Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ύφεση -18% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, στο 25% εκτινάχθηκε η ανεργία

Goldman Sachs: Ύφεση -18% τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, στο 25% εκτινάχθηκε η ανεργία
H Goldman Sachs εκτιμά ότι το επίπεδο του ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά 18% τον Απρίλιο, με την ανεργία να εκτινάσσεται στο 25%
Ύφεση της τάξεως του -18% «βλέπει» η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs για τον μήνα Απρίλιο, με την ανεργία να σκαρφαλώνει το ίδιο διάστημα στο 25%.
Τα χειρότερα για την οικονομία των ΗΠΑ πέρασαν, αναφέρει ανάλυση της αμερικανικής τράπεζας.
Μια σειρά από δεδομένα και οικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν πως η ανάκαμψη έχει αρχίσει εδώ και μερικές εβδομάδες, ως αποτέλεσμα της χαλάρωσης των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν για το περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, η αισιόδοξη οπτική τους βασίζεται στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου για το ΑΕΠ, αλλά και για τα επίπεδα απασχόλησης τον Απρίλιο.
«Έχουμε, πλέον, μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το πόσο επηρέασε την οικονομία η πανδημία», επισημαίνεται σχετικώς.
Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση του αντίκτυπου του στις καταναλωτικές υπηρεσίες, τις κατασκευές, τα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας, τις κρατικές δαπάνες και άλλα δευτερεύοντα στοιχεία του ΑΕΠ, η οικονομία προσαρμόστηκε σε ένα νέο επίπεδο δαπανών λόγω του lockdown από τα μέσα Μαρτίου και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο μέχρι τον Απρίλιο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης για τον Απρίλιο πρέπει να είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο.
Παρά την αισιόδοξη εκτίμηση, η Goldman Sachs μείωσε περαιτέρω τις οικονομικές της προσδοκίες για το ΑΕΠ και την αγορά εργασίας.
H τράπεζα εκτιμά ότι «το επίπεδο του ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν 18% τον Απρίλιο, ενώ προβλέπει πιο αργή ανάκαμψη, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ -8,2%, -39% , + 29%, + 11% για το α’, το β’, το γ’ και το δ’ τρίμηνο του 2020, αντιστοίχως.
Από έτος σε έτος, η Goldman Sachs αναμένει -12,6% το β’ τρίμηνο, -7,3% το γ’ τρίμην, -5,4% το δ’ τρίμηνο και -6,5% για το 2020 συνολικά.
Η συμπαγής κόκκινη γραμμή δείχνει τη συνολική επίδραση του ιού, ενώ η διακεκομμένη κόκκινη γραμμή δείχνει την προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας.
Η πορτοκαλί γραμμή δείχνει τις προβλέψεις της για το δυνητικό ΑΕΠ εφόσον υπάρξει ανάπτυξη.
Η πρόβλεψη υποδηλώνει ότι οι πραγματικές εκροές θα επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα μέχρι τα τέλη του 2021.
Η ανάκαμψη των εκροών θεμελιώνεται στο ότι οι αρχές θα χαλαρώσουν περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα ελαχιστοποιώντας το οικονομικό κόστος της κοινωνικής απομάκρυνσης, αλλά και στο ότι η ανακάλυψη θεραπείας και εμβολίου απέναντι στον κορωνοϊό θα περιορίσουν τον φόβο και την ανασφάλεια.
Φυσικά, αυτή είναι μια πρόβλεψη που πόρρω απέχει από μια ανάκαμψη σχήματος V.

Ωστόσο, η Goldman Sachs αναμένει πως η ανεργία θα φτάσει το γ’ τρίμηνο στο 25%, από 15%.
«Αναμένουμε μεγαλύτερες απώλειες σε ό,τι αφορά την απασχόληση.
Το πιο αισιόδοξο σενάριό μας είναι να υπάρξουν 30 εκατομμύρια άνεργοι.
Οι απολύσεις θα είναι εμπροσθοβαρείς, ωστόσο πρόσκαιρές.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, η ανεργία το γ’ τρίμηνο θα φτάσει στο 25%, έναντι 15% τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας στο 10% στο τέλος του 2020 – όπως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης