Ελλάδα, καλούμε τον κόσμο να έρθει, αλλά να τηρήσει τους κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κάνοντας αναφορά στην Ξάνθη, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε συστηματικά στα χωριά γύρω-γύρω από την Ξάνθη ένα θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουμε με τοπικά lockdown, με κάποιες καραντίνες, με οδηγίες.
Το παρακολουθούμε όμως και θα παρακολουθήσουμε και ό,τι άλλο προκύψει».
Επανέλαβε ότι «από τη στιγμή που οι συμπολίτες μας αλλά και οι τουρίστες τηρήσουν τα μέτρα τα οποία έχουμε ζητήσει να τηρούνται, τα ιατρικά πρωτόκολλα και προστατεύσουν τους εαυτούς τους πρώτα, τις οικογένειες τους και τις ευπαθείς ομάδες, θα πάμε καλά.
Θα έχουμε ένα διαφορετικό καλοκαίρι, αλλά ένα καλοκαίρι όμορφο στην Ελλάδα και θα στηρίξουμε και τους ανθρώπους του τουρισμού που τόση πολλή ανάγκη το έχουν».
Τέλος, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι, εντός λίγων μηνών «έχουμε κάνει παραπάνω από 5.000 προσλήψεις στο χώρο της υγείας, διπλασιάζουμε τις ΜΕΘ και αναβαθμίζουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Έχει ήδη εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός ότι οι 2.500 επικουρικοί νοσηλευτές θα μείνουν όλοι στο Σύστημα Υγείας, θα μονιμοποιηθούν.
Εξετάζουμε το πώς θα μετατρέψουμε θέσεις επικουρικών γιατρών σε Επιμελητές Β’, για να μείνουν κι αυτοί».
Πρόσθεσε ότι «θα εκμεταλλευτούμε προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ψηφιοποιήσουμε την υγεία.
 Ποτέ δεν έχουν γίνει, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, τόσο μεγάλες αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και ενισχύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS