Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Σημαντική αύξηση των NPEs το 2020 και το 2021 για τις ιταλικές τράπεζες

Scope: Σημαντική αύξηση των NPEs το 2020 και το 2021 για τις ιταλικές τράπεζες
Μεγαλύτερες προβλέψεις γράφουν οι ιταλικές τράπεζες λόγω Covid-19
Σημαντική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για το 2020 και το 2021 βλέπουν οι αναλυτές του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Τα θεμελιώδη μεγέθη των ιταλικών τραπεζών κατά το α’ τρίμηνο του 2020 θα μπορούσαν να είχαν κάνει τους επενδυτές να αναθαρρήσουν, καθώς η πανδημία Covid-19 ακόμη δεν είχε ξεσπάσει.
Στο μεταξύ, τα πράγματα χειροτέρεψαν, με μεγαλύτερες προβλέψεις επισφαλειών για το β’ τρίμηνο βάσει του μοντέλου IFRS 9, ειδικού τύπου προβλέψεις για το β’ εξάμηνο και υποβάθμιση της ποιότητας πολλών στοιχείων ενεργητικού.
Βέβαια, για τις περισσότερες ιταλικές τράπεζες, οι προβλέψεις του α’ τριμήνου δεν ήταν σημαντικά υψηλότερες από πέρυσι.
Τα μέτρα στήριξης αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις εποπτικές συστάσεις.
Οι τράπεζες δεν επαναταξινόμησαν τα δάνεια ως μη εξυπηρετούμενα ή ακόμη και στο στάδιο 2, λόγω του μορατόριουμ που έχει επιβληθεί.
Τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ιταλία περιέλαβαν το ποσό των έκτακτων προβλέψεων για επισφάλειες στα αποτελέσματά τους.
Βέβαια, ανά τράπεζα υπάρχει διαφοροποίηση.
Για παράδειγμα, η UniCredit αύξησε τις προβλέψεις της κατά 75 μονάδες βάσης και η Banca Monte Dei Paschi Di Siena κατά 93 μονάδες βάσης.
Γενικά, το εύρος ανά τράπεζα κυμαίνεται από 20 έως 40 μονάδες βάσης.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το κόστος κινδύνου που ανέφεραν οι ιταλικές τράπεζες ήταν αρκετά χαμηλό.
Η τρέχουσα προσδοκία της Scope Ratings για το κόστος κινδύνου ολόκληρου του έτους βρίσκεται στο εύρος στις 100 με 150 μονάδες βάσης.
Οι προβλέψεις για το α’ τρίμηνο δεν προοιωνίζονται υψηλότερο ποσοστό πτωχεύσεων, αλλά μεγαλύτερες πιστωτικές απώλειες λόγω μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σταδίου 2.
Οι αναλυτές του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένουν μεγαλύτερες προσαρμογές στο IFRS 9.
Μένει, σε κάθε περίπτωση, να φανεί μέχρι το τέλος του έτους ποια από τα τρέχοντα εξυπηρετούμενα δάνεια θα σταματήσουν να εξυπηρετούνται.
Βραχυπρόθεσμα, αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετες προβλέψεις μέσω της συνήθους κερδοφορίας, αν και με περιορισμένη ζημιά στο κεφάλαιο.
Η προσδοκία μας είναι ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες θα παραμείνουν κερδοφόρες το 2020, λόγω της υψηλότερης κερδοφορίας σε σχέση με τις προβλέψεις.
Οι προοπτικές κέρδους στενεύουν για τις υπόλοιπες.
Η Scope Ratings επισημαίνει ότι ο ιταλικός τραπεζικός τομέας έχει κεφαλαιακή επάρκεια.
Κίνδυνος θα υπάρξει στην πιθανότητα μεγαλύτερης ύφεσης λόγω του κορωνοϊού, στο ενδεχόμενο δηλαδή που θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων εφόσον η άρση των περιοριστικών μέτρων αποτύχει.
Η θετική τάση για τα assets συνεχίζει να υφίσταται, ωστόσο πρόκειται να αντιστραφεί.
Οι κυβερνητικές προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας ενδέχεται να καθυστερήσουν την έλευση προβλημάτων πίστης και αθέτησης πληρωμών, όμως η επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας των assets είναι αναπόφευκτη.
Τα NPEs θα αυξηθούν μέχρι το τέλος του έτους και θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 2021.
Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης